Αφορά Γονείς: Ηλεκτρονικά οι εγγραφές στα Δημοτικά εκτός Α’ τάξης

Ο Υπουργός Παιδείας είχε τηλεδιάσκεψη με τους οργανωμένους γονείς Προδημοτικής και Δημοτικής Εκπαίδευσης

Ο Υπουργός Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας, Πρόδρομος Προδρόμου, είχε σήμερα (8/12) τηλεδιάσκεψη με την ηγεσία της Παγκύπριας Συνομοσπονδίας Ομοσπονδιών Συνδέσμων Γονέων Σχολείων Δημοτικής Εκπαίδευσης και της Παγκύπριας Συνομοσπονδίας Ομοσπονδιών Γονέων και Κηδεμόνων Δημόσιων και Κοινοτικών νηπιαγωγείων.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Παιδείας, στη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης, ο κ. Προδρόμου ενημέρωσε την ηγεσίες των οργανωμένων γονέων Δημοτικής και Προδημοτικής Εκπαίδευσης για τις τρέχουσες εξελίξεις στη διαχείριση των σχολείων μέσα σε συνθήκες πανδημίας και τις σκέψεις που γίνονται ενόψει της νέας περιόδου μέτρων υγειονομικής προστασίας, μετά τη λήξη του Διατάγματος που ισχύει.

Αναφέρθηκε επίσης στην Απόφαση που λήφθηκε από το Υπουργικό Συμβούλιο -λόγω και των ιδιαζουσών συνθηκών που δημιουργούνται στα δημόσια νηπιαγωγεία από την πανδημία- για πρόσληψη 116 συνολικά πρόσθετων σχολικών βοηθών δημόσιων νηπιαγωγείων για 4 ώρες ημερησίως για 5 μήνες με την προοπτική επέκτασης της εργασίας τους μέχρι το τέλος της σχολικής χρονιάς, εάν αυτό καταστεί αναγκαίο.

Η πρόσληψη σχολικών βοηθών δημόσιων νηπιαγωγείων, σημείωσε στο ίδιο πλαίσιο ο Υπουργός Παιδείας, θα συμβάλει στη λειτουργία των νηπιαγωγείων για καλύτερη εφαρμογή των υγειονομικών πρωτοκόλλων, την επιτήρηση των παιδιών και την παροχή ουσιαστικής βοήθειας προς τα παιδιά και τις νηπιαγωγούς κατά τις υπόλοιπες ώρες του Ωρολόγιου Προγράμματος.

Ο Υπουργός ενημέρωσε, επίσης, τους γονείς για τις συνεννοήσεις που έγιναν με το Υπουργείο Υγείας και τη Συμβουλευτική Επιστημονική Επιτροπή για την προσαρμογή του Υγειονομικού Πρωτοκόλλου, ούτως ώστε τις μέρες που θα λειτουργεί κεντρική θέρμανση στα σχολεία, οι αίθουσες να προθερμαίνονται μια ώρα πριν την έναρξη των μαθημάτων και να διατηρούνται ανοικτά, στη διάρκειά της, μόνο 1 ή 2 παράθυρα, καθώς και να γίνεται πλήρης εξαερισμός στα διαλείμματα.

Αναφέρθηκε επίσης στο θέμα των εγγραφών στο Δημοτικό Σχολείο, σημειώνοντας ότι από τη Β’ μέχρι τη ΣΤ’ τάξη Δημοτικού Σχολείου οι εγγραφές φέτος θα γίνουν ηλεκτρονικά.

Από την πλευρά των Συνομοσπονδιών ζητήθηκε ενημέρωση για τις αποφάσεις που θα ληφθούν σχετικά με τη λειτουργία των σχολείων την επόμενη περίοδο. Ο Υπουργός, αναφερόμενος στα στατιστικά στοιχεία που τηρούνται στο Υπουργείο επεξήγησε τόσο τις διαδικασίες προστασίας όσο και χειρισμού των κρουσμάτων και των επαφών μεταξύ του σχολικού πληθυσμού, σημειώνοντας ότι η συχνότητα εμφάνισης κρουσμάτων μέσα στον πληθυσμό των σχολείων παραμένει πολύ μικρότερη του γενικού μέσου όρου. 

Ενημέρωσε, επίσης, για τη συνεργασία μεταξύ ΥΠΠΑΝ και Υπουργείου Υγείας και την προετοιμασία που γίνεται με επιμόρφωση των σχολικών ιατρικών επισκεπτών προκειμένου να διενεργείται μεγάλος αριθμός διαγνωστικών ελέγχων ταχείας διεκπεραίωσης (rapid test) σε μαθητές και μαθήτριες, εκπαιδευτικούς και σε άλλο προσωπικό των σχολείων. Τέλος, διαβεβαίωσε τις Συνομοσπονδίες ότι θα υπάρξει εκ νέου ενημέρωση μόλις ληφθούν οι αποφάσεις από την Κυβέρνηση.

Οι Συνομοσπονδίες ενημερώθηκαν επίσης για πρόταση που θα καταθέσει το ΥΠΠΑΝ στο Υπουργικό Συμβούλιο για την εφαρμογή σχεδίου που θα ενθαρρύνει τους εκπαιδευτικούς με οικονομικά κίνητρα για να χρησιμοποιούν το δικό τους εξοπλισμό για την εξ αποστάσεως εκπαίδευση. 

Συγκεκριμένα, θα υιοθετηθεί ένα πρόγραμμα στη βάση διαδικασίας που είναι διεθνώς γνωστή με την αγγλική ορολογία B.Y.O.D. (Βring Υour Own Device) και θα προβλέπει οικονομική ενίσχυση εκπαιδευτικών που θα χρησιμοποιούν για την εξ αποστάσεως εκπαίδευση δική τους νεοαποκτηθείσα συσκευή. Με το πρόγραμμα αυτό το Υπουργείο επιδιώκει να ενθαρρύνει και να διευκολύνει περαιτέρω την τηλεκπαίδευση ως τον τρόπο με τον οποίο διατηρούμε την εκπαιδευτική διαδικασία για όσα παιδιά χρειάζεται να απουσιάσουν από το σχολείο.

>>> Ροή Ειδήσεων Brief – Επιλεγμένο περιεχόμενο <<<

Μετά από αναφορά του Προέδρου της Παγκύπριας Συνομοσπονδίας Ομοσπονδιών Συνδέσμων Γονέων Σχολείων Δημοτικής Εκπαίδευσης στην ανάγκη να συνεχιστεί η προσπάθεια για υιοθέτηση συστήματος αξιολόγησης, ο Υπουργός ενημέρωσε ότι το Υπουργείο ξεκινά δομημένο διάλογο με τις εκπαιδευτικές οργανώσεις για την υιοθέτηση ενός νέου Σχεδίου Αξιολόγησης του Εκπαιδευτικού Έργου και των Εκπαιδευτικών, όπως επίσης και για την ολοκλήρωση του Σχεδίου Αξιολόγησης Μαθητή/Μαθήτριας, στο πλαίσιο της Εκπαιδευτικής Μεταρρύθμισης που εφαρμόζεται.

Συμφωνήθηκε, τέλος, να γίνει νέα συνάντηση μέσω τηλεδιάσκεψης μετά από τυχόν νέες αποφάσεις για την υγειονομική διαχείριση μέσα στην επόμενη περίοδο.
 

 
27800