Θέλετε να αλλάξετε το παλιό σας αμάξι- Κάντε το με επιχορήγηση

Ετοιμάζεται σχέδιο για απόσυρση παλαιών αμαξιών και επιχορήγηση νέων λιγότερο ρυπογόνων- Πότε θα αρχίσει το σχέδιο

Τα ρυπογόνα και παλαιά αυτοκίνητα φαίνεται πως θέλει να εξαλείψει το κυπριακό κράτος  γι’ αυτό και στα σκαριά βρίσκονται νομοσχέδια για το εν λόγω ζήτημα  που αφορούν τόσο σε αγορά καινούριου λιγότερου ρυπογόνου αυτοκινήτου από τους πολίτες όσο και ηλεκτροκίνητων αμαξιών.

>>> ΟΛΗ Η ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ BRIEF ΜΕ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ <<< 

Για το λόγο αυτό ετοιμάζεται το σχέδιο απόσυρσης παλαιών οχημάτων με στόχο την απαλλαγή από τους δρόμους από τα παλαιά και ρυπογόνα οχήματα και την αντικατάσταση τους είτε με καινούργια συμβατικά φιλικότερα προς το περιβάλλον είτε ηλεκτροκίνητα αυτοκίνητα.

Το σχέδιο που προωθείται από το Υπουργείο Μεταφορών για απόσυρση των παλαιών οχημάτων περιλαμβάνει δύο σκέλη:

  •          Από τη μια θα δοθούν οικονομικά κίνητρα για την αγορά ηλεκτροκίνητων οχημάτων  αλλά και επιχορήγηση δημιουργίας σταθμών φόρτισης τους σε δημόσιους χώρους
  •          και από την άλλη θα δοθούν οικονομικά και πάλι κίνητρα για απόσυρση των παλαιών αυτοκινήτων και αγοράς καινούριων και λιγότερων ρυπογόνων.

Το όλο ζήτημα των οικονομικών κινήτρων φαίνεται πως θα έχει κοινά στοιχεία με το σχέδιο που εκπονήθηκε και εφαρμόστηκε το 2010 και αφορούσε και πάλι στην απόσυρση και αντικατάσταση των παλαιών οχημάτων.

Για να συμμετάσχει στο σχέδιο ένας πολίτης θα πρέπει να αποσύρει το παλαιό όχημα του και να αγοράσει καινούριο το οποίο και θα είναι πιο φιλικό προς το περιβάλλον. Κάτι που θα αποδεικνύεται μέσω της μέτρησης των εκπομπών ρύπου.

Μέχρι στιγμής σύμφωνα με πληροφορίες της Brief δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί το εν λόγω σχέδιο οπότε και δεν υπάρχει ένας «χάρτης» σχετικά με το πόσο παλαιά πρέπει να είναι τα οχήματα προκειμένου να ενταχθούν στο σχέδιο που θα εκπονηθεί, όπως επίσης και το ποσοστό των ρύπων που θα πρέπει να εκπέμπουν.  Σίγουρα, όμως, εντός του επόμενου μήνα θα ολοκληρωθεί το σχέδιο από τους αρμόδιους φορείς ενώ αναμένεται να καθοριστούν και τα ποσά που θα δοθούν για την αγορά των καινούριων οχημάτων (για όσους δώσουν για απόσυρση τα παλαιά αυτοκίνητα) μετά από συνεννόηση με το Υπουργείο Οικονομικών με το οποίο οι αρμόδιοι βρίσκονται σε επικοινωνία αυτήν την περίοδο.

Σε επικοινωνία που είχαμε με την Υπουργό Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων Βασιλική Αναστασιάδου, μας αναφέρθηκε ότι το σχέδιο της απόσυρσης και της αντικατάστασης οχημάτων ετοιμάστηκε από το Τμήμα Οδικών Μεταφορών και κατόπιν στάλθηκε στο Υπουργείο Οικονομικών για περαιτέρω μελέτη ούτως ώστε να αποφασιστούν και να εγκριθούν τα ποσά που θα δοθούν και οι οικονομικές παράμετροι.  Σε επόμενη φάση- σύμφωνα με την Υπουργό-  το σχέδιο θα πάει στο Υπουργικό για έγκριση. 

Αναφορικά με τα ηλεκτροκίνητα αμάξια και την επιχορήγηση τους, η Υπουργός μας τόνισε ότι ως Υπουργείο θα τοποθετήσουν δέκα σταθμούς φόρτισης για να εξυπηρετήσουν περαιτέρω αυτούς που θα αποφασίσουν να αντικαταστήσουν το αμάξι τους με ηλεκτροκίνητο.

Το όλο σχέδιο σύμφωνα με την ίδια αναμένεται να ολοκληρωθεί μέσα στο 2020.

Αντρέας Πολυκάρπου
 
253
Thumbnail

Επειδή στα κατεχόμενα χειρίστηκαν με επιτυχία την πανδημία και το ψευδοκράτος είναι «υγιής και ασφαλής χώρα», όπως αναφέρεται, ο πρόεδρος της «ένωσης κτηματομεσιτών», Χασάν Σουνγκιούρ δήλωσε στην εφημερίδα Κίπρις ότι άτομα από την Αγγλία, τη Ρωσία, τις Σκανδιναβικές χώρας και την Τουρκία καταθέτουν ήδη προκαταβολή μέσω διαδικτύου και αγοράζουν σπίτια στα κατεχόμενα.
 
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο κ. Σουνγκιούρ πρόσθεσε ότι δεν μπορεί να αναφέρει ακριβή αριθμό για τα ακίνητα που αγοράστηκαν πριν ολοκληρωθούν οι πωλήσεις. Έντονο ενδιαφέρον, είπε, υπάρχει για σπίτια στις περιοχές Αγίου Σεργίου, Καραβά και Αγίου Αμβροσίου. 

ad1mobile

>>> Ροή Ειδήσεων Brief – Επιλεγμένο περιεχόμενο <<<

Υποστήριξε ότι μετά την πλήρη λήξη της πανδημίας θα υπάρξει «έκρηξη» στις πωλήσεις ακινήτων, προσθέτοντας ότι 3,000 Τουρκοκύπριοι που ζουν στην Αγγλία επιθυμούν να επιτρέψουν για εγκατάσταση στα κατεχόμενα. Επεσήμανε ότι αυτό σημαίνει πώληση 3.000 σπιτιών και σημαντικό κέρδος για την οικονομία.
 
Συνεχίζεται η πώληση κατοικιών, ανέφερε σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό Κίπρις, ο «πρωθυπουργός», Ερσίν Τατάρ λέγοντας ότι παλιά κάθε αλλοδαπός μπορούσε να αγοράσει μία κατοικία, τώρα μπορεί να αγοράσει τέσσερις και με νέα ρύθμιση τώρα, θα μπορούν να αγοράσουν και κατάστημα. 
 
Η κατάσταση των δημοσίων οικονομικών, είπε ο κ. Τατάρ, είναι πολύ καλύτερη από ό,τι υπολογίζεται και λόγω της βοήθειας από την Τουρκία, θα μπορεί να γίνεται δανεισμός σε πιο υγιείς συνθήκες.
 
Ερωτηθείς κατά πόσον αποτελεί μειονέκτημα το γεγονός ότι τα κατεχόμενα δεν έχουν το δικό τους νόμισμα, ο Τατάρ απάντησε το εξής: «Οι χώρες της ΕΕ χρησιμοποιούν το Ευρώ όχι το δικό τους νόμισμα. Και εμείς είμαστε ενοποιημένοι σε μεγάλο βαθμό οικονομικά με την Τουρκία. Το εμπόριό μας είναι σε μεγάλο βαθμό με την Τουρκία και έχουμε μια νομισματική ένωση με την Τουρκία, όπως εκείνη ανάμεσα στις χώρες της ΕΕ. Σε μια τέτοια κατάσταση όταν χρησιμοποιείται το νόμισμα μιας άλλης χώρας εκτός της Τουρκίας δεν έχετε πλεονέκτημα λόγω της διαφοράς στην τιμή συναλλάγματος. Είναι εύστοχο το γεγονός ότι χρησιμοποιούμε την ίδια νομισματική μονάδα».

ad2mobile

>>> Οι οικονομικές εξελίξεις σήμερα <<<
 
Κληθείς να σχολιάσει την απουσία του Κουντρέτ Όζερσαϊ κατά την υπογραφή της τελευταίας συμφωνίας με την Τουρκία, ο κ. Τατάρ είπε ότι ενημέρωσε τον κ. Όζερσαϊ για αυτή και πως τις συμφωνίες υπογράφει πάντοτε ο «πρωθυπουργός». «Δεν υπάρχει πρόβλημα», ανέφερε.
 
Κληθείς να σχολιάσει το πακέτο στήριξης που εξήγγειλε η ΕΕ προς τα μέλη της και ερωτηθείς κατά πόσον οι Τουρκοκύπριοι έχουν μερίδιο από τη βοήθεια που αναλογεί στην Κυπριακή Δημοκρατία, ο Ερσίν Τατάρ ανέφερε: «Εξ όσων βλέπουμε, εμείς δεν υπάρχουμε γι’ αυτούς. Άλλωστε υπάρχουν μεγάλοι καβγάδες εντός της ΕΕ».

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ
 

article 1