Τρέχουμε μπας και γλυτώσουμε το πρόστιμο από την Ευρώπη

Άρον άρον στη Βουλή προς ψήφιση εναρμονιστικό νομοσχέδιο για να μην πληρώσουμε πρόστιμο στο Δικαστήριο της ΕΕ

ΓΡΑΦΕΙ Ο 
ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΖΑΚΟΣ

Ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εμπορίου θα τεθεί σήμερα Τρίτη (17/11) εναρμονιστικό νομοσχέδιο σχετικά με το Εμπορικό Απόρρητο, και ακολούθως αναμένεται να τεθεί άρον άρον προς ψήφιση ενώπιον της Ολομέλειας της Βουλής την Πέμπτη (19/11), καθώς η Κύπρος βρίσκεται αντιμέτωπη με την επιβολή χρηματικών κυρώσεων (250.000 ευρώ) από το Δικαστήριο της ΕΕ, διότι παρέλειψε να εναρμονιστεί με την εν λόγω οδηγία. 

Πιο συγκεκριμένα, για το όλο ζήτημα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις 30/10 αποφάσισε όπως ζητήσει από το Δικαστήριο της ΕΕ την επιβολή χρηματικών κυρώσεων, καθώς η Κύπρος παρέλειψε να εναρμονιστεί με την οδηγία για το εμπορικό απόρρητο που ισχύει σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση και διασφαλίζει επαρκές και συνεκτικό επίπεδο αστικής έννομης προστασίας και αποζημίωσης στην ενιαία αγορά σε περίπτωση παράνομης απόκτησης, χρήσης ή αποκάλυψης εμπορικού απορρήτου

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κίνησε διαδικασία επί παραβάσει κατά της Κύπρου τον Ιούλιο του 2018, καθώς οι κυπριακές αρχές δεν είχαν κοινοποιήσει μέτρα μεταφοράς της οδηγίας στο εθνικό δίκαιο, μέχρι και την προθεσμία που είχε δοθεί και έληγε την 9η Ιουνίου 2018

Μπορεί να γλυτώσουμε το πρόστιμο 

Ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εμπορίου και βουλευτής του ΔΗΣΥ, Ανδρέας Κυπριανού, κληθείς από την Brief να σχολιάσει τα πιο πάνω, εξέφρασε την ελπίδα του πως σήμερα (17/11) θα ολοκληρωθεί η συζήτηση για το εμπορικό απόρρητο, ούτως ώστε την Πέμπτη (19/11) να τεθεί προς ψήφιση ενώπιον της Ολομέλειας, καθώς όπως σημειώνει, βρισκόμαστε σε διαδικασία επιβολής προστίμου από την Ευρωπαϊκή Ένωση, τονίζοντας ωστόσο πως «η Νομική Υπηρεσία θεωρεί πως ενδεχομένως θα αποφύγουμε την επιβολή του προστίμου αν το εναρμονιστικό νομοσχέδιο ψηφιστεί την Πέμπτη (19/11)»

Όπως σημειώνει ο κ. Κυπριανού, «το πρόστιμο έχει ήδη επιβληθεί και μετρά εδώ και καιρό. Είναι περίπου 7 με 8 χιλιάδες ευρώ την ημέρα και νομίζω πως έχουμε φτάσει και στο μέγιστο που μπορεί να επιβληθεί που είναι κάπου στις 250.000 ευρώ», ωστόσο όπως σημειώνει η Νομική Υπηρεσία της Κυπριακής Δημοκρατίας βρίσκεται σε διαβούλευση και ενδεχομένως να μην επιβληθεί το πρόστιμο σε περίπτωση που ψηφιστεί έγκαιρα η νομοθεσία. 

Σε ερώτηση μας για το πότε η Βουλή έλαβε το εναρμονιστικό νομοσχέδιο, καθώς η προθεσμία έληξε το 2018, ο κ. Κυπριανού απάντησε πως στα χέρια τους βρέθηκε την περασμένη Πέμπτη (12/11), ενώ όπως σημείωσε φαίνεται να υπάρχει σύγχυση μεταξύ του αρμόδιου Υπουργείου και της Νομικής Υπηρεσίας σχετικά με την καθυστέρηση που παρατηρήθηκε ώστε να κατατεθεί στη Βουλή το εν λόγω νομοσχέδιο. 

«Ελπίζω πως θα ολοκληρωθεί η συζήτηση και θα τεθεί ενώπιον της Ολομέλειας προς ψήφιση, παρόλο που θεωρώ πως θα γίνει μεγάλη συζήτηση για την καθυστέρηση που παρουσιάστηκε ώστε να κατατεθεί στη βουλή το νομοσχέδιο. Ειδικά για τέτοια σοβαρά νομοσχέδια η Βουλή δεν μπορεί να τα ψηφίζει χωρίς να τα εξετάζει», ήταν το καταληκτικό σχόλιο του κ. Κυπριανού. 

Τι είναι το εμπορικό απόρρητο 

Σημειώνεται πως, εμπορικό απόρρητο είναι κάθε πολύτιμη πληροφορία για μια επιχείρηση η οποία θεωρείται εμπιστευτική και παρέχει στην εν λόγω επιχείρηση ανταγωνιστικό πλεονέκτημα.

Η οδηγία (ΕΕ) 2016/943 περί προστασίας της τεχνογνωσίας και των επιχειρηματικών πληροφοριών που δεν έχουν αποκαλυφθεί (εμπορικό απόρρητο) εναρμονίζει τον ορισμό του εμπορικού απορρήτου σύμφωνα με υφιστάμενα διεθνή δεσμευτικά πρότυπα. 

Καθορίζει, επίσης, τις σχετικές μορφές υπεξαίρεσης και διευκρινίζει ότι πρέπει να διασφαλίζεται η αντίστροφη μηχανική και η παράλληλη καινοτομία, δεδομένου ότι τα εμπορικά απόρρητα δεν αποτελούν μορφή αποκλειστικού δικαιώματος διανοητικής ιδιοκτησίας.

>>> Οι οικονομικές εξελίξεις σήμερα <<<

Χωρίς να θεσπίζουν ποινικές κυρώσεις, οι κανόνες εναρμονίζουν τα αστικά μέσα με τα οποία τα θύματα της υπεξαίρεσης εμπορικού απορρήτου μπορούν να ζητήσουν προστασία, όπως είναι:

  • η παύση της παράνομης χρήσης και περαιτέρω αποκάλυψης υπεξαιρεθέντων εμπορικών απορρήτων·
  • η απομάκρυνση από την αγορά εμπορευμάτων που έχουν κατασκευαστεί βάσει εμπορικού απορρήτου το οποίο αποκτήθηκε παράνομα·
  • το δικαίωμα αποζημίωσης για τις ζημίες που προκλήθηκαν από την παράνομη χρήση ή αποκάλυψη του υπεξαιρεθέντος εμπορικού απορρήτου.

Για περισσότερες πληροφορίες

 
323