Που βρήκαν δουλειά οι άνεργοι στην Κύπρο

Για άλλη μια φορά οι ανειδίκευτοι εργάτες και οι υπηρεσίες έσωσαν την παρτίδα

Περισσότεροι από 300 ήταν οι άνεργοι που βρήκαν  δουλειά μέσα στον Μάη του 2019 σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας με την πλειοψηφία να βρίσκει εργοδοτείται στην κατηγορία των ανειδίκευτων εργατών και στις υπηρεσίες .

>>> ΟΛΗ Η ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ BRIEF ΜΕ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ <<<

Συγκεκριμένα, τον περασμένο μήνα 343 άνεργοι βρήκαν δουλειά, με τον Μάη να είναι ο πιο δυνατός μήνας αναφορικά με τη μείωση της ανεργίας μετά τον Απρίλιο όπου και βρήκαν δουλειά 334 άτομα με την πλειοψηφία και τότε να βρίσκεται στις υπηρεσίες και στους ανειδίκευτους εργάτες.

Οι περισσότεροι άνεργοι φαίνεται ότι  βρήκαν δουλειά ως ανειδίκευτοι εργάτες και καθαριστές (139) αλλά και ως υπάλληλοι υπηρεσιών και πωλητές (101). Στοιχεία που καταδεικνύουν ότι πέραν του 50% εργοδοτείται σε αυτούς τους τομείς στη χώρα μας.

Την ίδια στιγμή, θέσεις εργασίας έδωσαν και οι τομείς των Τεχνιτών Παραγωγής (36) αλλά και των Γραφέων και των Δαχτυλογράφων (30).

Από εκεί και πέρα, χαμηλά ήταν τα ποσοστά στον  διευθυντικό τομέα όπου εργοδοτήθηκε μόλις ένα άτομο αλλά και στους προσοντούχους όπου εργοδοτήθηκαν μόλις 16 άτομα.

Κάτι που καταδεικνύει δυσκολία ως προς την ένταξη των προσοντούχων και των πτυχιούχων σε επαγγέλματα που χρήζουν την απόκτηση ακαδημαϊκών και λοιπών προσόντων.

Πολύ χαμηλά, επίσης, ποσοστά εργοδότησης είχε ο κλάδος της Γεωργίας όπου δουλειά βρήκαν μόλις τρία άτομα ενώ σε Τεχνικούς Βοηθούς και χειριστές μηχανών εργοδοτήθηκαν 8 και 9 άτομα αντίστοιχα.  

Στους στρατιωτικούς, πάλι,  δεν εργοδοτήθηκε κανένα άτομο.

Κατά οικονομική δραστηριότητα

Αναλυτικότερα, τώρα, και εν σχέσει με την οικονομική δραστηριότητα, η πλειοψηφία των ατόμων εργοδοτήθηκε στη Δημόσια Διοίκηση (87 άτομα) ενώ ακολουθούσε ο τομέας του χονδρικού και λιανικού εμπορίου με 65 άτομα, οι κατασκευές με 50 άτομα και οι υπηρεσίες καταλύματος και εστίασης με 42 άτομα.  

Παράλληλα, εργοδοτήθηκαν 24 άτομα στη μεταποίηση, 14 άτομα στις διοικητικές δραστηριότητες, 12 στη Γεωργία, Αλιεία, Δασοκομία, 1 άτομο στα ορυχεία και στα λατομεία, 5 στην Παροχή νερού, 7 στη μεταφορά και αποθήκευση, 1 άτομο στην ενημέρωση και στην επικοινωνία, 2 στις ασφαλιστικές δραστηριότητες, 3 στη διαχείριση ακίνητης περιουσίας, 8 στις Επαγγελματικές και Τεχνικές δραστηριότητες 1 άτομο στην εκπαίδευση, 8 στις Δραστηριότητες Σχετικές με την Ανθρώπινη Υγεία, 9 στις Τέχνες και στην Ψυχαγωγία και 4 στις άλλες δραστηριότητες υπηρεσιών.

Αντρέας Πολυκάρπου
 
128
Thumbnail

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Πρόγραμμα Ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών (UNDP) ανακοίνωσε σήμερα την έναρξη διαδικασίας υποβολής προτάσεων με στόχο την παροχή τεχνικής βοήθειας για τον σχεδιασμό και την υλοποίηση έργων για βελτίωση των περιβαλλοντικών, κοινωνικών και οικονομικών υποδομών στην τουρκοκυπριακή κοινότητα μέσω της δημιουργίας μιας «Διευκόλυνσης Τοπικών Υποδομών».

Η Διευκόλυνση αυτή θα συντονίζει και θα εκτελεί χρηματοδοτούμενα από την ΕΕ έργα υποδομών στο κατεχόμενο βόρειο τμήμα της Κύπρου και θα υλοποιείται από το UNDP.

ad1mobile

>>> ΟΛΗ Η ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ BRIEF ΜΕ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ <<<

Θα δίδεται η ευκαιρία σε τοπικές κοινότητες (άτομα ή ομάδες) να υποβάλλουν προτάσεις για έργα που θα αναλαμβάνονται από το UNDP και θα υλοποιούνται περιοδικά.

Ο επικεφαλής της ομάδας για στήριξη μιας διευθέτησης στην Κύπρο στην Υπηρεσία Υποστήριξης Διαρθρωτικών Υποδομών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Kjartan Bjornsson δήλωσε κατά τη διάρκεια της παρουσίασης που έγινε σήμερα στην κατεχόμενη Λευκωσία πως εργάζονται για την επανένωση της Κύπρου μέσω κοινωνικής και οικονομικής ανάπτυξης και μέσω της ανάπτυξης υποδομών.

«Η Διευκόλυνση αυτή είναι εδώ για εσάς. Είναι μια πολύ σημαντική επένδυση που κάνουμε και θέλουμε να βάλουμε περισσότερα χρήματα σε αυτό εφόσον έχουμε έργα καλής ποιότητας, υπάρχει σωστή υλοποίηση και μπορούμε να δούμε πως υπάρχει σοβαρότητα εκ μέρους σας», επεσήμανε.

Είπε πως ελπίζουν πως η προστασία του περιβάλλοντος και η βελτίωση της ποιότητας ζωής για τους Κύπριους και στις δυο κοινότητες θα βοηθήσει στον στόχο του προγράμματος, που παραμένει η επανένωση της Κύπρου.

ad2mobile

>>> ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΡΕΥΝΕΣ & ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ ΤΗΣ BRIEF <<<

Η διευθύντρια του Αναπτυξιακού Προγράμματος των Ηνωμένων Εθνών (UNDP), Tiziana Zennaro, αναφέρθηκε στη σημασία της βιωσιμότητας και πρόσθεσε πως η Διευκόλυνση αυτή αποτελεί ένα ισχυρό παράδειγμα του πώς η δράση σε τοπικό επίπεδο έχει θετικό αντίκτυπο στην παγκόσμια έκκληση προς όλους να αναλάβουν δράση προς επίτευξη τους στόχους βιώσιμης ανάπτυξης.

Ο «δήμαρχος» Μόρφου και «πρόεδρος» της «ένωσης δήμων» στα κατεχόμενα Mahmut Ozcinar είπε πως η στήριξη σε ό,τι αφορά τις υποδομές είναι πού σημαντική και εξέφρασε ικανοποίηση για τη δημιουργία της Διευκόλυνσης αυτής.

ΚΥΠΕ - Οντούλ Ασίκ

article 1