Το θέμα των Εγγυήσεων δεν ήταν τυχαίο, έγινε συμφωνία με Κάμερον 

Τι είπε ο Ν. Αναστασιάδης για Εγγυήσεις, Κάμερον, EastMed, Χριστόφια, ΔΗΣΥ, τηλεφωνία, μέλλον συνομιλιών. Παραλειπόμενο.
  • Το θέμα των εγγυήσεων δεν ήταν τυχαίο 
  • Η μία θετική ψήφος των τ/κ και ο EastMed
  • Τηλεφωνία. Θέλουν τις τ/κ εταιρείες μέρος της συμφωνίας
  • «Δεν θα αρχίσουν συνομιλίες» αν δεν συμφωνηθούν οι Όροι Αναφοράς
  • «Δεν ένιωσα κριτική από ΔΗΣΥ»
  • Άλλο αποκέντρωση άλλο χαλαρή ομοσπονδία
  • Ο Χριστόφιας και ο σύντροφος Ταλάτ
  • Το παραλειπόμενο με την ζιβανία 

π

Του Παναγιώτη Τσαγγάρη
 
Twitter: @tsangarisp
 
 

Αποκαλυπτικός ήταν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στη διάσκεψη Τύπου το βράδυ της Τρίτης (6/11), όχι τόσο ως προς το θέμα της Διάσκεψης που ήταν η ιδέα του για «αποκέντρωση των εξουσιών» όσο ως προς άλλα ζητήματα των συνομιλιών αλλά και του κυπριακού ευρύτερα. 

Το θέμα των Εγγυήσεων δεν ήταν τυχαίο
Ο Νίκος Αναστασιάδης αποκάλυψε κατά την τοποθέτησή του ότι το θέμα των Εγγυήσεων δεν ήταν τυχαίο και ότι το γεγονός ότι υποχρεώθηκε στην ουσία η Άγκυρα να εμπλακεί σε απευθείας συνομιλίες ήταν απότοκο της στρατηγικής που ακολούθησε ο ΠτΔ, προβαίνοντας προηγουμένως σε συμφωνία με τον Πρωθυπουργό της Μεγάλης Βρετανίας το 2004. 

Συγκεκριμένα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σημειώνοντας ότι «για πρώτη φορά επίσημα η Τουρκία ενεπλάκη απευθείας σε διάλογο και διαπραγματεύσεις στο κεφάλαιο της Ασφάλειας», πρόσθεσε: «Αυτό δεν ήταν τυχαίο. Ήταν το αποτέλεσμα Συμφωνίας που είχα επιτύχει με τον Πρωθυπουργό της Μεγάλης Βρετανίας, κ. David Cameron, τον Ιανουάριο του 2014 με βάση την οποία η Βρετανία αποποιείτο το δικαίωμα της εγγυήτριας δύναμης, εάν δεν ήτο αίτημα και των δύο κοινοτήτων. Η θέση της Ελλάδος ήταν γνωστή. Μόνη εμμένουσα στο καθεστώς της εγγυήτριας παρέμενε η Τουρκία».

Η μία θετική ψήφος των τ/κ και ο EastMed 
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θέλοντας να καταδείξει την σημαντικότητα προς την λειτουργικότητα του κράτους μετά την λύση και πως η ομαλή λειτουργία θα κινδυνεύει εαν γίνει αποδεκτή η απαίτηση της τουρκοκυπριακής πλευράς για μια θετική ψήφο σε όλα τα συντεταγμένα όργανα της Κεντρικής Κυβέρνησης, είπε: 

Συζητάμε τώρα για τον EastMed. Η ΕΕ χρηματοδότησε μελέτη και έρευνα ύψους 30 εκατομμυρίων ευρώ για την βιωσιμότητα του αγωγού. Εάν αποδειχτεί ότι ο EastMed είναι βιώσιμος και εφικτός, τότε θα πρέπει να γίνουν διακρατικές συμφωνίες μεταξύ Ισραήλ, Κύπρου, Ελλάδας και Ιταλίας. Στην ενωμένη Κύπρο ποιος θα πάρει την απόφαση; Η Κεντρική Κυβέρνηση. Αλλά αν γίνει αποδεκτή η πρόταση των τ/κ για μια τουλάχιστον θετική ψήφο από πλευράς τους για να εγκρίνεται η κάθε απόφαση, τότε μπορείτε να φανταστείτε τι θα ψηφίσει η τ/κ πλευρά στο συγκεκριμένο θέμα, σημείωσε ο Νίκος Αναστασιάδης. 

Τηλεφωνία. Θέλουν τις τ/κ εταιρείες μέρος της συμφωνίας 
Ως προς το Μέτρο Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης για την τηλεφωνία, ο Νίκος Αναστασιάδης επιβεβαίωσε τις πληροφορίες ότι δεν υπήρξε καμία πρόοδος. 

Όπως εξήγησε ο ΠτΔ, η τ/κ πλευρά θέλει να εντάξει στην συμφωνία τις τ/κ εταιρείες τηλεφωνίας, κάτι που όπως είπε, δεν πρόκειται να γίνει διότι οι εταιρείες είναι εγγεγραμμένες σε ένα παράνομο κράτος και προϊόν ενός ανύπαρκτου κράτους. 

Όπως αποκάλυψε ο Νίκος Αναστασιάδης η ε/κ πλευρά εισηγήθηκε όπως το ΜΟΕ γίνει μέσω συμφωνίας είτε με Τουρκικές εταιρείες κινητής τηλεφωνίας είτε μέσω εταιρείας τρίτης ευρωπαϊκής χώρας αλλά η τ/κ πλευρά απέρριψε και τις δυο προτάσεις. 

«Καταστήσαμε ξεκάθαρο ότι είμαστε έτοιμοι να συμβληθούμε με τις μητρικές εταιρείες που είναι η Turkcell, εγγεγραμμένη στην Τουρκία. Η Turkcell είπε ‘δεν μπορώ να υπογράψω διότι δεν αναγνωρίζουμε την Κυπριακή Δημοκρατία’". Πρόσθεσε ότι η Ε/κ πλευρά εισηγήθηκε τη διασύνδεση με άλλη ευρωπαϊκή χώρα. «Επιμένουν να υπογράψουν οι τ/κ εταιρείες. Θέλουμε να εξυπηρετήσουμε τους πολίτες ή την πολιτική σκοπιμότητα αναγνώρισης εμμέσως της παρανόμου υποστάσεως ενός καθεστώτος και των παρανόμων προϊόντων του…», ήταν συγκεκριμένα οι αναφορές του ΠτΔ. 

«Δεν θα αρχίσουν συνομιλίες» αν δεν συμφωνηθούν οι Όροι Αναφοράς
Σε ερώτηση, τι θα γίνει εάν δεν υπάρξει σύγκλιση και συμφωνία στους «Όρους Αναφοράς» μεταξύ των δυο πλευρών, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σημείωσε πως ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών μπορεί να αποφασίσει να μην αρχίσουν εκ νέου οι συνομιλίες, μέχρι να βρεθεί η φόρμουλα ώστε ένας νέος γύρος συνομιλιών να έχει όσο το δυνατό περισσότερες πιθανότητες επιτυχίας. «Ενδεχόμενα ο Γενικός Γραμματέας να μην δώσει εντολή για επανέναρξη του διαλόγου», είπε συγκεκριμένα. 

«Δεν ένιωσα κριτική από ΔΗΣΥ» 
Στην ερώτηση πώς απαντά στις επικρίσεις που δέχεται ότι δεν εμφανίζεται έτοιμος για επανέναρξη των συνομιλιών όταν μάλιστα κάποιες από αυτές τις επικρίσεις προέρχονται από τον ΔΗΣΥ, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι ο κάθε ένας έχει δικαίωμα να τοποθετείται και να λέει την άποψη του. 

«Δεν αισθάνθηκα να ασκείται κριτική από πλευράς του ιδεολογικού χώρου στον οποίο ανήκω, αλλά και αν ακόμα ασκείτο όπως έχω και εγώ το δικαίωμα να εκφράζω τις απόψεις μου, κατά τον ίδιο τρόπο και ο κάθε πολίτης, όπου ιδεολογικά και αν ανήκει, έχει το δικαίωμα να έχει τις απόψεις του, να ασκεί την κριτική του», είπε συγκεκριμένα για να προσθέσει πως «το μόνο που έχω αντιληφθεί είναι στήριξη από πλευράς του ΔΗΣΥ στην ιδέα αποκέντρωσης εξουσιών».

Και πρόσθεσε με νόημα: «το 2004 «ήμουν εκείνος που ηγούμουν της εκστρατείας του ‘Ναι’ και ένα περίπου 60% του κόμματος μου αρνήθηκε να ακολουθήσει τις προτροπές του Προέδρου της παράταξης» ακόμα και ζώντος και του πατριάρχη της παράταξης, που ήταν ο Γλαύκος Κληρίδης». Συνεπώς θα πρέπει να σεβαστούμε του κάθε ενός τις απόψεις, επισήμανε. 

Παραλειπόμενο 
Η ζιβανία 
Σε ερώτηση τι κινήσεις έγιναν από πλευράς κυβέρνησης ώστε οι πολίτες των δυο κοινοτήτων να έρθουν πιο κοντά, ο Νίκος Αναστασιάδης, αστειευόμενος, είπε: «Μα καλά δεν ήμουν εγώ που έπινα ζιβανίες με τον Ακκιντζί μέσα στους δρόμους; Τι άλλο θέλετε;» 
 
 

Ο Χριστόφιας και ο σύντροφος Ταλάτ
Σε ερώτηση αν θα έπρεπε να πράξει περισσότερα για καλλιέργεια της κουλτούρας ειρηνικής συμβίωσης μεταξύ των κοινοτήτων, διερωτήθηκε «τι έπρεπε να κάνουμε και δεν πράξαμε»;

Έχω μιλήσει για σχολές σκέψης, είπε μεταξύ άλλων ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

«Ο κ. Χριστόφιας, έχω την εντύπωση, ήταν ένας ρεαλιστής και ένας πολιτικός ο οποίος με όλη την καλή θέληση και με αντίστοιχό του τον κ. Ταλάτ επεδίωξε να αποδείξει τις καλές τους προθέσεις και την αποφασιστικότητα του να λύσει το Κυπριακό. Μπορείτε να μου πείτε γιατί δεν λύθηκε το Κυπριακό», διερωτήθηκε.

Έθεσε το ερώτημα αν «ήταν γιατί έφταιγε ο Χριστόφιας ή ήταν γιατί ήταν αδιάλλακτη η άλλη πλευρά»; Ξεχάσατε, πρόσθεσε, ότι έφτασε στο σημείο ο κ. Ταλάτ, ένας κατά τα άλλα προοδευτικός Τ/κ πολιτικός, να του πει ότι δεν δέχεται να τον αποκαλεί σύντροφο»;

Άλλο αποκέντρωση άλλο χαλαρή ομοσπονδία 
Ως προς το κεντρικό ζητούμενο της διάσκεψης τύπου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας διευκρίνισε πως δεν γίνεται λόγος για χαλαρή ομοσπονδία. «Άλλο αποκέντρωση και άλλο χαλαρή Ομοσπονδία που παραπέμπει σε άλλα συστήματα διακυβέρνησης» είπε συγκεκριμένα για να διευκρινίσει πως μέσω της όποιας αποκέντρωσης δεν εννοείται σε καμία περίπτωση ότι αμφισβητούνται: η μια κυριαρχία, προσωπικότητα, ιθαγένειας του κράτους. Η ενότητα λαού, οικονομίας, εδάφους και φυσικού πλούτου. Η άμυνα, ασφάλεια και φύλαξη όλων των συνόρων του Ομοσπονδιακού κράτους. Η αποκλειστική εκπροσώπηση του κράτους στον ΟΗΕ, ΕΕ και όλους τους διεθνείς οργανισμούς. 

Όπως είπε: «Η φιλοσοφία της αποσκοπεί στη μεγαλύτερη διοικητική αυτονομία των δύο πολιτειών, κάτω από τους όρους που έχουν προαναφερθεί,  με εξισορροπιστικό αντιστάθμισμα τη θετική ψήφο των Τουρκοκυπρίων να ασκείται μόνο εκεί και όπου η όποια απόφαση εκτελεστικού οργάνου μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τα ζωτικά συμφέροντα της τουρκοκυπριακής κοινότητας και νοουμένου, βεβαίως, ότι θα θεσμοθετηθεί και αποτελεσματικός μηχανισμός επίλυσης τυχόν αναφυομένων διαφορών».

«Είναι η άποψη μου ότι η μεγαλύτερη διοικητική αυτονομία δημιουργεί το αίσθημα ασφάλειας στους Τουρκοκύπριους, αφαιρεί την εμμονή σε θετική ψήφο σε όλες τις αποφάσεις, αλλά και αναιρεί τα προσχήματα της Τουρκίας για τη διατήρηση εγγυητικών και επεμβατικών δικαιωμάτων για προστασία τάχα των Τουρκοκυπρίων από αυθαίρετες αποφάσεις των Ελληνοκυπρίων», είπε χαρακτηριστικά. 

Διαβάστε ακόμη: 
Αυτούσια η τοποθέτηση του Νίκου Αναστασιάδη για αποκέντρωση
> Δείτε εδώ σε βίντεο την τοποθέτηση του ΠτΔ καθώς και τις ερωτήσεις / απαντήσεις
Τα σημεία της τοποθέτησης του Νίκου Αναστασιάδη
Άλλο αποκέντρωση και άλλο χαλαρή Ομοσπονδία λέει τώρα ο ΠτΔ
Άδικος κόπος το διάγγελμα του ΠτΔ–Πελώρια τα εμπόδια από Ακκιντζί

Παναγιώτης Τσαγγάρης
 
1515
Thumbnail

ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ ΑΠΟ ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ 
Δ. Χατζηιωσήφ DIGITALTREE

Τα θεμέλια για ομπρέλα ασφάλειας στην Ανατολική Μεσόγειο αλλά και διάδρομο φυσικού αερίου προς την ΕΕ, ήταν από τα σημαντικότερα στοιχεία της 6ης Τριμερούς που πραγματοποιήθηκε στην Ιερουσαλήμ, η οποία σημαδεύτηκε με την συμμετοχή των ΗΠΑ δια του ισχυρού άντρα του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Μάικ Πομπέο, ο οποίος από την πρώτη στιγμή της Συνόδου, έστειλε μήνυμα προς πολλούς αποδέκτες, λέγοντας πως οι ΗΠΑ συμμετέχουν όταν ελεύθερες χώρες συνεργάζονται μεταξύ τους σε αντίθεση με τις πρακτικές που ακολουθούν άλλες χώρες όπως η Ρωσία ή η Κίνα αλλά και το Ιράν.
 
Η «ιστορική» όπως την χαρακτήρισε και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, συμμετοχή του Αμερικανού Υπουργού Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο, στην Τριμερή Σύνοδο, έχει τη δική της σημασία και μπορεί να καθορίσει τις μελλοντικές εξελίξεις στην ενεργειακή ασφάλεια της Ανατολικής Μεσογείου.

ad1mobile

Ο Υπουργός Εξωτερικών Πομπέο υπογράμμισε επίσης ότι οι ΗΠΑ στηρίζουν τον τριμερή μηχανισμό που δημιούργησε το Ισραήλ, η Ελλάδα και η Κύπρος, σημειώνοντας τη σημασία της αυξανόμενης συνεργασίας.

Η Κυπριακή διπλωματία από την πλευρά της, εμφανίζεται αρκετά ικανοποιημένη με το κοινό ανακοινωθέν, που παρόλο που δεν αναφέρει την Τουρκία, ωστόσο την «φωτογραφίζει».

Συγκεκριμένα, αυτό που φαίνεται να ικανοποιεί την Κυβέρνηση Αναστασιάδη είναι η αναφορά πως «οι ηγέτες της Κύπρου, Ελλάδας, Ισραήλ και ΗΠΑ συμφώνησαν να αυξήσουν την περιφερειακή συνεργασία, να στηρίξουν την ενεργειακή ανεξαρτησία και ασφάλεια, και να αμυνθούν ενάντια σε εξωτερικές κακόβουλες επιρροές στην Ανατολική Μεσόγειο και την ευρύτερη Μέση Ανατολή.»

Σύμφωνα με Κυβερνητικές πηγές, αυτή η αναφορά δικαιώνει τους χειρισμούς της Κυβέρνησης στα ενεργειακά και ενδυναμώνει ακόμη περισσότερο τις σχέσεις της Κύπρου με τις χώρες της περιοχής και τις ΗΠΑ .

O eastmed και ο αγωγός προς Τουρκία
Έμφαση επίσης δόθηκε και στην δημιουργία διαδρόμου για μεταφορά φυσικού αερίου από την Ανατολική Μεσόγειο στην ΕΕ, χωρίς ωστόσο αυτό να συνεπάγεται με τον EastMed.

Παρόλα αυτά, ο EastMed φαίνεται να βρίσκεται αρκετά ψηλά στην ατζέντα των ηγετών, με τις πληροφορίες να λένε πως ο Έλληνας Πρωθυπουργός και ο Πρωθυπουργού του Ισραήλ, ζήτησαν από τον κ. Πομπέο περισσότερη συμμετοχή στα ενεργειακά από αμερικάνικες εταιρείες.

Η Κυβέρνηση Αναστασιάδη έχει εξίσου ψηλά τον αγωγό EastMed, ωστόσο σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, μελετά κάθε εναλλακτική επιλογή που μπορεί να αξιοποιηθεί για δημιουργία διαδρόμου μεταφοράς φυσικού αερίου από την Κύπρο στις αγορές.

Καθοριστική φαίνεται να είναι εξάλλου η εμπλοκή των ExxonMobil και Qatar Petroleum στην Ανατολική Μεσόγειο, εταιρείες  με «πλούσια» τεχνογνωσία στα θέματα υγροποίησης και εξαγωγής φυσικού αερίου.

Σύμφωνα με έγκυρες πηγές, κατά τη διάρκεια των διευρυμένων συνομιλιών, ο πρωθυπουργός του Ισραήλ εμφάνισε ένα χάρτη στον οποίο εξηγούσε πως η πιο συμφέρουσα λύση για το Ισραήλ, είναι να περάσει αγωγός από την Τουρκία. Ωστόσο, όπως τόνισε, κάτι τέτοιο δεν είναι επιλογή για τους ίδιους, και για αυτό το λόγο παραμένει προσηλωμένος στην δημιουργία του αγωγού με τη συνεργασία Κύπρου – Ελλάδας – Ιταλίας, κάτι που χαιρέτησε και ο Αμερικανός ΥΠΕΞ.

Τετραμερής σε επίπεδο ΥΠΕΞ
Αρμόδιες πηγές, δήλωσαν την Offsite με το πέρας της Συνόδου, πως προκειμένου να προχωρήσει η δημιουργία οποιουδήποτε διαδρόμου μεταφοράς φυσικού αερίου από την Ανατολική Μεσόγειο προς την ΕΕ, είναι σημαντικό να υπάρχει κλίμα σταθερότητας.

ad2mobile

Προς αυτό τον σκοπό αποφασίστηκε συνάντηση μέσα στο επόμενο διάστημα σε επίπεδο Υπουργών Εξωτερικών μεταξύ Κύπρου, Ισραήλ, Ελλάδας και ΗΠΑ, όπου θα συζητηθούν θέματα ασφάλειας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.
Μεταξύ άλλων τα θέματα που θα συζητηθούν στην Τριμερής των ΥΠΕΞ, θα είναι: κοινές ασκήσεις διάσωσης, αντιμετώπιση της τρομοκρατίας και θεσμοθέτηση της τριμερούς συνεργασίας με  εμπλοκή της μόνιμης γραμματείας με έδρα την Κύπρο.
Επιπλέον θα συζητηθεί και η πιθανή εμπλοκή κι άλλων κρατών στις Τριμερείς, Συνόδους όπως η Αίγυπτος, σταθερός εταίρος της Κύπρου, του Ισραήλ και της Ελλάδας.

Επιπλέον, αναμένεται και εμβάθυνση των σχέσεων με άλλες ευρωπαϊκές δυνάμεις, αρχής γενομένης με Τριμερή Σύνοδο Κύπρου – Ελλάδας – Αιγύπτου, με συμμετοχή της Γαλλίας, η οποία θα πραγματοποιηθεί στο Παρίσι εντός Απριλίου.

article 1