ΥΠΟΙΚ στο Business Hour: Κίνδυνος πολλοί να μείνουν απλήρωτοι

Τους κινδύνους από την καταψήφιση του προϋπολογισμού ανέλυσε στην εκπομπή Business Hour ο Υπουργός Οικονομικών

Για το ενδεχόμενο παντελούς κατάρρευσης του κράτους σε περίπτωση καταψήφισης του κρατικού προϋπολογισμού για το 2021, προειδοποίησε ο Υπουργός Οικονομικών, Κωνσταντίνος Πετρίδης, σε παρέμβαση του στην εκπομπή Business Hour της DigitalTv, την οποία προετοιμάζει η Brief.

Ειδικότερα και ερωτηθεί πόσο ανησυχεί τον ίδιο το ενδεχόμενο καταψήφισης του προϋπολογισμού, ο κ. Πετρίδης ανέφερε πως, «δυστυχώς, πέραν της τεράστιας πρόκλησης της πανδημίας, αυτής της τεράστιας οικονομικής κρίσης που έχει κλείσει την υφήλιο, είμαστε αναγκασμένοι να αντιμετωπίσουμε και με μία πρωτόγνωρη πολιτική πρόκληση, η οποία προέρχεται από τον Νικόλα Παπαδόπουλο, ο οποίος απειλεί ότι δεν θα ψηφίσει τους προϋπολογισμούς για λόγους που δεν σχετίζονται με τους προϋπολογισμούς. Ουσιαστικά απειλεί το κράτος με κατάρρευση», τόνισε.

>>> Ροή Ειδήσεων Brief – Επιλεγμένο περιεχόμενο <<<

Κληθείς να αναφερθεί στα προβλήματα που ενδεχομένως να προκύψουν εάν καταψηφιστεί ο προϋπολογισμός, ο Υπουργός Οικονομικών επεσήμανε πως, «νομίζω δεν μπορούμε να μιλάμε προβλήματα. Πρέπει να μιλάμε για παντελή κατάρρευση του κράτους». 

«Δεν θα μπορούν να πληρωθούν μισθοί, δεν θα μπορούν να πληρωθούν συντάξεις, δεν θα μπορεί να δαπανηθεί τίποτα στον τομέα της υγείας, δεν θα μπορούν να δοθούν φάρμακα σε συγγενείς, δεν θα μπορεί να γίνει κανένα αναπτυξιακό έργο. Οπόταν αντιλαμβάνεστε δεν είναι για προβλήματα που πρέπει να μιλούμε, αλλά για μία παντελή κατάρρευση του κράτους, η οποία θα δημιουργήσει μία οικονομική καταστροφή», εξήγησε. 

«Είναι γι’ αυτό που από το 1960, παρά τις διαφωνίες, τις έντονες, τις πολιτικές που προκύπτουν μεταξύ των κομμάτων, κανένα Κοινοβούλιο ως θεσμός δεν διανοήθηκε να καταψηφίσει τους προϋπολογισμούς. Δεν έχει γίνει ποτέ αυτό το πράγμα για ευνόητους λόγους που σας έχω προαναφέρει», επεσήμανε περαιτέρω. 

Κληθείς, εξάλλου, να διευκρινίσει εάν οι κίνδυνοι από την καταψήφιση του προϋπολογισμού θα είναι άμεσοι ο κ. Πετρίδης τόνισε πως, «είναι πολύ σαφή τα πράγματα». «Το κράτος μπορεί ακρωτηριασμένο και υπό πολλούς περιορισμούς να λειτουργήσει μόνο για δύο μήνες. Με βάση το Σύνταγμα θα μπορεί να δαπανεί ανά μήνα όσα είχε δαπανήσει και πέρσι και για τους τομείς τους οποίους είχε δαπανήσει, χωρίς την οποιαδήποτε αύξηση, χωρίς να μπαίνουν νέα έργα, τα οποία έχουμε τροχιοδρομήσει για την αρχή του χρόνου», εξήγησε. 

Άρα, υπέδειξε, «κουτσουρεμένο, ακρωτηριασμένο μπορεί να λειτουργήσει μέχρι την 28η Φεβρουαρίου». «Από την 28η Φεβρουαρίου και μετά το μόνο το οποίο μπορεί να πληρωθεί είναι ο μισθός και συντάξεις Προέδρου της Δημοκρατίας, Δικαστών του Ανωτάτου και κάποιων άλλων κρατικών αξιωματούχων. Ο κόσμος δεν θα μπορεί να λάβει ούτε ένα σεντ ως βοήθημα, όπως και δεν θα μπορεί να γίνει κανένα αναπτυξιακό έργο, δεν θα μπορεί να λειτουργήσει το Ταμείο Προνοίας, ο τομέας της υγείας και όλα τα άλλα», τόνισε ακόμη ο κ. Πετρίδης.

>>> Οι οικονομικές εξελίξεις σήμερα <<<

Ερωτηθείς εάν τελικά θα βρεθεί λύση και να ψηφιστεί ο προϋπολογισμός την υστάτη, ο Υπουργός Οικονομικών τόνισε την ανάγκη να πρυτανεύσει η υπευθυνότητα και η λογική. «Αντιλαμβάνομαι και σέβομαι τις διαφωνίες τις πολιτικές που έχουν κάποια κόμματα. Αντιλαμβάνομαι και σέβομαι το γεγονός ότι ενδεχομένως και στο παρελθόν αρκετά κόμματα να καταψήφιζαν τους προϋπολογισμούς. Αλλά τους καταψήφιζαν με μία λογική: Να στείλουν ένα πολιτικό μήνυμα έχοντας και δεδομένη την ψήφιση των προϋπολογισμών. Και αυτό έχει γίνει στο παρελθόν. Το πρωτόγνωρο που γίνεται σήμερα είναι να διακινδυνεύει η ψήφιση των προϋπολογισμών και για λόγους που δεν αφορούν την οικονομική φιλοσοφία ή οτιδήποτε άλλο, αλλά καθαρά για εκβιαστικούς λόγους που αφορούν άλλα θέματα», κατέληξε.

Αναλυτικά η παρέμβαση του Υπουργού Οικονομικών στην εκπομπή Business Hour στο ακόλουθο βίντεο (λίγο πριν το 5ο λεπτό):

 
22431