Ζυμώσεις κομμάτων για εκποιήσεις και συντάξεις κομμάτων

Στόχος η κατάληξη, εάν είναι εφικτό, σε μία κοινή γραμμή ως προς την στάση που θα τηρήσουν στις αναπομπές του ΠτΔ
  • ΑΚΕΛ, ΕΔΕΚ, Συμμαχία, Οικολόγοι και ΕΛΑΜ τείνουν προς απόρριψη των αναπομπών.
  • Ο ΔΗΣΥ που ήταν κατά των αλλαγών στις εκποιήσεις οδεύει προς αποδοχή των αναπομπών.
  • «Κλειδί» για την έκβαση του θέματος η στάση που θα τηρήσουν ΔΗΚΟ-Αλληλεγγύη.

Μία βδομάδα για διαβουλεύσεις προκειμένου να καταλήξουν, εάν κάτι τέτοιο είναι εφικτό, σε μία κοινή γραμμή ως προς την στάση που θα τηρήσουν σε σχέση με τις αναπομπές των νομοθετημάτων για τις εκποιήσεις και τις συντάξεις χηρείας από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη, έχουν τα κόμματα και δη αυτά της αντιπολίτευσης. 

Σε ό,τι αφορά ειδικότερα το θέμα των εκποιήσεων, σύμφωνα με πληροφορίες της Brief, ήδη ΑΚΕΛ, ΕΔΕΚ, Συμμαχία Πολιτών, Κίνημα Οικολόγων και ΕΛΑΜ τείνουν προς την πλευρά απόρριψης και των δύο αναπομπών. Δηλαδή, τόσο του νομοθετήματος μέσω του οποίου επιχειρείται η χαλάρωση του νομικού πλαισίου που διέπει τις εκποιήσεις όσο και του νομοθετήματος που αναστέλλει τις εκποιήσεις πρώτων κατοικιών και οι οποίες δυνητικά εμπίπτουν στο Σχέδιο «ΕΣΤΙΑ» μέχρι και την 1η Οκτωβρίου.

>>> Διαβάστε ακόμη: Πρώτο «χαστούκι» από Moody’s για τις αλλαγές σε εκποιήσεις <<<

Από την πλευρά του το ΔΗΚΟ και δεδομένου ότι στελέχη του κόμματος, ανάμεσα τους και ο Πρόεδρος του, Νικόλας Παπαδόπουλος, θεωρούν πως η συζήτηση, τουλάχιστον, της δική τους πρόταση νόμου -χαλάρωση εκποιήσεων- δεν είχε ολοκληρωθεί και ήταν πρώιμη η ψήφισή της, τείνει να κάνει αποδεκτή την αναπομπή που αφορά την δική του πρόταση. Αναφορικά με την αναπομπή του νομοθετήματος που σχετίζεται με την πρόταση της ΕΔΕΚ -αναστολή των εκποιήσεων πρώτων κατοικιών- το κόμμα δεν έχει καταλήξει σε τελικές αποφάσεις, κάτι που αναμένεται να γίνει τα επόμενα 24ωρα.

Την ίδια ώρα, σκέψεις αποδοχής της αναπομπής του νομοθετήματος για την χαλάρωση του νομικού πλαισίου που διέπει τις εκποιήσεις κάνει και το Κίνημα Αλληλεγγύης, το οποίο, ωστόσο, θέλει προηγουμένως να διασφαλίσει ότι μέχρι και τις αρχές Σεπτεμβρίου, Κεντρική Τράπεζα και Χρηματοοικονομικός Επίτροπος, θα θέσουν ενώπιον του Κοινοβουλίου συμφωνημένο πλαίσιο για προώθηση βιώσιμων αναδιαρθρώσεων. Σε ό,τι αφορά την πρόταση της ΕΔΕΚ και η Αλληλεγγύη ακόμη δεν έχει καταλήξει σε οριστική απόφαση.

Με δεδομένα τα πιο πάνω, καθώς και το ότι ο ΔΗΣΥ αποδέχεται τις αναπομπές και των δύο νομοθετημάτων, αναμένεται πως, τουλάχιστον, η αναπομπή του νομοθετήματος για την χαλάρωση των εκποιήσεων θα γίνει αποδεκτή, ενώ δεν αποκλείεται μέχρι την άλλη Δευτέρα -ημέρα κατά την οποία συνέρχεται εκτάκτως η Ολομέλεια της Βουλής- να διαμορφωθεί πλειοψηφία αποδοχής και της αναπομπής για την αναστολή των εκποιήσεων πρώτων κατοικιών.

>>> Διαβάστε ακόμη: Αντίδραση ΕΚΥΣΥ για αναπομπή νόμου για σύνταξη χηρείας σε άντρες <<<

Συντάξεις χηρείας σε άνδρες
Αναφορικά, τώρα, με την αναπομπή του Προέδρου Αναστασιάδη που αφορά τον νόμο για την παροχή σύνταξης χηρείας στους άνδρες με αναδρομική ισχύ από την 1η Ιανουαρίου 2018, η στάση που θα τηρήσουν τα κόμματα δεν έχει ακόμη ξεκαθαριστεί πλήρως και συνεπώς το τοπίο, για την ώρα, παραμένει θολό. 

Αν και από την μία, τα κόμματα, και ιδίως αυτά της αντιπολίτευσης, αναγνωρίζουν πως ενδεχόμενη καταψήφιση της αναπομπής θα οδηγήσει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας σε αναφορά του νόμου στο Ανώτατο -κάτι που συνεπάγεται μεγάλη καθυστέρηση μέχρι να κλείσει το θέμα- εντούτοις, αξιώνουν από την Κυβέρνηση να προχωρήσει σε κάποιες υποχωρήσεις. Κάτι τέτοιο, ωστόσο, φαντάζει αρκετά δύσκολο, αφού τα όσα περιλήφθηκαν στο κυβερνητικό νομοσχέδιο που προωθήθηκε στην Βουλή για ψήφιση, στηρίχθηκαν σε αναλογιστική μελέτη και οποιαδήποτε αλλαγή διατάξεων απειλεί την βιωσιμότητα του Ταμείου Κοινωνικών Ασφαλίσεων (ΤΚΑ).

Υπενθυμίζεται πως αν και το νομοθέτημα για τις συντάξεις χηρείας ήταν κυβερνητικό, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης προχώρησε στην αναπομπή του γιατί τα κόμματα ενσωμάτωσαν σε αυτό τροπολογία που κατέθεσε το ΑΚΕΛ και με την οποία αφαιρείται από τον νόμο η πρόνοια που προβλέπει αύξηση κατά 1% των εισφορών του ΤΚΑ από το 2024-2034. Όπως, μάλιστα, υποδεικνύει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στην επιστολή που συνοδεύει την αναπομπή του νομοθετήματος, οι αλλαγές που ψήφισε η Βουλή αυξάνουν σημαντικά το κόστος για τα δημόσια οικονομικά καθώς και το έλλειμμα του Ταμείου Κοινωνικών Ασφαλίσεων που θα προκύψει από τη μη αύξηση των εισφορών στο Ταμείο. Αυτό το κόστος, τονίζει, θα μετακυλιστεί αναπόφευκτα στον προϋπολογισμό του κράτους.

>>> ΟΛΗ Η ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ BRIEF ΜΕ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ <<< 

Έκτακτες συνεδριάσεις τριών Επιτροπών
Αξίζει, πάντως, να σημειωθεί πως πριν από την έκτακτη Ολομέλεια της Βουλής, η οποία ορίστηκε για την Δευτέρα, 29 Ιουλίου, στις 10.30 το πρωί, θα συνέλθουν εκτάκτως τρεις Κοινοβουλευτικές Επιτροπές. 

Στις 8.30 π.μ. έχει οριστεί συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών στην οποία θα παρευρεθεί ο Υπουργός Οικονομικών, Χάρης Γεωργιάδης, στις 9.00 π.μ. θα συνέλθει η Κ.Ε. Εσωτερικών με προσκεκλημένο τον αρμόδιο Υπουργό, Κωνσταντίνο Πετρίδη, ενώ στις 9.30 π.μ. θα συνεδριάσει η Κ.Ε. Εργασίας, παρουσία της Υπουργού Ζέτας Αιμιλιανίδου. 

Σημειώνεται πως συνεδριάσεις των τριών Επιτροπών προσκλήθηκε για να παρευρεθεί και ο Γενικός Εισαγγελέας, Κώστας Κληρίδης.

Και τέταρτη αναπομπή
Αξίζει, τέλος, να αναφερθεί πως ενώπιον της έκτακτης Ολομέλειας θα τεθεί και η αναπομπή του «περί Αλλοδαπών και Μεταναστεύσεως (Τροποποιητικός) (Αρ. 3) Νόμου του 2019», αναφορικά με τα δικαιώματα εργαζομένων από τρίτες χώρες που διαμένουν νομίμως σε κράτος μέλος.

>>> ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΡΕΥΝΕΣ & ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ ΤΗΣ BRIEF <<<

Με τη νομοθεσία επιχειρείτω η κατάργηση πρόνοιας, βάσει της οποίας οι εργαζόμενοι που προέρχονται από τρίτες χώρες δεν έχουν δικαίωμα αγοράς ακίνητης ιδιοκτησίας στις ελεγχόμενες από την κυβέρνηση της Δημοκρατίας περιοχές για σκοπούς στέγασης. Ωστόσο, κατά την ψήφιση του νόμου οι Βουλευτές είχαν υιοθετήσει τροπολογία της ΕΔΕΚ σύμφωνα με την οποία, η Δημοκρατία να έχει τη διακριτική ευχέρεια ρύθμισης ή/και περιορισμού της πρόσβασης των εργαζομένων που προέρχονται από τρίτες χώρες, στο δικαίωμα αγοράς ακίνητης ιδιοκτησίας για σκοπούς στέγασης ή στην επιβολή όρων ή περιορισμών αυτού.

Μάριος Αδάμου