Υπουργικό:Εγκρίνει Σχέδιο για 3 νέα Υπουργεία κοντά στο παλιό ΓΣΠ

€95 εκατ. για 3 νέα Υπουργεία στην περιοχή της Αρχιγραμματείας - Τι άλλο περιλαμβάνει το Σχέδιο - Ο στόχος (ΧΑΡΤΕΣ)

Του Σωτήρη Νικηφόρου

Το Χωροταξικό Σχέδιο του Ευρύτερου Χώρου της Αρχιγραμματείας στη Λευκωσία αναμένεται να εγκρίνει σήμερα στη συνεδρία του το Υπουργικό Συμβούλιο.  Ο συγκεκριμένος χώρος είναι πολύ κοντά στο παλιό ΓΣΠ στο χώρο του οποίου θυμίζουμε είναι σε εξέλιξη τα έργα ανάπλασης. (Δείτε ΕΔΩ τι θα γίνει στο χώρο του Παλιού ΓΣΠ)

af

Πιο συγκεκριμένα, το Υπουργικό Συμβούλιο σήμερα θα εξετάσει και αναμένεται να εγκρίνει το Χωροταξικό Σχέδιο που ετοίμασε το Τμήμα Πολεοδομίας μετά από διαβουλεύσεις με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς και περιλαμβάνει:

- Την ανέγερση τριών Υπουργείων στο μεγάλο χώρο στάθμευσης απέναντι από την Αρχιγραμματεία. Τα νέα κτήρια που θα ανεγερθούν θα στεγάσουν 

  • το Υπουργείο Εσωτερικών
  • το Υπουργείο Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως 
  • το Υπουργείο Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων

Το κόστος ανέγερσης των 3 Υπουργείων ανέρχεται στα 95 εκατομμύρια ευρώ. 

sf

- Παράλληλα, το κτήριο της Αρχιγραμματείας το οποίο θα αποκατασταθεί και θα γίνουν κάποιες επεκτάσεις ούτως ώστε να αξιοποιηθεί για νέες χρήσεις όπως θα δούμε και πιο κάτω. 

- Επιπλέον, το σχέδιο περιλαμβάνει και ανέγερση νέου κτηρίου όπου θα στεγαστεί η Κυπριακή Βιβλιοθήκη. Το έργο αυτό θα αναλάβει το Υφυπουργείο Πολιτισμού. Επίσης στο πλάνο βρίσκεται και η Ακαδημία των Τεχνών. 

- Ανατολικά του χώρου της Αρχιγραμματείας, θα ανεγερθεί σε κατοπινό στάδιο το νέο κτήριο της Βουλής των Αντιπροσώπων. 

Η απόφαση για την Ανάπτυξη Κτιριακού Συμπλέγματος για την στέγαση των τριών Υπουργείων, πάρθηκε στο Υπουργικό τον Αύγουστο του 2021 και σήμερα θα κατατεθεί προς έγκριση του Χωροταξικό Σχέδιο. 

Γενικότερος στόχος είναι η μετεξέλιξη της Λεωφόρου Δημοσθένη Σεβέρη ως κεντρικού άξονα των δημόσιων υπηρεσιών και η δημιουργία ενός διοικητικού και πολιτιστικού κέντρου. 

H OffsiteNews επικοινώνησε με την κ. Ειρήνη Χατζησάββα, Ανώτερη Λειτουργό Πολεοδομίας και Υπεύθυνη για τον Χωροταξικό Σχεδιασμό της περιοχής της Αρχιγραμματείας η οποία μας έδωσε σημαντικές πληροφορίες για το τι περιλαμβάνει το έργο και τα επόμενα βήματα. Η κ. Χατζησάββα ανέφερε για το Σχέδιο: «Ουσιαστικά θα δημιουργηθεί ένα σύμπλεγμα πολιτικό, διοικητικό και πολιτιστικό. Με τα 3 υπουργεία θα δημιουργηθεί ένα μεγάλο διοικητικό κέντρο, απέναντι θα ανεγερθεί η νέα Βουλή, ενώ στο χώρο θα ανεγερθεί επίσης η Εθνική Βιβλιοθήκη και η Ακαδημία Τεχνών. Το κτίριο της Αρχιγραμματείας θα αποκατασταθεί σε κατοπινό στάδιο και θα πάρει νέες χρήσεις.  

Θα κατασκευαστούν επίσης πλατείες και πάρκα στον ενδιάμεσο χώρο του συμπλέγματος ενώ στην κεντρική πλατεία θα υπάρχει και μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη».

Όσον αφορά το κτήριο της Αρχιγραμματείας, η κ. Χατζησάββα ανέφερε ότι το μεγάλο τμήμα του ισογείου αναμένεται να γίνει ένας εκθεσιακός χώρος. Όσον αφορά τον πάνω χώρο, υπάρχει εισήγηση για προσθήκες και θα μπορεί να γίνουν γραφεία κάποιων επιτρόπων για παράδειγμα, και να στεγαστούν και κάποιες άλλες μικρότερες υπηρεσίες. 

F

«Εμείς ετοιμάσαμε ένα χωροταξικό σχέδιο που είναι ενδεικτικό για όλη την περιοχή και θα μας κατευθύνει για τους σχεδιασμούς που θα ακολουθηθούν. Το σχέδιο καθορίζει περίπου πώς θα είναι οι χώροι. Για όλους τους επι μέρους σχεδιασμούς όμως θα διεξαχθούν διαγωνισμοί»

Αρχή με τα 3 νέα Υπουργεία

Η κ. Χατζησάββα ανέφερε ότι ο πρώτος διαγωνισμός θα αφορά την κατασκευή των 3 νέων υπουργείων. Στη συνέχεια θα γίνουν διαγωνισμοί για τον σχεδιασμό της Πλατείας.

Στόχος όπως προαναφέραμε είναι η περιοχή από το Προεδρικό μέχρι το Τμήμα Πολεοδομίας να γίνει ένας κεντρικός άξονας δημόσιων υπηρεσιών, ένα διοικητικό και πολιτιστικό κέντρο. 

F

Αρχίζοντας από Προεδρικό, λίγο πιο κάτω θα είναι τα νέα κτίρια της Νομικής Υπηρεσίας. Στη συνέχεια βρίσκουμε την Αρχιγραμματεία όπου θα γίνουν τα 3 Υπουργεία, ενώ δίπλα είναι το γραφείο του Γενικού Ελεγκτή, θα κατασκευαστεί επίσης η νέα Βουλή, ενώ πιο κάτω είναι το το Υπουργείο Οικονομικών και η Γενική Διεύθυνση Ανάπτυξης. Δίπλα είναι το Παλιό ΓΣΠ όπου γίνεται πλατεία, πάρκο και μεγάλοι χώροι στάθμευσης, Στη συνέχεια θα είναι το νέο κυπριακό μουσείο, η υφιστάμενη Βουλή, το Ανώτατο Δικαστήριο και τα Επαρχιακά Δικαστήρια και τέλος το Τμήμα Πολεοδομίας και Οικήσεως.

Τα επόμενα βήματα

Αφού εγκριθεί το Χωροταξικό Σχέδιο από το Υπουργικό Συμβούλιο, θα ξεκινήσει η προετοιμασία του Αρχιτεκτονικού Διαγωνισμού για τα 3 κτήρια των Υπουργείων. Σημειώνεται ότι έχει γίνει ήδη η κυκλοφοριακή μελέτη για την περιοχή. Για παράδειγμα ο δρόμος απέναντι από την Αρχιγραμματεία που ενώνει τη Λεωφόρο Δημοσθένη Σεβέρη με τη Λεωφόρο Λόρδου Βύρωνος, θα καταργηθεί. 

Ακολούθως θα γίνουν οι διαγωνισμοί για την αποκατάσταση της Αρχιγραμματείας, μετά ακολουθεί άλλος διαγωνισμός που έχει αναλάβει το Υφ. Πολιτισμού για την Εθνική Βιβλιοθήκη ενώ θα γίνει και η ανάπλαση της Πλατείας στο χώρο των 3 υπουργείων. Στην πλατεία θα δημιουργήθεί και μία σύνδεση με το χώρο του Πεδιαίου. Περιλαμβάνεται και και μέσα στο μεγάλο έργο αναπλασης Πεδιαίου η σύνδεση με αυτή την περιοχή. 

Τι θα γίνει με τους χώρους στάθμευσης

Όσον αφορά τους χώρους στάθμευσης, τα Υπουργεία θα εξυπηρετούνται από 600 υπόγειους χώρους στάθμευσης. Θα δημιουργηθούν επίσης χώροι στάθμευσης για την Εθνική Βιβλιοθήκη. 

Το κοινό θα σταθμεύει στο χώρο του παλιού ΓΣΠ που είναι δίπλα και στον οποίο κατασκευάζονται δύο υπόγειοι χώροι στάθμευσης συνολικής χωρητικότητας 602 αυτοκινήτων.

Χρονοδιαγράμματα

Ο Αρχιτεκτονικός Διαγωνισμός για τα 3 Υπουργεία αναμένεται να προκηρυχθεί περί το τέλος του 2023. Πιθανόν στο τέλος του 2024 να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες και να μπορεί το πολύ μεγάλο αυτό έργο να ξεκινήσει. 

 
24975