Αισιόδοξος για μεταρρύθμιση ΤΑ εντός χρονοδιαγραμμάτων ο ΥΠΕΣ

Συγκρατημένα αισιόδοξος ο ΥΠΕΣ ότι θα ολοκληρωθεί εντός χρονοδιαγραμμάτων το μεγάλο έργο της μεταρρύθμισης της ΤΑ

Συγκρατημένα αισιόδοξος ότι θα ολοκληρωθεί εντός χρονοδιαγραμμάτων το μεγάλο έργο της μεταρρύθμισης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, δήλωσε την Πέμπτη, ο Υπουργός Εσωτερικών, Νίκος Νουρής, εξηγώντας ότι η εκτίμησή του αυτή πηγάζει από το επίπεδο στο οποίο έχει φθάσει η συζήτηση του θέματος  στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εσωτερικών, στη συνεδρία της οποίας κλήθηκε και συμμετείχε.
 
Μετά τη συνεδρία ο Υπουργός Εσωτερικών είπε ότι ακούστηκαν απόψεις για το ζήτημα διενέργειας δημοψηφισμάτων στις επηρεαζόμενες κοινότητες αλλά και τις προηγούμενες μέρες είχαν ακουστεί συγκεκριμένες απόψεις για συγκεκριμένα θέματα και ως εκ τούτου «μέσα από τον διάλογο και την κατάθεση επιχειρημάτων κατέστη δυνατό να υπάρξει μια σύγκλιση».
 
Πρόσθεσε ότι «στη βάση αυτής της λογικής, με την οποία πορευθήκαμε μέχρι σήμερα, θεωρούμε ότι όλα θα κυλήσουν ομαλά».
 
Ο κ. Νουρής κατέστησε πως «είναι αναφαίρετο δικαίωμα της Βουλής ο αριθμός των δήμων στον οποίο θα καταλήξουμε διότι η Βουλή είναι εκείνη που θα αποφασίσει στο τέλος της ημέρας» σημειώνοντας ότι «η Κυβέρνηση έχει σταθερή θέση την οποία υποστηρίξαμε και σήμερα».
 
Όπως είπε ο Υπουργός Εσωτερικών «όσο αποκλίνουμε από την αρχική πρόταση που κατατέθηκε μετά από συζητήσεις και αφορά 17 οντότητες πρέπει να μετρούμε τεχνοκρατικά την κάθε διαφοροποίηση γιατί ενδεχόμενα να εγκυμονεί κινδύνους βιωσιμότητας των νέων οντοτήτων».
 
Επίσης, απάντησε αρνητικά σε ερώτηση κατά πόσον θα γίνει αναπροσαρμογή των συνόρων σε δήμους και κοινότητες επαναλαμβάνοντας ότι είναι αναφαίρετο δικαίωμα εάν τα κοινοβουλευτικά κόμματα επιθυμούν, με τροπολογίες να τροποποιήσουν την νομοθεσία, να το πράξουν.
 
Ο Υπουργός είπε ότι την προηγούμενη κοινοβουλευτική περίοδο η πλειοψηφία των κοινοβουλευτικών κομμάτων τροποποίησε την κυβερνητική πρόταση, για την οποία «διατηρούμε την άποψη ότι εκείνη πρέπει να προκριθεί» επομένως εναπόκειται στα κοινοβουλευτικά κόμματα εάν επιθυμούν πρόσθετες τροποποιήσεις.

Συγκρατημένα αισιόδοξος δήλωσε και ο Πρόεδρος της Επιτροπής Εσωτερικών, βουλευτής του ΑΚΕΛ, Άριστος Δαμιανού. Είπε συγκεκριμένα ότι μετά και τη σημερινή συνεδρία άρχισε να «φαίνεται φως στην άκρη του τούνελ» με την διεξαγωγή προφανώς της πιο δύσκολης από τις συνεδριάσεις της Επιτροπής.
 
Όπως είπε ο κ. Δαμιανού, «η κατ’ αρχήν πλειοψηφική αλλά κατά κανόνα ομόφωνη θέση της Επιτροπής Εσωτερικών σε διάφορα θέματα μας επιτρέπει να είμαστε συγκρατημένα αισιόδοξοι ότι με βάση και τον οδικό χάρτη που έχουμε θέσει θα ολοκληρώσουμε πολύ σύντομα και θα οδηγήσουμε στην Ολομέλεια της Βουλής ολοκληρωμένα Νομοσχέδια για τη μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης αυτής της αδήριτης  κοινωνικής αναγκαιότητας».
 
Πρόσθεσε ότι συζητήθηκαν «τα πιο επίμαχα ζητήματα με προεξάρχων αυτό της διεξαγωγής τοπικών δημοψηφισμάτων ή ενός ενιαίου και ασφαλώς το ακόμα πιο δύσκολο θέμα των συνενώσεων δήμων και δήμων με κοινότητες».
 
Αναφορικά με τη διενέργεια δημοψηφισμάτων ο κ. Δαμιανού δήλωσε ότι «υπάρχουν επιμέρους ζητήματα τα οποία ως Επιτροπή αλλά ειδικότερα ως Κοινοβουλευτική Επιτροπή του ΑΚΕΛ είμαστε έτοιμοι να τα συζητήσουμε με τα υπόλοιπα κόμματα και το Υπουργείο Εσωτερικών».
 
Συνέχισε λέγοντας πως «πρόθεση είναι η άμεση μορφή λόγου και δημοκρατίας στις τοπικές κοινωνίες, και όχι να τουμπάρουμε με οποιονδήποτε τρόπο αυτή την τεράστια συλλογική προσπάθεια που καταβάλλουμε για μεταρρύθμιση στην Τοπική Αυτοδιοίκηση».
 
Για τις συνενώσεις δήμων και δήμων με κοινότητες ο βουλευτής του ΑΚΕΛ είπε ότι «και πάλι κατ’  αρχή και υπό την αίρεση τροπολογιών που θα κατατεθούν σε επόμενες συνεδριάσεις, η κατάληξη της Επιτροπής Εσωτερικών είναι για την εγκαθίδρυση ή διατήρηση 20 δήμων και είναι γνωστή και απολύτως σεβαστή η θέση της κυβέρνησης για 17 δήμους».
 
Πρόσθεσε ότι «στη μεγάλη εικόνα αυτό που προέχει είναι η βιωσιμότητα, η λειτουργικότητα και η αποτελεσματικότητα αφουγκραζόμενοι και ιδιαιτερότητες σε κάποιες περιπτώσεις αλλά και πολιτικές ιδιαιτερότητες και έχω κατά νου πρωτίστως τα παραδείγματα των Δήμων Αθηναίνου και Δερύνειας».

Ο κ. Δαμιανού είπε ότι η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εσωτερικών θα συνέλθει στις 29 Νοεμβρίου για να συζητήσει επισταμένα ζητήματα της Ένωσης Κοινοτήτων Κύπρου που αφορούν τις συνενώσεις, συμπλεγματοποιήσεις και κάποια άλλα εκκρεμούντα ζητήματα που προέκυψαν ένεκα της διάρκειας της σημερινής συνεδρίας της Επιτροπής Εσωτερικών.
 
Η Επιτροπή Εσωτερικών θα συνέλθει και στις 2 Δεκεμβρίου «αλλά και σε άλλες μία με δύο συνεδριάσεις ώστε το αργότερο μέχρι το πρώτο δεκαημέρου Δεκεμβρίου να ολοκληρώσουμε αυτή τη μεγάλη προσπάθεια και να οδηγήσουμε στην Ολομέλεια της Βουλής, τα τρία νομοσχέδια», είπε, τέλος ο κ. Δαμιανού.

Ο βουλευτής του ΔΗΣΥ, Νίκος Σύκας, δήλωσε ότι κατά τη συνεδρία «για ακόμα μία φορά επικράτησε ένα κλίμα συνέπειας, αλλά και υπευθυνότητας και θεωρώ ότι έτσι θα πάμε μέχρι το τέλος, παρόλο που ώσπου φτάνουμε στο τέλος και μπαίνουμε στα πιο βαθιά, εκεί ίσως να έχουμε και τις διαφορετικές μας προσεγγίσεις».
 
Πρόσθεσε ότι «ως ΔΗΣΥ, θα το επαναλάβω για ακόμα μία φορά, η μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης είναι και κοινωνική και εθνική και αδήριτη ανάγκη και ως εκ τούτου σήμερα συζητήθηκαν δύο σημαντικά θέματα».
 
Ο κ. Σύκας εξήγησε ότι το πρώτο θέμα αφορά τα δημοψηφίσματα στις κοινότητες που επηρεάζονται που «ως ΔΗΣΥ είναι ξεκάθαρη η θέση μας και πιστεύουμε ότι τα δημοψηφίσματα δεν έχουν οποιαδήποτε σημασία από τη στιγμή που επήλθε η αναβολή των εκλογών και από τη στιγμή, που συζητούμε στην Επιτροπή μέσα σε ένα πλαίσιο συναίνεσης και αφήνω το νομικό κομμάτι γιατί άπτεται και μιας νομικής παραμέτρου».
 
Επίσης, συνέχισε, «μπήκαμε σήμερα στα βαθιά όσον αφορά τον αριθμό και τη συνένωση των δήμων».
 
Ο βουλευτής του ΔΗΣΥ είπε ότι «λαμβάνοντας υπόψη τα επιστημονικά εκείνα κριτήρια τα οποία εδώ και χρόνια το Υπουργείο Εσωτερικών έχει λάβει υπόψη για να καταλήξει στην εισήγηση του προς τη Βουλή, η βάση μας είναι αυτή που εμπεριστατωμένα με οικονομικά, κοινωνικά και άλλα κριτήρια, έχουν τεθεί από το Υπουργείο».
 
Πρόσθεσε, ωστόσο, «στα πλαίσια της συναίνεσης είμαστε πάντα ανοικτοί για οποιεσδήποτε προσθαφαιρέσεις, χωρίς όμως να χαλούμε τη φιλοσοφία της μεταρρύθμισης, η οποία άπτεται της οικονομικής ανεξαρτησίας, της βιωσιμότητας, της πληθυσμιακής μάζας, αλλά και πάνω από όλα, την καλύτερη εξυπηρέτηση προς τον δημότη».
 
Ο κ. Σύκας είπε ότι «όντως υπάρχουν κάποια θέματα με τις κοινότητες» κάποιες εκ των οποίων «αναπόφευκτα θα πρέπει να έρθουν στους δήμους άρα εκεί είναι το θέμα που θα συζητήσουμε την ερχόμενη Δευτέρα και πιστεύω ότι, σε συνέχεια των προηγούμενων συναινετικών και υπεύθυνων συνεδριάσεων, θα λύσουμε και αυτό το πρόβλημα».

Ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ Πανίκος Λεωνίδου είπε ότι ξεκίνησε η συζήτηση επί της ουσίας του βασικού νομοσχεδίου της μεταρρύθμισης της ΤΑ, σημειώνοντας πως έφτασε η ώρα που ο καθένας θα κριθεί από το σύνολο των τοποθετήσεων του, που ο καθένας θα θέσει το δάκτυλο επί τον τύπον των ήλων. Εκφράσαμε απόψεις πάνω σε όλα τα ζητήματα, πρόσθεσε, και ιδιαίτερα στα ακανθώδη ζητήματα όπως το αν θα γίνουν δημοψηφίσματα ή όχι, οι συνενώσεις των Δήμων, η συμμετοχή κοινοτήτων υπό τη μορφή διαμερισμάτων στους Δήμους, η λειτουργία των διαμερισμάτων, και άλλα.
 
Ο κ. Λεωνίδου δήλωσε πως είναι υπέρ της διεξαγωγής δημοψηφισμάτων, σημειώνοντας πως στις 29 Νοεμβρίου θα ληφθούν οι τελικές αποφάσεις. Δεν έχει σημασία ο αριθμός των Δήμων, επεσήμανε, αλλά οι Δήμοι που θα δημιουργηθούν και οι Κοινότητες να είναι λειτουργικοί μετά τις συνενώσεις.
 
Ο Βουλευτής της ΔΗΠΑ Μαρίνος Μουσιούττας δήλωσε πως στο θέμα των συνενώσεων η επικρατούσα άποψη της πλειοψηφίας της Επιτροπής είναι όπως οι Δήμοι να είναι 20 στον αριθμό. Η θέση της ΔΗΠΑ, πρόσθεσε, είναι όπως οι Δήμοι μειωθούν στους 14 και η ένταξη 23 ως 25 κοινοτήτων σε αυτούς, και οι υπόλοιπες Κοινότητες να συνεχίσουν με τα συμπλέγματα, όπως ήταν η αρχική μορφή.
 
Όπως είπε, σε αυτό το θέμα ενδεχομένως να γίνουν τροπολογίες από τα κόμματα κατά την διάρκεια της διαδικασίας, και όταν το θέμα οδηγηθεί στην Ολομέλεια του σώματος, θα ληφθούν οι τελικές αποφάσεις. Ο οδικός χάρτης που έχει καθοριστεί ορίζει μέσα στον Δεκέμβριο να προχωρήσει η ψήφιση των νομοσχεδίων, κατέληξε.

(ΚΥΠΕ)

 
27800