Αβέρωφ: Η ΕΕ πρέπει σε θέματα αρχών να μην έχει παρεκκλίσεις

Τι δήλωσε ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ

Η ΕΕ πρέπει σε θέματα αρχών να μην έχει παρεκκλίσεις, δήλωσε ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου, κληθείς να σχολιάσει το βέτο κατά των κυρώσεων στη Λευκορωσία που έθεσε η Κύπρος στο χθεσινό Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ και το οποίο συνέδεσε με την επιβολή νέων κυρώσεων στην Τουρκία.
 
«Ως ΔΗΣΥ συμφωνούμε και στις κυρώσεις κατά ενός αυταρχικού καθεστώτος όπως της Λευκορωσίας αλλά και κυρώσεις εναντίον ενός καθεστώτος στην Άγκυρα, που δεν σέβεται το διεθνές δίκαιο και παραβιάζει κυριαρχικά δικαιώματα χωρών μελών της ΕΕ», είπε ο κ. Νεοφύτου, στο περιθώριο προγεύματος εργασίας που παρέθεσε στους Πρέσβεις χωρών των μόνιμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για ενημέρωση αναφορικά με το θέμα της περίκλειστης πόλης της Αμμοχώστου  και το Κυπριακό.
 
Αναφορικά με το θέμα της Αμμοχώστου, ο κ. Νεοφύτου είπε ότι «είναι σημαντικό να σταλούν τα μηνύματα μέσω των πρέσβεων των μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ πως η οποιαδήποτε παράνομη ενέργεια των κατοχικών στρατευμάτων για εποικισμό της Αμμοχώστου ουσιαστικά βάζει νάρκη στη νέα προσπάθεια που έχει εξαγγείλει ο ΓΓ του ΟΗΕ για επανέναρξη του διαλόγου με την πρόθεση του για σύγκλιση πενταμερούς διάσκεψης μετά τις ΄εκλογές΄ στα κατεχόμενα».

>>> Όλη η σημερινή πολιτική επικαιρότητα <<<
 
Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ έστειλε τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό το μήνυμα ότι «μένουμε στοχοπροσηλωμένοι στην επανέναρξη του διαλόγου με στόχο την εξεύρεση λύσης του Κυπριακού όπως καθορίζουν όλα τα ψηφίσματα και του Συμβουλίου Ασφαλείας και της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ».
 
Ερωτηθείς κατά πόσον η συνάντηση του με τους πρέσβεις των πέντε μονίμων μελών εντάσσεται στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας του για επανέναρξη των συνομιλιών για το Κυπριακό, ο κ. Νεοφύτου είπε ότι «αυτή η προσπάθεια ξεκίνησε εδώ και δύο εβδομάδες, εκ μέρους του ΔΗΣΥ, για ενημέρωση και για την πρωτοβουλία μας για τα Βαρώσια».
 
Πρόσθεσε, ωστόσο, πως «από την στιγμή που ο ίδιος ο ΓΓ του ΟΗΕ καθόρισε την επανέναρξη του διαλόγου αμέσως μετά τις ΄εκλογές΄ στα κατεχόμενα σίγουρα η συζήτηση μας δεν θα περιοριστεί μόνο στα Βαρώσια αλλά και στη συνολική διευθέτηση του κυπριακού προβλήματος».
 
(ΚΥΠΕ) 

 
17625
Thumbnail