Ζήτησε έξτρα στοιχεία για πτυχία Συμβούλων ο Οδυσσέας από Νίκο

Ξεσκονίζει συμβούλους Προεδρίας, συμβούλους Αννίτας και κοινοβουλευτικούς συνεργάτες ο Οδυσσέας

Στην Ελεγκτική Υπηρεσία έχει φτάσει από την προηγούμενη εβδομάδα η λίστα με τα ονόματα των Συμβούλων – Συνεργατών οι οποίοι έχουν διοριστεί σε Υπουργεία και Υφυπουργεία, ωστόσο, από τα στοιχεία που στάλθηκαν φαίνεται πως απουσιάζουν πληροφορίες τις οποίες η Ελεγκτική Υπηρεσία θεωρεί σημαντικές. 

Γι’ αυτό τον λόγο, σύμφωνα με τα όσα πληροφορείται η Brief, ο Γενικός Ελεγκτής έχει αποστείλει επιστολή προς το Προεδρικό ζητώντας τις επιπλέον αυτές πληροφορίες, οι οποίες ως επί το πλείστον αφορούν στοιχεία για τα ακαδημαϊκά προσόντα κάποιων εκ των Συμβούλων. 

Να υπενθυμίσουμε πως ο Γενικός Ελεγκτής είχε ζητήσει τόσο από τον ΠτΔ, όσο και από τα Υπουργεία τις λίστες με τους διορισμούς. 

Την ίδια ώρα θα πρέπει να σημειωθεί πως στην Ελεγκτική Υπηρεσία έχουν φτάσει και οι λίστες με τους Συμβούλους της Προέδρου της Βουλής, Αννίτας Δημητρίου, αλλά και των κοινοβουλευτικών συνεργατών, καθώς θα ελεγχθούν και αυτοί από την ΕΥ.

Να υπενθυμίσουμε πως στη Βουλή έχει υποβληθεί ήδη το Νομοσχέδιο που αφορά τα κριτήρια για τους Συμβούλους. 

Σε λίγες ημέρες θα ολοκληρωθεί ο έλεγχος 

Ο έλεγχος που αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός ολίγων ημερών, θα γίνει με βάση τα κριτήρια τα οποία προνοούνται στο σχετικό Νομοσχέδιο, ενώ με το τέλος του ελέγχου αναμένεται πως αυτοί οι διορισμοί θα δημοσιοποιηθούν. Πρόθεση την οποία εξέφρασε και η ίδια η κυβέρνηση και θα αφορά τη δημοσιοποίηση των στοιχείων όσων προσλαμβάνονται ως Σύμβουλοι - Συνεργάτες.

Να σημειωθεί πως ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης είχε σημειώσει πως θα ελέγξει ξανά τους διορισμούς και θα ακυρώσει όλους όσους δεν πληρούν τα κριτήρια που προνοούνται στο νομοσχέδιο, έστω και αν αυτό δεν έχει ακόμη ψηφιστεί. 

Ποια είναι αυτά τα κριτήρια 

Σύμφωνα και με τα όσα ανέφερε η Υφυπουργός παρά των Προέδρω, Ειρήνη Πική, ενώπιον της Επιτροπής Θεσμών όπου συζητήθηκε το ζήτημα, το νέο πλαίσιο μεταξύ άλλων θα ρυθμίζει και τον χρόνο απασχόλησης αυτών των συμβούλων – συνεργατών, ο οποίος καθορίζεται μέχρι τα 5 έτη, ενώ η αμοιβή θα ξεκινά περίπου από €25.000 ετησίως και θα φτάνει σε υψηλότερα επίπεδα, αναλόγως προσόντων. 

Ειδικότερα, σύμφωνα με το νομοσχέδιο για να μπορεί να προσληφθεί κάποιος ως σύμβουλος πρέπει: 

1/ να είναι πολίτης της Δημοκρατίας ή πολίτης άλλου κράτους μέλους της ΕΕ και να έχει συνήθη και νόμιμη διαμονή του στη Δημοκρατία 
2/ να έχει συμπληρώσει το 21ο έτος της ηλικίας του
3/ να κατέχει τίτλο σπουδών πανεπιστημιακού επιπέδου αναγνωρισμένο στη Δημοκρατία 
4/ να διατηρεί λευκό ποινικό μητρώο
5/ προκειμένου περί άρρενος, να έχει εκπληρώσει τις στρατιωτικές του υποχρεώσεις ή έχει απαλλαγεί νομίμως από αυτές, 
6/ να μην έχει συγγένεια εξ αίματος ή εξ αγχιστείας μέχρι τρίτου βαθμού με το μέλος της κυβέρνησης με το οποίο θα υπογραφεί η σύμβαση 
7/ να μην έχει απολυθεί ή να μην έχουν τερματιστεί οι υπηρεσίες του στο παρελθόν από τη δημόσια υπηρεσία ή οποιαδήποτε υπηρεσία ή οργανισμού δημοσίου δικαίου της Δημοκρατίας ή της ΕΕ ή οποιουδήποτε κράτους μέλους, λόγω πειθαρχικού παραπτώματος.

Ζ. Χ.