Θέλετε να αλλάξετε το παλιό σας αμάξι- Κάντε το με επιχορήγηση

Ετοιμάζεται σχέδιο για απόσυρση παλαιών αμαξιών και επιχορήγηση νέων λιγότερο ρυπογόνων- Πότε θα αρχίσει το σχέδιο

Τα ρυπογόνα και παλαιά αυτοκίνητα φαίνεται πως θέλει να εξαλείψει το κυπριακό κράτος  γι’ αυτό και στα σκαριά βρίσκονται νομοσχέδια για το εν λόγω ζήτημα  που αφορούν τόσο σε αγορά καινούριου λιγότερου ρυπογόνου αυτοκινήτου από τους πολίτες όσο και ηλεκτροκίνητων αμαξιών.

>>> ΟΛΗ Η ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ BRIEF ΜΕ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ <<< 

Για το λόγο αυτό ετοιμάζεται το σχέδιο απόσυρσης παλαιών οχημάτων με στόχο την απαλλαγή από τους δρόμους από τα παλαιά και ρυπογόνα οχήματα και την αντικατάσταση τους είτε με καινούργια συμβατικά φιλικότερα προς το περιβάλλον είτε ηλεκτροκίνητα αυτοκίνητα.

Το σχέδιο που προωθείται από το Υπουργείο Μεταφορών για απόσυρση των παλαιών οχημάτων περιλαμβάνει δύο σκέλη:

  •          Από τη μια θα δοθούν οικονομικά κίνητρα για την αγορά ηλεκτροκίνητων οχημάτων  αλλά και επιχορήγηση δημιουργίας σταθμών φόρτισης τους σε δημόσιους χώρους
  •          και από την άλλη θα δοθούν οικονομικά και πάλι κίνητρα για απόσυρση των παλαιών αυτοκινήτων και αγοράς καινούριων και λιγότερων ρυπογόνων.

Το όλο ζήτημα των οικονομικών κινήτρων φαίνεται πως θα έχει κοινά στοιχεία με το σχέδιο που εκπονήθηκε και εφαρμόστηκε το 2010 και αφορούσε και πάλι στην απόσυρση και αντικατάσταση των παλαιών οχημάτων.

Για να συμμετάσχει στο σχέδιο ένας πολίτης θα πρέπει να αποσύρει το παλαιό όχημα του και να αγοράσει καινούριο το οποίο και θα είναι πιο φιλικό προς το περιβάλλον. Κάτι που θα αποδεικνύεται μέσω της μέτρησης των εκπομπών ρύπου.

Μέχρι στιγμής σύμφωνα με πληροφορίες της Brief δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί το εν λόγω σχέδιο οπότε και δεν υπάρχει ένας «χάρτης» σχετικά με το πόσο παλαιά πρέπει να είναι τα οχήματα προκειμένου να ενταχθούν στο σχέδιο που θα εκπονηθεί, όπως επίσης και το ποσοστό των ρύπων που θα πρέπει να εκπέμπουν.  Σίγουρα, όμως, εντός του επόμενου μήνα θα ολοκληρωθεί το σχέδιο από τους αρμόδιους φορείς ενώ αναμένεται να καθοριστούν και τα ποσά που θα δοθούν για την αγορά των καινούριων οχημάτων (για όσους δώσουν για απόσυρση τα παλαιά αυτοκίνητα) μετά από συνεννόηση με το Υπουργείο Οικονομικών με το οποίο οι αρμόδιοι βρίσκονται σε επικοινωνία αυτήν την περίοδο.

Σε επικοινωνία που είχαμε με την Υπουργό Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων Βασιλική Αναστασιάδου, μας αναφέρθηκε ότι το σχέδιο της απόσυρσης και της αντικατάστασης οχημάτων ετοιμάστηκε από το Τμήμα Οδικών Μεταφορών και κατόπιν στάλθηκε στο Υπουργείο Οικονομικών για περαιτέρω μελέτη ούτως ώστε να αποφασιστούν και να εγκριθούν τα ποσά που θα δοθούν και οι οικονομικές παράμετροι.  Σε επόμενη φάση- σύμφωνα με την Υπουργό-  το σχέδιο θα πάει στο Υπουργικό για έγκριση. 

Αναφορικά με τα ηλεκτροκίνητα αμάξια και την επιχορήγηση τους, η Υπουργός μας τόνισε ότι ως Υπουργείο θα τοποθετήσουν δέκα σταθμούς φόρτισης για να εξυπηρετήσουν περαιτέρω αυτούς που θα αποφασίσουν να αντικαταστήσουν το αμάξι τους με ηλεκτροκίνητο.

Το όλο σχέδιο σύμφωνα με την ίδια αναμένεται να ολοκληρωθεί μέσα στο 2020.

Αντρέας Πολυκάρπου
 
188
Thumbnail

Ο Κυπριακός Οργανισμός Αγροτικών Πληρωμών (ΚΟΑΠ). ανακοίνωσε σήμερα (21/10) την ολοκλήρωση της καταβολής ενισχύσεων πέραν των €9 εκατομμυρίων σε δικαιούχους.

ad1mobile

>>> ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΚΥΠΡΟΣ - ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΗ ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ BRIEF <<<

Συγκεκριμένα, ο ΚΟΑΠ ολοκλήρωσε τις πληρωμές στους δικαιούχους του Εθνικού Προγράμματος Στήριξης του Αμπελοοινικού Τομέα για το οικονομικό έτος 2019, συνολικού ύψους €4.646.000,00, εκταμιεύοντας έτσι το 100% του ποσού που ενέκρινε η ΕΕ. Η χρηματοδότηση προήρθε 100% από κονδύλια της Ένωσης.

Το Εθνικό Πρόγραμμα Στήριξης  περιλαμβάνει τα ακόλουθα μέτρα:
α) Προώθηση οίνων
β) Αναδιάρθρωση και μετατροπή αμπελώνων
γ) Ασφάλιση της συγκομιδής
δ) Επενδύσεις στον τομέα του οίνου
ε) Καινοτομία στον τομέα του οίνου
Με την καταβολή του ποσού των €4.646.000,00 στους δικαιούχους, για την Κύπρο.

>>> ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ <<<

 Επίσης, ο Οργανισμός ανακοίνωσε ότι ολοκλήρωσε τις πληρωμές στους δικαιούχους του Μέτρου 1β -Αναδιάρθρωση και Μετατροπή Αμπελώνων για το οικονομικό έτος 2019, καταβάλλοντας συνολικά €2,120,764.93, χρηματοδότηση που προήρθε 100% από κονδύλια της Ευρωπαϊκής Ένωσης. 
 
Η εν λόγω ενίσχυση δόθηκε με στόχο την αύξηση της ανταγωνιστικότητας μέσω της αναδιάρθρωσης και της ποικιλιακής μετατροπής των οινοποιήσιμων αμπελώνων χρησιμοποιώντας σύγχρονες καλλιεργητικές πρακτικές με ποικιλίες που παρέχουν μεγαλύτερες ευκαιρίες εμπορικής αξιοποίησης και δυνατότητες παραγωγής.
 
Τέλος, ο ΚΟΑΠ κατέβαλε το ποσό των €2,260,137,37 στους δικαιούχους του Μέτρου 3α - Ενθάρρυνση της Επενδυτικής Δραστηριότητας και Ενίσχυση της Ανταγωνιστικότητας στον Οινοποιητικό Κλάδο για το οικονομικό έτος 2019.

ad2mobile

Οι συγκεκριμένες ενισχύσεις στοχεύουν στην ενθάρρυνση της επενδυτικής δραστηριότητας μέσω της παροχής στήριξης για υλικές ή άυλες επενδύσεις σε εγκαταστάσεις επεξεργασίας, υποδομές οινοποιίας ή/και εμπορίας οίνων, οι οποίες βελτιώνουν τις συνολικές επιδόσεις των επιχειρήσεων και ενισχύουν την ανταγωνιστικότητα στον οινοποιητικό κλάδο. Οι επενδύσεις σχετίζονται με την  παραγωγή ή/και την εμπορία των προϊόντων.

Η χρηματοδότηση προήρθε 100% από κονδύλια της Ευρωπαϊκής Ένωσης.  

article 1