Σε φυσιολογικά επίπεδα η κίνηση στα περίπτερα την Κυριακή

Ξανά στο προσκήνιο το θέμα της λειτουργίας των υπεραγορών τις Κυριακές - Τι έγινε στα περίπτερα - Έπεσαν και καταγγελίες

Ομαλά κύλησε η πρώτη Κυριακή μετά από πολλά χρόνια στην Κύπρο όπου υπεραγορές, φούρνοι, ζαχαροπλαστεία, κρεοπωλεία και φρουταρίες ήταν κλειστά μετά το σχετικό διάταγμα του Υπ. Υγείας. 

Θυμίζουμε ότι σύμφωνα με το διάταγμα, μόνο τα περίπτερα δούλεψαν την Κυριακή, και αυτό θα ισχύσει και τις υπόλοιπες Κυριακές μέχρι να αλλάξει κάτι με νέο διάταγμα.  

Ομολογουμένως θα πρέπει να πάμε αρκετά χρόνια πίσω για να δούμε να συμβαίνει στην Κύπρο κάτι παρόμοιο. Τονίζουμε όμως ότι τα περίπτερα μπορούν να πωλούν με βάση την νομοθεσία μόνο συγκεκριμένα προϊόντα γι’ αυτό και την Κυριακή έγιναν και μερικές καταγγελίες από την Αστυνομία για περίπτερα που δεν συμμορφώθηκαν με την συγκεκριμένη νομοθεσία. ΕΔΩ μπορείτε να δείτε τα προϊόντα που μπορούν να πωλούν τα περίπτερα. 

Δεν υπήρξε αυξημένη κίνηση στα περίπτερα

Σε επικοινωνία μας πάντως με αρμοδίους, διαπιστώσαμε ότι δεν υπήρξε ιδιαίτερη αύξηση στην εμπορική κίνηση των περιπτέρων αφού ο κόσμος φαίνεται ότι προετοιμάστηκε τις προηγουμένως μέρες ενώ και τα μέτρα περιορισμού στην διακίνηση έπαιξαν σαφώς τον δικό τους ρόλο.

Η Brief επικοινώνησε με τον Γραμματέα του Συνδέσμου Καταστημάτων Διαρκούς Εξυπηρέτησης Αντρέα Εγγλέζου ο οποίος μας ανέφερε ότι η κίνηση ήταν σε ίδια επίπεδα περίπου με προηγούμενες Κυριακές.  

‘’Προσωπικά στο δικό μου περίπτερο ήταν μια κανονική Κυριακή όπως τις τελευταίες. Δεν υπήρξε κάποια ουσιαστική διαφορά. Ίσως επειδή και ο κόσμος δεν γνώριζε ότι τα περίπτερα θα ήταν ανοιχτά’’

Τόνισε παράλληλα ότι όλα τα περίπτερα πρέπει να λειτουργούν με βάση τον νόμο και να πωλούν τα συγκεκριμένα προϊόντα που επιτρέπεται.

‘’Ως Σύνδεσμος κάναμε ξεκάθαρο με ανακοίνωση πριν την Κυριακή ότι όσα περίπτερα θα λειτουργούσαν την Κυριακή έπρεπε συμμορφωθούν με τη νομοθεσία. Όσοι συνάδελφοι παρανόμησαν ήταν εις γνώση τους τι πρέπει να πωλούν τα περίπτερα. Άλλο το περίπτερο άλλο το mini market’’.

ΠΟΒΕΚ: Δεν παρατηρήθηκε αυξημένη εμπορική κίνηση στα περίπτερα

Στο ίδιο μήκος κύματος και οι δηλώσεις του ΓΓ της ΠΟΒΕΚ Στέφανου Κουρσάρη, ο οποίος δηλώνει στην Brief ότι δεν παρατηρήθηκε αυξημένη εμπορική κίνηση ή αύξηση πελατών στα περίπτερα λόγω κυρίως των μέτρων περιορισμού αλλά και εξ’ αιτίας του γεγονότος ότι ο κόσμος ψώνισε και προετοιμάστηκε ανάλογα τις προηγούμενες μέρες. 

‘’Κινήθηκε βασικά σε φυσιολογικά επίπεδα η κίνηση στα περίπτερα.Ως συνήθως όπως και την Κυριακή οι Κύπριοι χρησιμοποίησαν τα περίπτερα για έκτακτες περιπτώσεις. Δεν υπήρξαν αυξημένες πωλήσεις.  Ένα πρόβλημα που προέκυψε είναι ότι μερικά περίπτερα δεν πωλούσαν εφημερίδες κάτι που επιβάλλεται’’.

Αλλάζουν στάση οι Υπεραγορές για Κυριακή

Παρά τις αρχικές αντιδράσεις πάντως για το κλείσιμο τις Κυριακές, οι ιδιοκτήτες Υπεραγορών αλλάζουν την στάση τους και δηλώνουν έτοιμοι να ακολουθήσουν τις οδηγίες της Κυβέρνησης και των Ειδικών μέχρι να ξεπεράσουμε τους κινδύνους λόγω κορωνοϊου. Σε επικοινωνία μας με τον Πρόεδρο του Συνδέσμου Υπεραγορών κ. Ανδρέα Χατζηαδάμου, μας ανέφερε ότι μετά και την πρώτη εικόνα που είχαν από το μέτρο, δηλώνουν ότι θα τηρήσουν πλήρως τις αποφάσεις των Ειδικών.

‘’’Η πρώτη μας αντίδραση ήταν ότι λογικά σκεπτόμενοι, λόγω του ότι θα έκλειναν οι υπεραγορές μια μέρα, θα υπήρχε συνωστισμός άλλες μέρες. Εκ των υστέρων όμως όταν είδαμε και στην πράξη τι έγινε, έγινε κατανοητό από όλους μας ότι πρώτιστο για εμάς είναι η ασφάλεια και η υγεία των εργαζομένων και των συμπολιτών μας και των καταναλωτών. Δηλώνουμε ότι θα αφήσουμε το μέτρο να ισχύσει κανονικά όπως αποφασίστηκε. Να αφήσουμε απερίσπαστη την επιτροπή των ειδικών που αποφασίζει. Μιλάμε για θέματα υγείας. Είδαμε την εικόνα που επικρατούσε και εκ των πραγμάτων φάνηκε ότι δεν υπήρχε η αυξημένη εικόνα που αναμέναμε πριν την Κυριακή. 

Η απόφαση μας είναι να δώσουμε χρόνο στην Επιτροπή. Σεβόμαστε την απόφαση και το μέτρο. Ότι αποφασίσει η Επιτροπή θα ακολουθούμε. Είναι και μια ευκαιρία για τους υπαλλήλους μας που είναι στην πρώτη γραμμή να ξεκουραστούν. Τους ευχαριστούμε για την προσήλωση τους. Είναι κοινωνικό μέτρο για την ασφάλεια όλων μας’’

Μεγαλύτερη προσοχή την Μεγάλη Εβδομάδα

‘’Θα είναι αυξημένη η κίνηση την Μεγάλη Εβδομάδα παρά τους περιορισμούς. Θα συζητήσουμε με την Επιτροπή του Υπ. Υγείας κάποια πράγματα. Θα χρειαστεί μεγαλύτερη προσοχή’’.

Άνοιξε ξανά συζήτηση για να γίνει μόνιμη αργία η Κυριακή για υπεραγορές

Με αφορμή πάντως το κλείσιμο των Υπεραγορών, έρχεται στο προσκήνιο ξανά το θέμα της μόνιμης λειτουργίας τους τις Κυριακές.

Η ΠΟΒΕΚ σε ανακοίνωση της ρίχνει τα πυρά της ουσιαστικά προς τους ιδιοκτήτες υπεραγορών και άλλων συναφών επιχειρήσεων αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι  βάζουν το κέρδος πάνω από την υγεία.Καλεί παράλληλα την Κυβέρνηση να επαναφέρει μόνιμα την Κυριακή ως αργία. ‘’Το κλείσιμο όλων των επιχειρήσεων και τις Κυριακές έχει αναδείξει ότι, από τη μια κανένας πολίτης δε στερήθηκε του δικαιώματος της κατανάλωσης και από την άλλη έπεσαν οι μάσκες του γνωστού κύκλου που επέβαλε την κατάργηση των ωραρίων λειτουργίας των καταστημάτων. Καθήκον και υποχρέωση της Κυβέρνησης είναι να επαναφέρει την αργία της Κυριακής ως ελάχιστο μέτρο ένδειξης ενδιαφέροντος και ευαισθησίας για τις χιλιάδες επιχειρήσεις και εργαζόμενους’’ τονίζεται στην ανακοίνωση μεταξύ άλλων. Εδώ ολόκληρη η ανακοίνωση.

''Δεν είναι η ώρα για τέτοια συζήτηση'' λένε οι Υπεραγορές

Καλέσαμε τον Πρόεδρο του Συνδέσμου Υπεραγορών να μας σχολιάσει το συγκεκριμένο θέμα: 

''Τα έχουμε πει πολλές φορές για αυτό το θέμα. Ειδικά τώρα δεν είναι η ώρα για να γίνουν τέτοιες συζητήσεις. Έχουμε την άποψη μας αλλά δεν είναι τώρα η ώρα για αντιπαραθέσεις. Όταν επιστρέψει η ομαλότητα μπορούμε να συζητήσουμε ότι χρειαστεί’’
 

Σωτήρης Νικηφόρου
 
345