Μόλις 1 στα 2 οχήματα ανανέωσαν την άδεια κυκλοφορίας τους

Η περίοδος ανανέωσης λήγει την Δευτέρα, 11 Μαρτίου, και από την επομένη αρχίζουν τα πέναλτι

Δύο βδομάδες πριν από την λήξη της περιόδου (11 Μαρτίου), μόλις οι μισοί ιδιοκτήτες έχουν προχωρήσει στην ανανέωση των αδειών κυκλοφορίας των οχημάτων τους για το 2019. Σε απόλυτους αριθμούς, οι ανανεώσεις αδειών κυκλοφορίας χθες (21/2) ανέρχονταν στις 334 χιλιάδες, αντιπροσωπεύοντας το 48,2% του συνολικού αριθμού οχημάτων.

Σε δηλώσεις του στην Brief, ο Ανώτερος Λειτουργός του Τμήματος Οδικών Μεταφορών, Πέτρος Ξενοφώντος, ανέφερε πως, «συνήθως οι Κύπριοι, δυστυχώς, αφήνουν το θέμα της ανανέωσης των αδειών κυκλοφορίας τους για την τελευταία στιγμή. Με βάση προηγούμενες χρονιές, τις τελευταίες μέρες της περιόδου ανανέωσης έχουμε έως και 35 χιλιάδες ανανεώσεις την ημέρα», πρόσθεσε.

>>> ΤΟΜ: Καμία διαφοροποίηση στα τέλη κυκλοφορίας για το 2019 <<<

Σε σχέση με τον ρυθμό και τον αριθμό των ανανεώσεων αδειών κυκλοφορίας, ανέφερε πως αυτός τις τελευταίες μέρες είναι χαμηλός, ενώ μέχρι τις 12 το μεσημέρι χθες (21/2) είχαν ανανεωθεί οι άδειες κυκλοφορίας 333.780 οχημάτων εκ των 695.000 που είχαν άδεια κυκλοφορίας στο τέλος του 2018. «Κάποιοι σίγουρα περιμένουν να πληρωθούν και τον Φεβρουάριο για να προχωρήσουν στην ανανέωση της άδειας κυκλοφορίας τους, εκμεταλλευόμενοι πλήρως τις πρόνοιες της νομοθεσίας η οποία επιτρέπει την ανανέωση των αδειών κυκλοφορίας έως το πρώτο δεκαήμερο του Μαρτίου», πρόσθεσε

Ερωτηθείς ποιο τρόπο επιλέγουν οι Κύπριοι για ανανέωση της άδειας κυκλοφορίας τους, ο κ. Ξενοφώντος, ανέφερε πως η συντριπτική πλειοψηφία, ποσοστό 93%, ανανεώνει την άδεια κυκλοφορίας του οχήματός του μέσω διαδικτύου.

Σε σχέση με τα έσοδα από τις ανανεώσεις αδειών κυκλοφορίας, ανέφερε πως μέχρι στιγμής ανέρχονται στα 39.224.393 ευρώ, ενώ αναμένεται ότι τα συνολικά έσοδα θα ανέλθουν περί τα 100 εκατομμύρια.

Υπενθυμίζεται, πάντως, πως η περίοδος ανανέωσης των αδειών κυκλοφορίας λήγει την Δευτέρα, 11 Μαρτίου (συμπεριλαμβανομένης) και μπορούν να ανανεώνονται για χρονική περίοδο τριών, έξι, εννέα και δώδεκα μηνών.

Τονίζεται, παράλληλα, ότι, με βάση την ισχύουσα νομοθεσία οι άδειες κυκλοφορίας θα ανανεώνονται μέχρι την Δευτέρα, 11.3.2019, χωρίς επιβάρυνση, ενώ για ανανεώσεις που θα γίνονται μετά την εν λόγω ημερομηνία, θα επιβάλλεται ως επιβάρυνση στην άδεια κυκλοφορίας το άθροισμα του ποσού των 10 ευρώ και ποσού ίσου με το δέκα τις εκατό (10%) της άδειας κυκλοφορίας που αντιστοιχεί στο οφειλόμενο ποσό για το τρέχον έτος.

>>> Αυτοκίνητα: Τι προτιμούν στην Κύπρο; Καινούργια ή Μεταχειρισμένα; <<<

Σημειώνεται πως, η ανανέωση των αδειών κυκλοφορίας μπορεί να γίνεται μέσω:

(α) διαδικτύου, στη διεύθυνση http://rtd.mcw.gov.cy

(β) Εμπορικών Τραπεζών

(γ) Κέντρων Εξυπηρέτησης του Πολίτη,

(δ) Επαρχιακών Γραφείων του Τμήματος Ταχυδρομικών Υπηρεσιών,

(ε) Επαρχιακών Γραφείων του Τμήματος Οδικών Μεταφορών (Λευκωσία στα κεντρικά γραφεία).

 
333