Ζέτα: Πάει προς ριζική αλλαγή ο νόμος Κοινωνικών Ασφαλίσεων

Θέλει αλλαγές στο νόμο Κοινωνικών Ασφαλίσεων αλλά και εθνικό κατώτατο μισθό, η Υπουργός Εργασίας

ΓΡΑΦΕΙ Ο 
ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΖΑΚΟΣ

Για νόμους που χρειάζονται τροποποιήσεις έκανε λόγο η Υπουργός Εργασίας, Ζέτα Αιμιλιανίδου, μιλώντας στο πλαίσιο ανοικτής συζήτησης σχετικά με την αδήλωτη εργασία, σημειώνοντας πως επειδή «υπάρχουν παραθυράκια», κάποιες διατάξεις θα πρέπει να γίνουν σαφείς. 

Όπως τόνισε η Υπουργός, ένας από τους νόμους που χρειάζεται πλήρη αλλαγή είναι και τον Κοινωνικών Ασφαλίσεων.

«Είναι το επόμενο που θα ασχοληθεί το Υπουργείο Εργασίας. Ο νόμος των κοινωνικών ασφαλίσεων. Χρειάζεται ριζική αλλαγή! Ήταν ένας νόμος που εδώ και χρόνια που υφίστατο, δεν μπορεί κάποιος που πληρώνει εισφορές 15 χρόνια μετά να μην έχει κανένα κίνητρο εάν συνεχίσει να εργάζεται να πληρώνει και για τα υπόλοιπα χρόνια ούτως ώστε να αυξάνεται η σύνταξη του», σημείωσε η Υπουργός, τονίζοντας παράλληλα πως «έχει πράγματα ναι, που πιστεύω ότι πρέπει να τροποποιηθούν. Ο νόμος να γίνει πιο απλός, πιο κατανοητός και να εξυπηρετεί τον στόχο. Ο στόχος είναι ο άνθρωπος ο οποίος εργάζεται να έχει μία αξιοπρεπή σύνταξη». 

Η Υπουργός τόνισε παράλληλα για το ζήτημα πως θα πρέπει να δοθεί το κίνητρο ώστε να εργαστεί, να πληρώσει εισφορές για να έχει μία καλύτερη ζωή όταν πλέον δεν θα εργάζεται. 

Λύση για την αδήλωτη εργασία ο κατώτατος μισθός 

Όσον αφορά την αδήλωτη εργασία η κ. Αιμιλιανίδου τόνισε πως η απάντηση σε αυτό το πρόβλημα είναι ο εθνικός κατώτατος μισθός, για τον οποίο όπως σημείωσε έχουν ολοκληρωθεί οι μελέτες. 

«Πιστεύω στον κατώτατο μισθό. Εκείνος είναι που θα λύσει και θα επιλύσει και το πρόβλημα της αδήλωτης εργασίας, και των συντάξεων, τον αξιοπρεπών συντάξεων και όχι των 360 ευρώ», τόνισε Υπουργός, υπογραμμίζοντας ταυτόχρονα πως «υπάρχει θέση για τον εθνικό κατώτατο μισθό για τον οποίο έχει ολοκληρωθεί η μελέτη». 

Η Υπουργός αναφορικά με το «πέναλτι» του 12% ανέφερε χαρακτηριστικά πως πρέπει να σταματήσει να ονομάζεται έτσι και να λέγεται με το πραγματικό όνομα. «Για το πέναλτι η σωστή λέξη είναι η αναλογιστική μείωση. Άλλο η ποινή και άλλο η αναλογιστική μείωση»

«Τι είναι η όλη φιλοσοφία αυτής της μείωσης; Κάποιος παίρνει σύνταξη στα 65 του και κάποιος στα 63 του. Κάποιος που παίρνει 1000 ευρώ τον μήνα παίρνει 26.000 ευρώ περισσότερα από αυτόν που πήρε σύνταξη στα 65 του. Άρα πρέπει να γίνεται η αναλογιστική μείωση σε αυτόν που παίρνει στα 63, ούτως ώστε να φέρεις σε ίση μοίρα τις ίσες εισφορές στο Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων», σημείωσε η Υπουργός. 

Η κα. Αιμιλιανίδου κλείνοντας ανέφερε πως θα πρέπει να συνεχιστεί ο κοινωνικός διάλογος ούτως ώστε να βρεθούν οι καλύτερες λύσεις για τα θέματα που απασχολούν τόσο τις επιχειρήσεις, όσο και τους εργαζόμενους

«Το Υπουργείο Εργασίας απασχολείται κατά 50% με τις επιχειρήσεις και 50% με τους εργαζόμενους. Ο κοινωνικός διάλογος και με τις εργοδοτικές οργανώσεις και με τους αντιπροσώπους των εργαζομένων όπου στηρίζεται η τριμερής συνεργασία είναι το πιο σημαντικό για να επιλύνουμε προβλήματα. Εκείνο που αναγνωρίζω και στις δύο πλευρές είναι η προσπάθεια να επιλύσουμε τα προβλήματα. Αν δεν ακούσεις τους ίδιους τι τους απασχολεί τότε δεν μπορείς να βρεις τις καλύτερες λύσεις», τόνισε κλείνοντας η Υπουργός. 

Χαράλαμπος Ζάκος