ΥΠΟΙΚ:Έργα 3 δις ευρώ για να δημιουργήσουμε την Κύπρο που θέλουμε

«Θα αυξηθούν και οι συνεισφορές μας στην ΕΕ - Η Κύπρος προσφέρει περίπου όσα παίρνει πίσω, αλλά σταδιακά», σημείωσε

Ο Υπουργός Οικονομικών κ. Κωνσταντίνος Πετρίδης συμμετείχε σήμερα (9/2), στη συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων,  με θέμα συζήτησης τους άξονες πολιτικής και τον στρατηγικό σχεδιασμό της Κύπρου για τη νέα προγραμματική περίοδο 2021-2017 για όλα τα ταμεία πολιτικής συνοχής, και τους άξονες πολιτικής της Κύπρου για το Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας για την περίοδο 2021-2026 (Next Generation EU).

Ο κ. Υπουργός επισήμανε ότι έγινε μια εξαιρετική συζήτηση στην Επιτροπή Εξωτερικών της Βουλής, για ένα πολύ σημαντικό θέμα, το οποίο θα επηρεάσει όχι μόνο εμάς αλλά και τις επόμενες γενεές, μετά το τέός  

Για το νέο Πολυετές Πλαίσιο της ΕΕ και το Ταμείο Ανάκαμψης της ΕΕ τα οποία αφορούν έργα και μεταρρυθμίσεις σχεδόν €3 δις, σημείωσε πως αν συνυπολογίσει κάποιος την εθνική συνεισφορά, θα καταφέρουμε να δημιουργήσουμε την Κύπρο που θέλουμε, την Κύπρο των επόμενων γενεών, αξιοποιώντας τα με τον καλύτερο τρόπο, συνδυασμένα με κάποιες μεταρρυθμίσεις και διορθώνοντας στρεβλώσεις. Θεωρώ ότι η συζήτηση ήταν πολύ εποικοδομητική.

Διαβάστε ακόμη
 Κοιν.Ασφαλίσεις: Παράταση πληρωμής εισφορών αυτοεργοδοτουμένων 
Πληρωμή φόρων σε δόσεις για συγκεκριμένη περίοδο - Ποιους αφορά

Σε ερώτηση δημοσιογράφου για το εάν τα χρήματα αυτά είναι υπό μορφή δανείου και θα πρέπει να επιστραφούν, ο κ. Πετρίδης διευκρίνισε ότι αυτά δεν είναι υπό μορφή δανείου, λειτουργούν όπως λειτουργεί το Πολυετές Πλαίσιο, με βάση τις συνεισφορές των κρατών μελών. Σίγουρα, είπε, θα αυξηθούν και οι συνεισφορές μας, η Κύπρος προσφέρει περίπου όσα παίρνει πίσω, αλλά σταδιακά.

«Το θέμα με το Ταμείο Ανάκαμψης είναι ότι θα δοθούν πολλά κονδύλια στην αρχή και θα πληρωθούν μέσω αυξημένων συνεισφορών όπως γίνεται και με το Πολυετές Σχέδιο σε μεγάλο χρονικό ορίζοντα. Είναι γι’ αυτό που μπαίνουν όροι και προϋποθέσεις, που γίνονται μεταρρυθμίσεις.

Επιπλεόν σημείωσε πως θα δανειστεί η ΕΕ για το Ταμείο Ανάκαμψης ούτως ώστε τα επόμενα χρόνια, μέχρι το 2026 να έχουν υλοποιηθεί αυτά τα έργα και οι μεταρρυθμίσεις που θα αλλάξουν την κάθε χώρα κράτος μέλος της ΕΕ» δήλωσε ο κ. Υπουργός. 

Ως κυβέρνηση και ως Υπουργείο Οικονομικών, συντονισμένα επιδιώξαμε από την αρχή τη συναίνεση και τη συνδιαβούλευση και έτσι θα συνεχίσουμε για να κερδίσουμε αυτό το εθνικό στοίχημα, για το οποίο θα μας ευγνωμονούν και οι επόμενες γενεές. Στα πλαίσια της διαφάνειας έχει προκύψει στη συζήτηση της επιτροπής Εξωτερικών η ανάγκη, για την οποία και δεσμευόμαστε ως Υπουργείο Οικονομικών, ότι με την ολοκλήρωση της έγκρισης του σχεδίου από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σε ηλεκτρονική μορφή θα μπουν όλα τα έργα, όλα τα χρονοδιαγράμματα καθώς και το στάδιο στο οποίο θα βρίσκεται η υλοποίησή τους ούτως ώστε να υπάρχει και η κατάλληλη λογοδοσία και η κατάλληλη παρακολούθηση, τόσο από τους δημοσιογράφους όσο και από τον πολιτικό κόσμο αλλά και τους πολίτες. Θέλω ξανά να ευχαριστήσω τον Πρόεδρο και τα μέλη της Επιτροπής, γιατί ήταν από τις καλύτερες συζητήσεις που έχουν διεξαχθεί» κατέληξε ο κ. Υπουργός.

 
13028