Αβέρωφ: Πρέπει να κτίσουμε μια ασπίδα ενάντια στα fake news

Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ συναντήθηκε με το ΔΣ της Ένωσης Συντακτών Κύπρου-Τι δήλωσαν Αβ. Νεοφύτου-Γ. Φράγκος

Με το νέο Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Συντακτών συναντήθηκε σήμερα (19/12) ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου, συνοδευόμενος από τον Εκπρόσωπο Τύπου του κόμματος, Δημήτρη Δημητρίου.

Σε δηλώσεις του μετά το πέρας της συνάντησης ο κ. Νεοφύτου ανέφερε πως, «χωρίς τους δημοσιογράφους δεν υπάρχουν μέσα μαζικής ενημέρωσης και χωρίς μέσα μαζικής ενημέρωσης, είναι το σκότος. Για αυτό και στηρίζουμε τους λειτουργούς, τους δημοσιογράφους και θέλω να δηλώσω με τον πλέον ξεκάθαρο τρόπο πως το αίτημα της Ένωσης Συντακτών για την έκδοση της δημοσιογραφικής ταυτότητας από την Ένωση Συντακτών, είναι και δίκαιο και συμβαδίζει με το τι επικρατεί με τον Παγκύπριο Δικηγορικό σύλλογο, με τον Σύνδεσμο Εγκεκριμένων Λογιστών και άλλους επαγγελματικούς συλλόγους», πρόσθεσε. 

>>> ΟΛΗ Η ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ BRIEF ΜΕ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ <<< 

Την ίδια ώρα όμως, συνέχισε, «πέραν του δικαιώματος της έκδοσης της δημοσιογραφικής ταυτότητας πρέπει και η Ένωση Συντακτών να λειτουργεί ως το Σώμα που θα ελέγχει οτιδήποτε παραβαίνει τη δημοσιογραφική δεοντολογία. Γιατί ζούμε σε μια κοινωνία που όλοι διεκδικούμε τα δικαιώματά μας χωρίς να αναφερόμαστε και στις υποχρεώσεις μας. Γι’ αυτό το δικαίωμα να εκδίδετε δημοσιογραφική ταυτότητα, από τον Δημοκρατικό Συναγερμό θα βρείτε στήριξη δεδομένου ότι αναλαμβάνετε και την υποχρέωση να εποπτεύετε και τους συναδέλφους σας να μην ξεφεύγουν από τα πλαίσια της δημοσιογραφικής δεοντολογίας», είπε. 

Όσον αφορά τα μέσα, συνέχισε ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ, «έχουμε νομοθεσίες που έμειναν πίσω στη δεκαετία του ‘60. Δεν είναι δυνατόν να διαχωρίζεις έντυπο από ηλεκτρονικό μέσο. Μέσα είναι και τα δύο». 

«Και να πω και κάτι αγαπητέ Γιώργο, αν κλείσουν τα έντυπα μέσα την ίδια ώρα θα κλείσουν και τα ηλεκτρονικά. Τα ηλεκτρονικά παίζουν τίτλους, το περιεχόμενο το παίρνουν από τους συναδέλφους των εντύπων μέσων. Εάν δεν υπάρχουν τα έντυπα μέσα να παίρνουν και να αναλύουν, να κάνουν τα ρεπορτάζ, να έχουν τα σχόλια, να έχουν τα άρθρα, μόνο με τίτλους δεν ενημερώνεσαι. Γι’ αυτό είναι και ενδεχομένως άδικο προς τα έντυπα μέσα γιατί αυτά επιφορτίζονται πολύ περισσότερο κόστος για να μπορούν αυτά που παράγουν, να χρησιμοποιούνται με πιο εύκολο τρόπο από τα ηλεκτρονικά μέσα τα οποία δεν έχουν και καμία υποχρέωση με βάση τις κείμενες νομοθεσίες. Καιρός είναι να εκσυγχρονίσουμε τις νομοθεσίες που να συμβαδίζουν με τις σημερινές εποχές», επεσήμανε ο κ. Νεοφύτου.
 
Κληθείς από δημοσιογράφο να σχολιάσει τα fake news και την κλοπή πνευματικής ιδιοκτησίας, ο κ. Νεοφύτου απάντησε: «Κοιτάξτε, τα θέματα της κλοπής πνευματικής ιδιοκτησίας διέπονται από αρκετούς νόμους. Για τα fake news πρέπει να κάνουμε ασπίδα όλοι μας και πολιτικοί και δημοσιογράφοι. Και όπως μπορεί να έχουμε τα ελαττώματα μας ως πολιτικοί δεν σημαίνει ότι εσείς οι δημοσιογράφοι, λειτουργοί των μέσων έχετε τα αλάθητο του Πάπα. Άρα fake news δεν παράγουν μόνο οι πολιτικοί ή τα κόμματα. Fake news σε αρκετές περιπτώσεις παράγουν και έντυπα ηλεκτρονικά ή άλλως πως ή και λειτουργοί της δημοσιογραφίας. Άρα πρέπει να κτίσουμε μια ασπίδα ενάντια στα fake news που είναι ένα παγκόσμιο φαινόμενο που η ταχύτητα της διάδοσης είτε σωστής είτε fake είδησης, διαχέεται σε τόσο γρήγορο χρονικό διάστημα και η ζημιά που προξενεί είναι δύσκολο να την περιορίσεις», κατέληξε ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ.

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της Ένωσης Συντακτών είπε πως, «είχαμε μια χρήσιμη, παραγωγική συζήτηση με τον Πρόεδρο του Δημοκρατικού Συναγερμού, κύριο Αβέρωφ Νεοφύτου, όπως πάντα». 

Εγείραμε, συνέχισε, τα πάγια ζητήματα που ταλανίζουν τη δημοσιογραφική οικογένεια, αναφέροντας ότι, η νομοθεσία που διέπει τα του Τύπου εκκρεμεί ακόμη ενώπιον του Υπουργείου Εσωτερικών που είναι ο αρμόδιος φορέας. «Ευελπιστούμε ότι το ταχύτερο δυνατόν αυτή η νομοθεσία θα οδηγηθεί στην βουλή για να ψηφιστεί, να καλυφθεί επιτέλους το τεράστιο κενό που δεν υπάρχει θεσμικό πλαίσιο για τον διαδικτυακό Τύπο, να μπει μια τάξη στα θέματα της δεοντολογίας και επιτέλους ένα αποικιοκρατικό κατάλοιπο στη νομοθεσία να εκλείψει και να εκχωρηθεί η αποκλειστική δικαιοδοσία έκδοσης της δημοσιογραφικής ταυτότητας στην Ένωση Συντακτών Κύπρου που είναι το μοναδικό συνδικαλιστικό όργανο των Κυπρίων δημοσιογράφων όπως συμβαίνει σε όλη την υπόλοιπη Ευρώπη», υπογράμμισε ο κ. Φράγκος. 

Από εκεί και πέρα, συνέχισε, «έχουμε τη ρητή υπόσχεση της κυβέρνησης ότι το Σχέδιο Επιδότησης του Τύπου που ήταν τριετές και έληξε, θα επαναληφθεί για ακόμα μια τριετία και το χαιρετίζομε βέβαια γιατί ο Τύπος εξακολουθεί να περνά κρίση και δεν πέρνα κρίση μόνο ο έντυπος Τύπος. Ευελπιστούμε ότι στα πλαίσια των επαφών μας και των διαβουλεύσεων μας με τους κυβερνητικούς φορείς αλλά και τα κοινοβουλευτικά κόμματα, θα πείσουμε ούτως ώστε να θεσπιστεί, να εκπονηθεί ακόμα ένα ανάλογο σχέδιο που να αφορά τον διαδικτυακό Τύπο ο οποίος επίσης αντιμετωπίζει προβλήματα». 

«Από και πέρα πρέπει να δούμε τι κάνουμε με το συνδικαλίζεσθαι που έχει διαβρωθεί πάρα πολύ, σε ανησυχητικό βαθμό, βοηθούσης και της οικονομικής κρίσης που συνεχίζεται. Υπάρχουν και άλλα θέματα αλλά δεν θέλω να επεκταθώ περαιτέρω. Τα είπαμε στη συνάντηση και θα τα ξαναπούμε επανειλημμένα», συμπλήρωσε ο κ. Φράγκος.

>>> ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΡΕΥΝΕΣ & ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ ΤΗΣ BRIEF <<<
 
Σε ερώτηση δημοσιογράφου για το τι εννοεί ο Πρόεδρος της Ένωσης Συντακτών ότι έχει διαβρωθεί ο βαθμός του συνδικαλίζεσθαι, ο κ. Φράγκος απάντησε: «Ο βαθμός του συνδικαλίζεσθαι έχει διαβρωθεί με την έννοια ότι η αγορά εργασίας επιτρέπει στην εργοδοτική πλευρά να επιβάλει τους νόμους της με μεγαλύτερη ευχέρεια από ότι το έκανε προηγουμένως». 

Συνεπώς, εξήγησε, «το ρίσκο που αναλαμβάνει ένας δημοσιογράφος ο οποίος συνδικαλίζεται, κακά τα ψέματα είναι σήμερα μεγαλύτερο από ό, τι ίσχυε προηγούμενα χρόνια. Και αυτό το πράγμα πρέπει να το αντιπαλέψουμε διότι δεν υπάρχει υποκατάστατο της συλλογικής μορφής πάλης και διεκδίκησης πέραν του συνδικαλίζεσθαι. Μόνο μέσα από αγώνες επέρχονται κατακτήσεις και πρέπει επειδή μιλούμε για ένα συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα, έχουμε χρέος να το προασπιστούμε για να μπορέσουμε να φέρουμε αποτέλεσμα προς όφελος των εργαζομένων γιατί και οι δημοσιογράφοι, εργαζόμενοι είναι», κατέληξε ο Πρόεδρος της Ένωσης Συντακτών.