Αβέρωφ: «Νέο Ελσίνκι» η απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου

«Η Τουρκία έχει ένα παράθυρο μέχρι τον Ιούλιο να δείξει καλή θέληση, να προχωρήσουμε στο Κυπριακό»

Το μήνυμα ότι εθνική μας προτεραιότητα είναι να ανοίξει το παράθυρο ελπίδας για να επανενώσουμε τον τόπο μας, έστειλε από την Πάφο ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού, Αβέρωφ Νεοφύτου. Σε δηλώσεις του στην Πάφο ο κ. Νεοφύτου ανέφερε πως η πρόσφατη απόφαση του Συμβουλίου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης για ίδιο, είναι το «νέο Ελσίνκι». 

Νεότερο: Μαύρου σε Αβέρωφ: Πως πρέπει να πάει ο ΠτΔ στην άτυπη Πενταμερή;

“Όπως η απόφαση στο Ελσίνκι άνοιξε την λεωφόρο για την ένταξη της Κύπρου στην Ενωμένη Ευρώπη, η προχτεσινή απόφαση για μένα, είναι το νέο Ελσίνκι που ανοίγει την προοπτική και την ελπίδα για την επανένωση της Κύπρου”, είπε. 

O κ. Νεοφύτου ανέφερε πως η Τουρκία έχει ένα παράθυρο μέχρι τον Ιούλιο να δείξει καλή θέληση, να προχωρήσουμε στο Κυπριακό και να στηρίξουμε υπό αυτήν την αυστηρή προϋπόθεση, το ευρωπαϊκό μέλλον της Τουρκίας. 

Διαφορετικά, συνέχισε, αν η Τουρκία μείνει αδιάλλακτη, τότε τα μέτρα πρέπει να είναι τέτοια, που πραγματικά να πονέσουν την Τουρκία, για να προσθέσε ότι «δεν είναι αυτή η εθνική μας προτεραιότητα».

Η εθνική μας προτεραιότητα είναι να ανοίξει το παράθυρο ελπίδας για να επανενώσουμε τον τόπο μας, κατέληξε.

«Ιστορική μέρα» η κατοχύρωση χαλουμιού

Η χτεσινή (27/3) σημαντική απόφαση των Βρυξελλών για να ανάψει το πράσινο φως της έγκρισης του χαλουμιού ως προϊόντος με Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης (ΠΟΠ) είναι ιστορική μέρα για την Κύπρο και δημιουργεί τεράστιες προοπτικές, ανέφερε ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου.

Είπε ωστόσο ότι όποτε έχουμε μια μεγάλη εθνική επιτυχία θα ακούσουμε τις “πουρούδες” μερικών, κατά την έκφραση του. Αντί να χαιρόμαστε ως λαός, συνέχισε, επικρατούν οι λίγοι σε μια προσπάθεια να τορπιλίζουν τις μεγάλες επιτυχίες αυτού του τόπου. 

Το χαλούμι ως ΠΟΠ, είπε ο κ. Νεοφύτου, είναι μια μεγάλη νίκη, μια μεγάλη επιτυχία για τον τόπο μας, προσθέτοντας πως δεν πρέπει να έχουν έννοια ούτε οι τυροκόμοι, ούτε οι αγελαδοτρόφοι, ούτε οι ποιμνιοτρόφοι. 

Είναι αυτούς, σημείωσε, που θα ωφελήσει πρώτα γιατί οι τιμές του χαλουμιού όπως και κάθε προϊόντος στην Ευρώπη που πήρε τον χαρακτηρισμό του ΠΟΠ αυξάνονται κατακόρυφα. 

Όχι μόνο είπε, “δεν θα έχουν καμία επίπτωση και είναι αυτό το μήνυμα που στέλνω, θα έχουν τεράστια οφέλη”.  Επεσήμανε επίσης πως ως κοινωνία, θα πρέπει να μάθουμε να κοιτάζουμε μπροστά στους εθνικούς στόχους και τις προτεραιότητες, και «να κλείνουμε τα αυτιά μας στους λίγους που μονίμως δημιουργούν προβλήματα».

Επ’ ευκαιρίας ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ αναφέρθηκε στο σημαντικό, όπως είπε, έργο για το ιστορικό κέντρο της πόλης, που θα αλλάξει τη Λευκωσία και το κέντρο της Λευκωσίας και που θα πάρει ζωή και πνοή με τη μεταφορά της Αρχιτεκτονικής Σχολής του Πανεπιστημίου Λευκωσίας στο κέντρο της πόλης.

Πάλι και εκεί, οι λίγοι και οι ελάχιστοι, οι φωνακλάδες, οι “πουρούδες”,  προσπαθούν να δημιουργήσουν προβλήματα, είπε. Ανέφερε ότι τόσο ο ίδιος προσωπικά, όσο και το κόμμα του “κωφεύουμε σε αυτές τις φωνές της αντίδρασης, και του μηδενισμού”, προσθέτοντας πως θα τραβήξουν τον τόπο μπροστά για νέες επιτυχίες.  

ΚΥΠΕ

 
27351