Ζέτα: Έρχεται νέο Σχέδιο για άτομα με θαλασσαιμία

Στα σκαριά ειδικό σχέδιο για στήριξη θαλασσαιμικών που δεν λαμβάνουν την ειδική παροχή, λέει η Υπουργός Εργασίας

Η Κυβέρνηση μελετά την εφαρμογή ενός Ειδικού Σχεδίου, για την στήριξη ατόμων με θαλασσαιμία, τα οποία δεν έχουν επαρκείς εισφορές για να λάβουν την Ειδική Παροχή από το Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων, με την Υπουργό Εργασίας Ζέτα Αιμιλιανίδου να σημειώνει ότι «η μελέτη βρίσκεται στα τελικά της στάδια».
 
Οι αναφορές της Υπουργού περιέχονται σε οπτικογραφημένο μήνυμα, το οποίο προβλήθηκε κατά την έναρξη του ετήσιου Παγκύπριου Συνεδρίου Θαλασσαιμίας - “Thalassaemia 2021 Cy”, που διεξάγεται στην Πάφο.
 
Το συνέδριο αποσκοπεί να ενημερώσει τους πάσχοντες, το ιατρικό προσωπικό αλλά και την κυπριακή κοινωνία, ευρύτερα, για τις τελευταίες εξελίξεις σε σχέση με την θαλασσαιμία, τις θεραπείες, τα καινοτόμα φάρμακα και όλα όσα απασχολούν την θαλασσαιμική οικογένεια.
 
Σε μήνυμά της, η Υπουργός Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, ανέφερε, μεταξύ άλλων, πως ως Κυβέρνηση σε συνεργασία με τον Σύνδεσμο έχουν θεσμοθετήσει σειρά υπηρεσιών προς τα άτομα με θαλασσαιμία.
 
Αναφέρθηκε συγκεκριμένα στην παροχή της θεσμοθετημένης σύνταξης του Ταμείου Κοινωνικών Ασφαλίσεων από την ηλικία των 50 ετών, εφόσον πληρούνται οι ασφαλιστικές προϋποθέσεις, αντί για την ηλικία των 65 ετών, που ισχύει για τους υπόλοιπους εργαζομένους.
 
«Με βάση τις διατάξεις της σχετικής νομοθεσίας που προωθήσαμε και ήδη εφαρμόζεται, η Ειδική Παροχή για Άτομα με Θαλασσαιμία υπολογίζεται με τον ίδιο ακριβώς τρόπο με τον οποίο υπολογίζεται και η Θεσμοθετημένη Σύνταξη, ενώ οι σχετικές διατάξεις επιτρέπουν σε κάθε πρόσωπο που θα λαμβάνει την Ειδική Παροχή, να λαμβάνει και οποιοδήποτε άλλο ωφέλημα προβλέπεται από την περί Κοινωνικών Ασφαλίσεων Νομοθεσία, όπως ανεργιακό επίδομα ή επίδομα ασθενείας» είπε η κ. Αιμιλίανίδου.

Σημείωσε ακόμη ότι και για τα άτομα με θαλασσαιμία τα οποία δεν έχουν επαρκείς εισφορές για να λάβουν την Ειδική Παροχή από το Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων, μελετούν την εφαρμογή ενός Ειδικού Σχεδίου, για την στήριξη και αυτών των προσώπων, και η μελέτη βρίσκεται στα τελικά της στάδια.

Είπε ακόμη πως με απόφαση της Κυβέρνησης, παρέχεται από τον Ιανουάριο του 2019 στα άτομα με θαλασσαιμία το επίδομα διακίνησης εφόσον τα άτομα αυτά επωμίζονται υψηλά οδοιπορικά έξοδα λόγω των αναγκαίων και συχνών επισκέψεων τους στα κέντρα θαλασσαιμίας.
 
Ο Πρόεδρος του Παγκύπριου Αντιαναιμικού Συνδέσμου, Μιλτιάδης Μιλτιάδους, ανέφερε πως το συνέδριο, που τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργού Υγείας και της Διεθνούς Ομοσπονδίας Θαλασσαιμίας, αποτελεί μια «καταπληκτική ευκαιρία για να βρεθεί μαζί η θαλασσαιμική οικογένεια της Κύπρου», να συζητήσει τις εξελίξεις και να γίνει μια συζήτηση γύρω από τα καινούργια φάρμακα, τα οποία απασχολούν την ιατρική κοινότητα μαζί με όλους τους ιατρούς των κέντρων θαλασσαιμίας της Κύπρου. 

Ερωτηθείς για τα ποσοστά θαλασσαιμίας στην Κύπρο, απάντησε πως η Κύπρος είναι μια χώρα με πολύ υψηλό επιπολασμό θαλασσαιμίας, η οποία χαρακτηρίζεται ως «η εθνική ασθένεια της Κύπρου».
 
Είναι μια ασθένεια είπε η οποία έχει «650 περίπου πολυμεταγγιζόμενους ασθενείς, άλλους τόσους περίπου μη μεταγγιζοεξαρτώμενους και αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες ομάδες παγκοσμίως», προσθέτοντας πως «οι ανάγκες είναι πολλές, η θεραπευτική ρουτίνα είναι ιδιαίτερα επιβαρυμένη, με πάρα πολλές εξετάσεις και επισκέψεις στα ιατρικά κέντρα, είναι μια ασθένεια η οποία έχει τις δικές της ιδιαιτερότητες». 

Ανέφερε πως τα κέντρα θαλασσαιμίας, τα οποία λειτουργούν κάτω από την διεύθυνση των κρατικών νοσηλευτηρίων, το τελευταίο διάστημα έχουν ενισχυθεί αρκετά σε προσωπικό. Είπε ακόμη πως αναμένουν πως με την ανάπτυξη των πολυθεματικών ομάδων, οι οποίες περιλαμβάνουν τη στρατηγική θαλασσαιμίας που αναμένεται να εγκριθεί από το Υπουργικό Συμβούλιο στο επόμενο διάστημα, η θεραπεία των ατόμων με θαλασσαιμία θα βελτιωθεί πολύ ποιοτικά.

Επεσήμανε εξάλλου πως τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν ως άτομα με θαλασσαιμία έχουν να κάνουν με την πρόσβαση στα καινοτόμα φάρμακα τα οποία έχουν εγκριθεί το τελευταίο διάστημα, από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων. Αναμένουμε, είπε, από τον Οργανισμό Ασφάλισης Υγείας ότι στο αμέσως επόμενο διάστημα θα προχωρήσει με την έγκριση φαρμάκων και την ένταξη τους στο κρατικό συνταγολόγιο, ούτως ώστε να είναι προσβάσιμα σε όλα τα άτομα με θαλασσαιμία. 

Ο Πρόεδρος της Επιστημονικής Επιτροπής του Συνεδρίου και υπεύθυνος της Κλινικής Θαλασσαιμίας, Θωμάς Δημητρίου, ανέφερε πως στο κυπριακό κράτος εφαρμόστηκε το 1975 το πρόγραμμα αντιμετώπισης και πρόληψης της Μεσογειακής αναιμίας και ως αποτέλεσμα είχε επιτευχθεί η μείωση των γεννήσεων παιδιών με θαλασσαιμία μεταξύ της περιόδου 1985- 2000. Ο κ. Δημητρίου σημείωσε πως ο διαρκής αγώνας αποδείχτηκε αποτελεσματικός, σημειώνοντας πως η μεγάλη συνεισφορά του Υπουργείου Υγείας ήταν αισθητή, αφού ο αριθμός των παθόντων μειώθηκε σημαντικά μέχρι τις μέρες μας.  

Ομιλητές στο συνέδριο ήταν ο Καθηγητής Dr. John Porter, ο οποίος παρουσίασε τα υπέρ και τα κατά δύο αναδυόμενων θεραπειών για τη μεταγγισιοεξαρτώμενη θαλασσαιμία που έχουν προκύψει μέσα από κλινικές μελέτες, που οδήγησαν στην επίσημη αδειοδότηση τους.

Επίσης ομιλητές ήταν ο  Γιώργος Κτενάς BSc. Pharmacy, η Ιουλία Μαϊμάρη Εγγεγραμμένη κλινικής ψυχολόγος και γνωσιακή συμπεριφοριστική ψυχοθεραπεύτρια, η Δρ. Αικατερίνη Πυροβολάκη MD, PhD Αιματολόγος, Ιατρικός Λειτουργός Α Τάξης στο ΓΝ Λάρνακας. 

Ακόμη, στο συνέδριο που συνεχίζεται μέχρι το απόγευμα του Σαββάτου, μιλούν η Έφη Σίμου Αναπληρώτρια καθηγήτρια Επικοινωνίας και ΜΜΕ στη ΔΥ, η Άντρη Χαιράλλα συγγραφέας, θεραπεύτρια, εκπαιδεύτρια ενηλίκων, ο Δρ. Μιχάλη Χατζηγαβριήλ MD MSc Κλινική Θαλασσαιμίας στο Νοσοκομείο Λεμεσού και η Δρ Σωτηρούλα Χρίστου Ανώτερη Ιατρική Λειτουργός , Υπεύθυνη Κλινικής Θαλασσαιμίας Λευκωσίας. 

(ΚΥΠΕ)

 
24957