ΥΠΠΑΝ: Προσπάθειες με Βρετανία για να βρεθεί λύση στα δίδακτρα

Γίνεται συντονισμένη προσπάθεια με την Βρετανική κυβέρνηση για το θέμα των διδάκτρων, είπε ο Π. Προδρόμου

Στην ανησυχία που επικρατεί το τελευταίο διάστημα για την εξαγγελλόμενη αύξηση των διδάκτρων στα Βρετανικά Πανεπιστήμια αναφέρθηκε με δηλώσεις του  ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού Πρόδρομος Προδρόμου, προσθέτοντας πως αυτές τις μέρες γίνεται μια συντονισμένη προσπάθεια από την  κυβέρνηση , τον Υπουργό Εξωτερικών όσο και τον ίδιο , με την Βρετανική κυβέρνηση για να βρουν κάποια λύση, ούτως ώστε, να αποφύγουν για τους Κύπριους φοιτητές την πολύ μεγάλη όπως εξαγγέλλεται αύξηση των διδάκτρων. 

Τις μέρες αυτές, είπε ο κ. Προδρόμου σε δηλώσεις του στην Πάφο,” επικρατεί μια ανησυχία πολύ δικαιολογημένη για την αύξηση των διδάκτρων στα Βρετανικά Πανεπιστήμια που ως γνωστό ενδιαφέρουν πάρα πολλούς τελειόφοιτους και φοιτητές μας”. 

>>> Διαβάστε ακόμη: Περιμένετε ανεργιακό ή άλλο επίδομα; Ποιές αιτήσεις εξετάζονται <<<

Πρόσθεσε, πως το Ηνωμένο Βασίλειο μετά την Κύπρο και την Ελλάδα είναι η χώρα στην οποία συνήθως σπουδάζουν οι Κύπριοι. 

Αυτές τις μέρες κάνουμε είπε, “ μια συντονισμένη προσπάθεια η κυβέρνηση τόσο ο Υπουργός Εξωτερικών όσο και ο ίδιος, με την Βρετανική κυβέρνηση για να βρούμε κάποια λύση ,ούτως ώστε να αποφύγουμε για τους κύπριους φοιτητές την πολύ μεγάλη όπως εξαγγέλλεται αύξηση των διδάκτρων”. 

Ο κ. Προδρόμου ευχήθηκε , όπως τις επόμενες μέρες να έχουν κάποια αποτελέσματα .

Ελπίζουμε συνέχισε, “ ότι θα υπάρξει κατανόηση, παρά το γεγονός ότι είναι δύσκολο” γιατί , όπως είπε, “πρόκειται για μια απόφαση της Βρετανικής κυβέρνησης η οποία δεν αφορά την Κύπρο, αλλά αφορά όλους. Να δούμε αν θα βρούμε κάποιου είδους διευθέτηση για να βοηθήσουμε τους φοιτητές μας”. 

Την ίδια όμως ώρα είπε ο Υπουργός Παιδείας , “θα πρέπει να πω, πως κάποιες πολιτικές της κυβέρνησης, όπως η δημιουργία ξενόγλωσσων προγραμμάτων και στα δημόσια Πανεπιστήμια είναι αυτές τις μέρες για ψήφιση”εκφράζοντας την ελπίδα όπως η Βουλή θα το εγκρίνει , θα δίνουν, όπως είπε, “ και νέες δυνατότητες τόσο σε ξένους όσο και σε Κύπριους φοιτητές που θα θέλουν να παρακολουθήσουν αυτά τα ξενόγλωσσα προγράμματα”. 

Ταυτόχρονα  συνέχισε ,εκτός από τα Δημόσια Πανεπιστήμια η Κύπρος διαθέτει  ήδη ένα αριθμό μη κρατικών Πανεπιστημίων τα οποία έχουν αναπτυχθεί και τα οποία προσφέρουν πολύ αξιόλογα προγράμματα σπουδών σε πάρα πολλούς τομείς . 

>>> Διαβάστε επίσης: Γίνε Γραμματέας στην ΕΕ με μισθό €3,279 - Όλες οι πληροφορίες <<<

Την στιγμή  που τόσοι ξένοι φοιτητές εμπιστεύονται στην Κύπρο τα κυπριακά Πανεπιστήμια για να σπουδάσουν, νομίζω είπε ο κ. Προδρόμου,  και οι δικοί μας φοιτητές να στρέψουν την προσοχή τους και να δουν τις ευκαιρίες που τους προσφέρονται και σε αυτά τα Πανεπιστήμια. 

Αυξάνονται οι επιλογές είπε, σημειώνοντας πως προσπαθούν να βοηθήσουν  όσο είναι δυνατόν το έργο των Πανεπιστημίων για να γίνονται  συνεχώς καλύτερα να διευρύνουν  τους κλάδους και τα προγράμματα τους και να μπορούν να υποδέχονται περισσότερα νέα παιδιά για σπουδές, κατέληξε. Ο κ. Προδρόμου  προέβη σε δηλώσεις στην Πάφο όπου παρέστη στην σύγκληση της 28ης Γενικής Συνέλευσης της Συνόδου των Πρυτάνεων των Κυπριακών Πανεπιστημίων που διεξήχθη στην Πάφο . 

(ΚΥΠΕ)

 
20783