Το θέμα των Εγγυήσεων δεν ήταν τυχαίο, έγινε συμφωνία με Κάμερον 

Τι είπε ο Ν. Αναστασιάδης για Εγγυήσεις, Κάμερον, EastMed, Χριστόφια, ΔΗΣΥ, τηλεφωνία, μέλλον συνομιλιών. Παραλειπόμενο.
  • Το θέμα των εγγυήσεων δεν ήταν τυχαίο 
  • Η μία θετική ψήφος των τ/κ και ο EastMed
  • Τηλεφωνία. Θέλουν τις τ/κ εταιρείες μέρος της συμφωνίας
  • «Δεν θα αρχίσουν συνομιλίες» αν δεν συμφωνηθούν οι Όροι Αναφοράς
  • «Δεν ένιωσα κριτική από ΔΗΣΥ»
  • Άλλο αποκέντρωση άλλο χαλαρή ομοσπονδία
  • Ο Χριστόφιας και ο σύντροφος Ταλάτ
  • Το παραλειπόμενο με την ζιβανία 

π

Του Παναγιώτη Τσαγγάρη
 
Twitter: @tsangarisp
 
 

Αποκαλυπτικός ήταν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στη διάσκεψη Τύπου το βράδυ της Τρίτης (6/11), όχι τόσο ως προς το θέμα της Διάσκεψης που ήταν η ιδέα του για «αποκέντρωση των εξουσιών» όσο ως προς άλλα ζητήματα των συνομιλιών αλλά και του κυπριακού ευρύτερα. 

Το θέμα των Εγγυήσεων δεν ήταν τυχαίο
Ο Νίκος Αναστασιάδης αποκάλυψε κατά την τοποθέτησή του ότι το θέμα των Εγγυήσεων δεν ήταν τυχαίο και ότι το γεγονός ότι υποχρεώθηκε στην ουσία η Άγκυρα να εμπλακεί σε απευθείας συνομιλίες ήταν απότοκο της στρατηγικής που ακολούθησε ο ΠτΔ, προβαίνοντας προηγουμένως σε συμφωνία με τον Πρωθυπουργό της Μεγάλης Βρετανίας το 2004. 

Συγκεκριμένα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σημειώνοντας ότι «για πρώτη φορά επίσημα η Τουρκία ενεπλάκη απευθείας σε διάλογο και διαπραγματεύσεις στο κεφάλαιο της Ασφάλειας», πρόσθεσε: «Αυτό δεν ήταν τυχαίο. Ήταν το αποτέλεσμα Συμφωνίας που είχα επιτύχει με τον Πρωθυπουργό της Μεγάλης Βρετανίας, κ. David Cameron, τον Ιανουάριο του 2014 με βάση την οποία η Βρετανία αποποιείτο το δικαίωμα της εγγυήτριας δύναμης, εάν δεν ήτο αίτημα και των δύο κοινοτήτων. Η θέση της Ελλάδος ήταν γνωστή. Μόνη εμμένουσα στο καθεστώς της εγγυήτριας παρέμενε η Τουρκία».

Η μία θετική ψήφος των τ/κ και ο EastMed 
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θέλοντας να καταδείξει την σημαντικότητα προς την λειτουργικότητα του κράτους μετά την λύση και πως η ομαλή λειτουργία θα κινδυνεύει εαν γίνει αποδεκτή η απαίτηση της τουρκοκυπριακής πλευράς για μια θετική ψήφο σε όλα τα συντεταγμένα όργανα της Κεντρικής Κυβέρνησης, είπε: 

Συζητάμε τώρα για τον EastMed. Η ΕΕ χρηματοδότησε μελέτη και έρευνα ύψους 30 εκατομμυρίων ευρώ για την βιωσιμότητα του αγωγού. Εάν αποδειχτεί ότι ο EastMed είναι βιώσιμος και εφικτός, τότε θα πρέπει να γίνουν διακρατικές συμφωνίες μεταξύ Ισραήλ, Κύπρου, Ελλάδας και Ιταλίας. Στην ενωμένη Κύπρο ποιος θα πάρει την απόφαση; Η Κεντρική Κυβέρνηση. Αλλά αν γίνει αποδεκτή η πρόταση των τ/κ για μια τουλάχιστον θετική ψήφο από πλευράς τους για να εγκρίνεται η κάθε απόφαση, τότε μπορείτε να φανταστείτε τι θα ψηφίσει η τ/κ πλευρά στο συγκεκριμένο θέμα, σημείωσε ο Νίκος Αναστασιάδης. 

Τηλεφωνία. Θέλουν τις τ/κ εταιρείες μέρος της συμφωνίας 
Ως προς το Μέτρο Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης για την τηλεφωνία, ο Νίκος Αναστασιάδης επιβεβαίωσε τις πληροφορίες ότι δεν υπήρξε καμία πρόοδος. 

Όπως εξήγησε ο ΠτΔ, η τ/κ πλευρά θέλει να εντάξει στην συμφωνία τις τ/κ εταιρείες τηλεφωνίας, κάτι που όπως είπε, δεν πρόκειται να γίνει διότι οι εταιρείες είναι εγγεγραμμένες σε ένα παράνομο κράτος και προϊόν ενός ανύπαρκτου κράτους. 

Όπως αποκάλυψε ο Νίκος Αναστασιάδης η ε/κ πλευρά εισηγήθηκε όπως το ΜΟΕ γίνει μέσω συμφωνίας είτε με Τουρκικές εταιρείες κινητής τηλεφωνίας είτε μέσω εταιρείας τρίτης ευρωπαϊκής χώρας αλλά η τ/κ πλευρά απέρριψε και τις δυο προτάσεις. 

«Καταστήσαμε ξεκάθαρο ότι είμαστε έτοιμοι να συμβληθούμε με τις μητρικές εταιρείες που είναι η Turkcell, εγγεγραμμένη στην Τουρκία. Η Turkcell είπε ‘δεν μπορώ να υπογράψω διότι δεν αναγνωρίζουμε την Κυπριακή Δημοκρατία’". Πρόσθεσε ότι η Ε/κ πλευρά εισηγήθηκε τη διασύνδεση με άλλη ευρωπαϊκή χώρα. «Επιμένουν να υπογράψουν οι τ/κ εταιρείες. Θέλουμε να εξυπηρετήσουμε τους πολίτες ή την πολιτική σκοπιμότητα αναγνώρισης εμμέσως της παρανόμου υποστάσεως ενός καθεστώτος και των παρανόμων προϊόντων του…», ήταν συγκεκριμένα οι αναφορές του ΠτΔ. 

«Δεν θα αρχίσουν συνομιλίες» αν δεν συμφωνηθούν οι Όροι Αναφοράς
Σε ερώτηση, τι θα γίνει εάν δεν υπάρξει σύγκλιση και συμφωνία στους «Όρους Αναφοράς» μεταξύ των δυο πλευρών, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σημείωσε πως ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών μπορεί να αποφασίσει να μην αρχίσουν εκ νέου οι συνομιλίες, μέχρι να βρεθεί η φόρμουλα ώστε ένας νέος γύρος συνομιλιών να έχει όσο το δυνατό περισσότερες πιθανότητες επιτυχίας. «Ενδεχόμενα ο Γενικός Γραμματέας να μην δώσει εντολή για επανέναρξη του διαλόγου», είπε συγκεκριμένα. 

«Δεν ένιωσα κριτική από ΔΗΣΥ» 
Στην ερώτηση πώς απαντά στις επικρίσεις που δέχεται ότι δεν εμφανίζεται έτοιμος για επανέναρξη των συνομιλιών όταν μάλιστα κάποιες από αυτές τις επικρίσεις προέρχονται από τον ΔΗΣΥ, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι ο κάθε ένας έχει δικαίωμα να τοποθετείται και να λέει την άποψη του. 

«Δεν αισθάνθηκα να ασκείται κριτική από πλευράς του ιδεολογικού χώρου στον οποίο ανήκω, αλλά και αν ακόμα ασκείτο όπως έχω και εγώ το δικαίωμα να εκφράζω τις απόψεις μου, κατά τον ίδιο τρόπο και ο κάθε πολίτης, όπου ιδεολογικά και αν ανήκει, έχει το δικαίωμα να έχει τις απόψεις του, να ασκεί την κριτική του», είπε συγκεκριμένα για να προσθέσει πως «το μόνο που έχω αντιληφθεί είναι στήριξη από πλευράς του ΔΗΣΥ στην ιδέα αποκέντρωσης εξουσιών».

Και πρόσθεσε με νόημα: «το 2004 «ήμουν εκείνος που ηγούμουν της εκστρατείας του ‘Ναι’ και ένα περίπου 60% του κόμματος μου αρνήθηκε να ακολουθήσει τις προτροπές του Προέδρου της παράταξης» ακόμα και ζώντος και του πατριάρχη της παράταξης, που ήταν ο Γλαύκος Κληρίδης». Συνεπώς θα πρέπει να σεβαστούμε του κάθε ενός τις απόψεις, επισήμανε. 

Παραλειπόμενο 
Η ζιβανία 
Σε ερώτηση τι κινήσεις έγιναν από πλευράς κυβέρνησης ώστε οι πολίτες των δυο κοινοτήτων να έρθουν πιο κοντά, ο Νίκος Αναστασιάδης, αστειευόμενος, είπε: «Μα καλά δεν ήμουν εγώ που έπινα ζιβανίες με τον Ακκιντζί μέσα στους δρόμους; Τι άλλο θέλετε;» 
 
 

Ο Χριστόφιας και ο σύντροφος Ταλάτ
Σε ερώτηση αν θα έπρεπε να πράξει περισσότερα για καλλιέργεια της κουλτούρας ειρηνικής συμβίωσης μεταξύ των κοινοτήτων, διερωτήθηκε «τι έπρεπε να κάνουμε και δεν πράξαμε»;

Έχω μιλήσει για σχολές σκέψης, είπε μεταξύ άλλων ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

«Ο κ. Χριστόφιας, έχω την εντύπωση, ήταν ένας ρεαλιστής και ένας πολιτικός ο οποίος με όλη την καλή θέληση και με αντίστοιχό του τον κ. Ταλάτ επεδίωξε να αποδείξει τις καλές τους προθέσεις και την αποφασιστικότητα του να λύσει το Κυπριακό. Μπορείτε να μου πείτε γιατί δεν λύθηκε το Κυπριακό», διερωτήθηκε.

Έθεσε το ερώτημα αν «ήταν γιατί έφταιγε ο Χριστόφιας ή ήταν γιατί ήταν αδιάλλακτη η άλλη πλευρά»; Ξεχάσατε, πρόσθεσε, ότι έφτασε στο σημείο ο κ. Ταλάτ, ένας κατά τα άλλα προοδευτικός Τ/κ πολιτικός, να του πει ότι δεν δέχεται να τον αποκαλεί σύντροφο»;

Άλλο αποκέντρωση άλλο χαλαρή ομοσπονδία 
Ως προς το κεντρικό ζητούμενο της διάσκεψης τύπου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας διευκρίνισε πως δεν γίνεται λόγος για χαλαρή ομοσπονδία. «Άλλο αποκέντρωση και άλλο χαλαρή Ομοσπονδία που παραπέμπει σε άλλα συστήματα διακυβέρνησης» είπε συγκεκριμένα για να διευκρινίσει πως μέσω της όποιας αποκέντρωσης δεν εννοείται σε καμία περίπτωση ότι αμφισβητούνται: η μια κυριαρχία, προσωπικότητα, ιθαγένειας του κράτους. Η ενότητα λαού, οικονομίας, εδάφους και φυσικού πλούτου. Η άμυνα, ασφάλεια και φύλαξη όλων των συνόρων του Ομοσπονδιακού κράτους. Η αποκλειστική εκπροσώπηση του κράτους στον ΟΗΕ, ΕΕ και όλους τους διεθνείς οργανισμούς. 

Όπως είπε: «Η φιλοσοφία της αποσκοπεί στη μεγαλύτερη διοικητική αυτονομία των δύο πολιτειών, κάτω από τους όρους που έχουν προαναφερθεί,  με εξισορροπιστικό αντιστάθμισμα τη θετική ψήφο των Τουρκοκυπρίων να ασκείται μόνο εκεί και όπου η όποια απόφαση εκτελεστικού οργάνου μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τα ζωτικά συμφέροντα της τουρκοκυπριακής κοινότητας και νοουμένου, βεβαίως, ότι θα θεσμοθετηθεί και αποτελεσματικός μηχανισμός επίλυσης τυχόν αναφυομένων διαφορών».

«Είναι η άποψη μου ότι η μεγαλύτερη διοικητική αυτονομία δημιουργεί το αίσθημα ασφάλειας στους Τουρκοκύπριους, αφαιρεί την εμμονή σε θετική ψήφο σε όλες τις αποφάσεις, αλλά και αναιρεί τα προσχήματα της Τουρκίας για τη διατήρηση εγγυητικών και επεμβατικών δικαιωμάτων για προστασία τάχα των Τουρκοκυπρίων από αυθαίρετες αποφάσεις των Ελληνοκυπρίων», είπε χαρακτηριστικά. 

Διαβάστε ακόμη: 
Αυτούσια η τοποθέτηση του Νίκου Αναστασιάδη για αποκέντρωση
> Δείτε εδώ σε βίντεο την τοποθέτηση του ΠτΔ καθώς και τις ερωτήσεις / απαντήσεις
Τα σημεία της τοποθέτησης του Νίκου Αναστασιάδη
Άλλο αποκέντρωση και άλλο χαλαρή Ομοσπονδία λέει τώρα ο ΠτΔ
Άδικος κόπος το διάγγελμα του ΠτΔ–Πελώρια τα εμπόδια από Ακκιντζί

Παναγιώτης Τσαγγάρης