Οριστικό: Στις 22/4 στην Ολομέλεια οι κρατικές εγγυήσεις

Το νομοσχέδιο των κρατικών εγγυήσεων θα τεθεί προς ψήφιση στην τελευταία Ολομέλεια πριν τις βουλευτικές

ΓΡΑΦΕΙ Ο 
ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΖΑΚΟΣ

Άσπρος καπνός βγήκε από τη σύσκεψη αρχηγών των κομμάτων, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες της Briefαποφασίστηκε όπως το πολυσηζητημένο νομοσχέδιο των κρατικών εγγυήσεων να τεθεί προς ψήφιση στην τελευταία ολομέλεια του Σώματος πριν τη διάλυση της Βουλής, όπως άλλωστε είχε αναφέρει και η Brief σε σημερινό της ρεπορτάζ (διαβάστε το εδώ).

>>> Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις εξελίξεις, αλλά και όσα προηγήθηκαν για τις κρατικές εγγυήσεις <<<

Πιο συγκεκριμένα, το νομοσχέδιο θα συζητηθεί την ερχόμενη Δευτέρα, κατ’ εξαίρεση, σε νέα έκτακτη συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών και ακολούθως θα τεθεί προς ψήφιση στην τελευταία Ολομέλεια στις 22 Απριλίου

Να υπενθυμίσουμε πως το όλο ζήτημα της καθυστέρησης στη συζήτηση του νομοσχεδίου – το οποίο έφερε στην επιφάνεια η Brief (διαβάστε εδώ το σχετικό ρεπορτάζ) – πήρε πολιτικές προεκτάσειςπυροδοτώντας ταυτόχρονα εντάσεις και σωρεία ανακοινώσεων τόσο από Υπουργούς καιι κόμματα, όσο και από εμπλεκόμενους φορείς, οι οποίοι κρούουν κώδωνα κινδύνου για τις επιχειρήσεις.

Μάλιστα και ο ίδιος ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίαςεξέφρασε τη λύπη του για την τροπή που έχει πάρει το ζήτημαενώ παράλληλα έκανε και λόγο για πολιτικά προσχήματα και σκοπιμότητες για την καθυστέρηση της ψηφισής των 1.4 δις ευρώ που αντιστοιχούν στις κρατικές εγγυήσεις.

Ποιες είναι οι κύριες αλλαγές σε σχέση με το πρώτο νομοσχέδιο 

Να σημειώσουμε πως αυτή είναι η δεύτερη φορά που κατατίθεται στη Βουλή το νομοσχέδιο των κρατικών εγγυήσεων για δάνεια σε επιχειρήσεις, καθώς στις 19 Μαίου του 2020το Υπουργικό αποφάσισε την απόσυρση του νομοσχεδίου, λόγω τροπολογιών που όπως υποστήριξε ο ίδιος ο Υπουργός Οικονομικών, το καθιστούσαν «μη υλοποιήσιμο και μη εφαρμόσιμο»

Τώρα, οι κύριες αλλαγές του νέου νομοσχέδιου σε σχέση με το προηγούμενο αφορούν την πρόσθεση των διατάξεων που αφορούν τους ορισμούς «μεγάλη επιχείρηση», «μεσαία επιχείρηση», «μικρή επιχείρηση» και «πολύ μικρή επιχείρηση».

Επίσης, προστέθηκε στο ίδιο το νομοσχέδιο εδάφιο που καθορίζει την κατανομή των κυβερνητικών εγγυήσεων, πρώτον €300 εκ. για την έκδοση νέων δανείων προς πολύ μικρές επιχειρήσεις και αυτοτελώς εργαζομένους και €700 εκ. για την έκδοση νέων δανείων προς μικρές, μεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις.

Οι κυβερνητικές εγγυήσεις παραχωρούνται μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2021, αντί 30 Ιουνίου 2021 όπως ήταν με βάση το προηγούμενο νομοσχέδιο. Επίσης, το Γενικό Λογιστήριο έχει την υποχρέωση να υποβάλλει ανά διμηνία, έκθεση που να ενημερώνει τον Υπουργό για τη διαδικασία παραχώρησης και παρακολούθησης των κυβερνητικών εγγυήσεων και ο Υπουργός θα προβαίνει σε ενημέρωση της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών ανά τριμηνία για τα ευρήματα της έκθεσης του Γενικού Λογιστηρίου.

Επίσης, πριν από την έκδοση του οποιουδήποτε διατάγματος από τον Υπουργό Οικονομικών, ενημερώνεται η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών.

Σύμφωνα με τον Υπουργό Οικονομικών, η παραχώρηση των κυβερνητικών εγγυήσεων ύψους €1 δις θα προσφέρει αύξηση της ρευστότητας στην οικονομία της τάξης, τουλάχιστον, του €1 δισ. και 430 εκατομμυρίων

Αναλυτικά όλες οι ανακοινώσεις και ρεπορτάζ για το ζήτημα: 

 
324