Υπουργικό: Μείωση 14% στο ΦΠΑ για ρεύμα σε ευάλωτους

Το Υπουργικό αποφάσισε την μείωση του ΦΠΑ στα τιμολόγια της ΑΗΚ από το 19% στο 5%

Την μείωση του Φόρου Προστιθέμενης Αξίας (ΦΠΑ) στα τιμολόγια της ΑΗΚ από το 19% στο 5%, αποφάσισε κατά τη σημερινή (4/11) του συνεδρίαση το Υπουργικό Συμβούλιο, για τους ευάλωτους καταναλωτές το επόμενο εξάμηνο.

>>> Διαβάστε επίσης: Είστε σε αυτές τις 8 κατηγορίες; Δικαιούστε 20% έκπτωση στο ρεύμα <<<

Σε δηλώσεις του μετά το τέλος της συνεδρίασης του Υπουργικού ο υπουργός Οικονομικών Κωνσταντίνος Πετρίδης δήλωσε πως «έχουμε συζητήσει στο Υπουργικό Συμβούλιο ένα θέμα το οποίο αφορά όλους, το θέμα της αύξησης των τιμών και του πληθωρισμού. Η Κυβέρνηση έχει αποδείξει ότι είναι από τις πρώτες Κυβερνήσεις που έχουν λάβει δραστικά μέτρα όσον αφορά το να για να βοηθήσουμε τους συμπολίτες μας σε αυτό το πληθωριστικό μέτρο, το οποίο υλοποιείται, όπως για παράδειγμα η οριζόντια μείωση για μεγάλο χρονικό διάστημα της τιμής του ρεύματος κατά 10%».

>>> Διαβάστε επίσης: Ζέτα: Αυτός ενδέχεται να είναι ο κατώτατος μισθός <<<

Την ίδια ώρα τόνισε πως η Κυβέρνηση θα προκηρύξει εντός του μήνα σχέδιο αντικατάστασης ενεργοβόρων ηλεκτρικών συσκευών όπως τα κλιματιστικά, ψυγεία και πλυντήρια που επίσης θα αφορά ευάλωτους καταναλωτές.

Ο Κωνσταντίνος Πετρίδης ανέφερε πως ήδη έχει αποφασιστεί η παραχώρηση κονδυλίων για στήριξη των εργαζομένων. Συγκεκριμένα 70 εκατομμύρια ευρώ μέσω της ΑΤΑ για τους εργαζόμενους στο δημόσιο τομέα και 130 εκατομμύρια ευρώ για μισθολογική στήριξη στον ιδιωτικό τομέα.

Ο Υπουργός Οικονομικών ανέφερε στη συνέχεια πως σε συνεργασία με την Υπουργό Ενέργειας, έχουν μελετήσει και τα πρόσφατα εργαλεία τα οποία δίνονται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, τα οποία πρέπει να είναι στοχευμένα και για περαιτέρω βοήθεια των ευάλωτων ομάδων.
 
«Με αυτά τα μέτρα πιστεύω ότι η Κύπρος, κατ΄ αναλογία πληθυσμού, είναι η χώρα η οποία έχει λάβει τα πιο δραστικά μέτρα δημοσιονομικού περιεχομένου που αφορούν στο να βοηθήσουμε ειδικά τους ευάλωτους αλλά και γενικά τους συμπολίτες μας ούτως ώστε αυτή την περίοδο που παρουσιάζονται κάποιες πληθωριστικές πιέσεις να ξεπεραστεί το πρόβλημα» είπε ο κ. Πετρίδης.

Στο μεταξύ, όπως αναφέρει κοινή ανακοίνωση των δύο Υπουργείων, η Κύπρος είναι από τις μόνες χώρες που διατηρεί ΑΤΑ σε μισθούς, συντάξεις και επιδόματα τόσο αυτών που χορηγούνται από τον δημόσιο τομέα όσο και στους μισθούς των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα, με βάση τη συμφωνία που έχει γίνει μεταξύ των κοινωνικών εταίρων με το Υπουργείο Εργασίας. Με τις τρέχουσες πληθωριστικές τάσεις οι εν λόγω αυξήσεις λόγω ΑΤΑ αναμένεται να υπερβούν τα 200 εκατ. ευρώ και θα προέρχονται κατά ένα τρίτο από τον δημόσιο τομέα και κατά δυο τρίτα από τον ιδιωτικό τομέα.
 
Στην ανακοίνωση σημειώνεται ότι σε περιόδους αρνητικού πληθωρισμού η ΑΤΑ διατηρείται αναλλοίωτη και υπενθυμίζεται ότι αυτή η ρύθμιση έγινε από αυτή την Κυβέρνηση μετά την παγοποίηση της ΑΤΑ από την Κυβέρνηση του ΑΚΕΛ.

Τιμές καυσίμων
Σε ερώτηση κατά πόσον υπάρχει σκέψη για επιβολή πλαφόν στη τιμή των καυσίμων, η κ. Πηλείδου είπε πως είναι ένα θέμα το οποίο το Υπουργείο παρακολουθεί, προσθέτοντας πως μέσα στο 2022 θα ενταχθεί στα εργαλεία της Υπηρεσίας Προστασίας Καταναλωτή μια καινούρια πλατφόρμα που θα μπορεί να μελετά τα στοιχεία σε πολύ μεγαλύτερη λεπτομέρεια και ακρίβεια ώστε εκεί που δικαιολογείται η επιβολή πλαφόν να γίνεται.

«Στον παρόν στάδιο τα στοιχεία που έχουμε δείχνουν ότι σε σχέση και με την υπόλοιπη ΕΕ, η Κύπρος λόγω της επιβολής χαμηλότερης φορολογίας στα καύσιμα είναι σε καλύτερη μοίρα», είπε και πρόσθεσε πως είναι κάτι που παρακολουθεί το Υπουργείο και αν δικαιολογείται θα επιβάλει πλαφόν.
 
Ο Υπουργός Οικονομικών είπε πως η Κύπρος έχει την 3η χαμηλότερη φορολογία στην τιμή των καυσίμων και πετρελαίου ενώ είναι από τις λίγες χώρες που στοχευμένα εφαρμόζει σχέδιο επιδότησης πετρελαίου θέρμανσης στις ορεινές περιοχές.

Όπως είπε, η Κυβέρνηση έχει αποδείξει ότι με κοινωνική ευαισθησία χρησιμοποιεί όλα τα μέσα στην διάθεση της, για να στηρίξει την κοινωνία την ώρα της κρίσης και, ιδιαίτερα, για να στήσει ασπίδα προστασίας γύρω από τους ευάλωτους συμπολίτες μας. Δεν είναι τυχαίο που σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της ίδιας της ΕΕ ο «κίνδυνος φτώχειας και κοινωνικού αποκλεισμού» στην Κύπρο έχει μειωθεί σε χαμηλότερο επίπεδο από τον μέσο όρο της ΕΕ, αλλά και στο χαμηλότερο σημείο από το 2008. Παράλληλα η Κυβέρνηση προωθεί με συγκεκριμένες πολιτικές και έργα την Πράσινη Συμφωνία και Ενεργειακή Μετάβαση. Και αυτό θα συνεχίσει να πράττει", κατέληξε.

ΚΥΠΕ

 
21619