Αβέρωφ - Μέτσολα:Η συμβολική κίνηση με την σημαία της Κύπρου

Όπως είπε και η κόρη του είναι η μοναδική σημαία στον κόσμο που συμβολίζει την ειρήνη

Με την Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κ. Roberta Metsola συναντήθηκε σήμερα ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού και υποψήφιος για την Προεδρία της Δημοκρατίας κ. Αβέρωφ Νεοφύτου συνοδευόμενος από τον Εκπρόσωπο Τύπου κ. Δημήτρη Δημητρίου και τους Αναπληρωτές Εκπροσώπους Τύπου κ. Τόνια Μουσκή και κ. Γιώργο Χατζηγεωργίου.

Σε μια συμβολική κίνηση ο κ. Νεοφύτου παρέδωσε στα πλαίσια της συνάντησης την κυπριακή σημαία στην παρουσία της κ. Metsola, στην κόρη του Ισμέτ Γκιουνέι, Νιλγκιούν Γκιουνέι, δηλώνοντας στη συνέχεια τα εξής:  

«Σήμερα είναι μια πάρα πολύ συμβολική μέρα στην παρουσία της Προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου της φίλης κ. Metsola. Παραδώσαμε στην κόρη του Γκιουνέι, του σχεδιαστή της κυπριακής σημαίας που κέρδισε το διαγωνισμό του 1960. Όπως είπε και η κόρη του είναι η μοναδική σημαία στον κόσμο που συμβολίζει την ειρήνη. Το περιστέρι και τους κλάδους ελαίας αλλά είναι και από τις λίγες χώρες και η μόνη ευρωπαϊκή χώρα που ζει την κατοχή. Στόχος μας αμετάθετος είναι να αγωνιστούμε για την επανένωση της πατρίδας και η ειρήνη και η ασφάλεια ολόκληρου του κυπριακού λαού, θα διασφαλιστεί με την παρουσία μας στην ενωμένη Ευρώπη».

Από την πλευρά της η κ. Γκιουνέι δήλωσε τα εξής:

«Σας ευχαριστώ για την πρόσκληση και που μου δίνετε τη σημαία και νομίζω ότι αν ήταν ο πατέρας μου εδώ θα ένιωθε τιμημένος. Παραλαμβάνω αυτή τη σημαία εκ μέρους του και σας ευχαριστώ πάρα πολύ. Νομίζω ότι αυτή είναι η μόνη σημαία στον κόσμο που συμβολίζει την ειρήνη. Είναι μια όμορφη σημαία και μου αρέσει πάρα πολύ. Εύχομαι ειρήνη για το νησί. Όταν ο πατέρας μου σχεδίασε αυτή τη σημαία είπε ότι αυτή είναι για τους ανθρώπους της Κύπρου, να ζουν με ειρήνη, όχι μόνο για τους Ελληνοκύπριους και τους Τουρκοκύπριους αλλά επίσης για τους Αρμένιους, του Λατίνους. Το σύνολο του πληθυσμού της Κύπρου να ζει με ειρήνη σε αυτό το νησί. Το λευκό υπόβαθρο συμβολίζει την καθαρότητα και το πορτοκαλί, που απεικονίζει τον χάρτη της Κύπρου, προκύπτει από τον χαλκό από τον οποίο πήρε το όνομα η Κύπρος και τα δυο κλαδιά ελιάς που συμβολίζουν την ειρήνη. Ελπίζω να έρθει η ειρήνη στο νησί μας».  

 
27709