ΑΚΕΛ-Διαβατήρια: Αυταπόδεικτη θεσμική διαπλοκή του ΠτΔ

«Η ξεκάθαρη αναφορά σε σύγκρουση συμφερόντων θα οδηγούσε –κανονικά- έναν Πρόεδρο σε παραίτηση»

Το Πόρισμα Νικολάτου επιβεβαιώνει και τεκμηριώνει την αυταπόδεικτη θεσμική διαπλοκή του Προέδρου της Δημοκρατίας και μελών του Υπουργικού του Συμβουλίου, σημείωσε σήμερα (23/6) ο βουλευτής του ΑΚΕΛ, Άριστος Δαμιανοί.

Όπως ανέφερε, η ξεκάθαρη αναφορά σε σύγκρουση συμφερόντων θα οδηγούσε –κανονικά- έναν Πρόεδρο που θα διέθετε πολιτική ευθιξία σε παραίτηση.

Ούτε εμείς ούτε και οι πολίτες αναμένουν ανάλογη στάση από τον κ. Αναστασιάδη, τονίζει ο κ. Δαμιανοί, παρά το γεγονός ότι τον Οκτώβριο του 2020 δήλωνε με στόμφο πως αν βρισκόταν «μπλεγμένος» θα αναλάμβανε τις ευθύνες του, «της παραίτησης ευθέως».

>>>>Η 15σέλιδη απάντηση της Ελεγκτικής στην Έκθεση για τα διαβατήρια<<<

Ο κ. Δαμιανού, συνεχίζει σημειώνοντας ότι, η κυβέρνηση Αναστασιάδη-ΔΗΣΥ μετέτρεψε ένα επενδυτικό πρόγραμμα σε μια βιομηχανία της αρπαχτής, της παρανομίας και της θεσμικής διαπλοκής και για αυτό έχει ήδη καταδικαστεί στη συλλογική συνείδηση του λαού μας. Δυστυχώς, προσθέτει, διατρέχουμε τον κίνδυνο οι ενέργειες τους να οδηγήσουν τελικά και σε καταδίκη της Κυπριακής Δημοκρατίας από την ίδια την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Παράλληλα, σημειώνει, επειδή μέσα από ερμηνείες σε σχέση με το Πόρισμα διαφαίνεται μια προσπάθεια συμψηφισμού, το ΑΚΕΛ υπογραμμίζει το αυτονόητο. Δεν μπορεί να εξισώνονται οι ευθύνες των κυβερνώντων που λάμβαναν και εφάρμοζαν αποφάσεις με τις ενδεχόμενες ευθύνες εκείνων που ασκούσαν έλεγχο, υπογραμμίζει ο κ. Δαμιανού. Ιδιαίτερα αν οι πρώτοι με διάφορα τεχνάσματα απέφευγαν συστηματικά τον έλεγχο. Σε κάθε περίπτωση όταν το ΑΚΕΛ προειδοποιούσε από το 2015, οι κυβερνώντες μας έλεγαν «ουδέν μεμπτό» και συνέχιζαν να κλείνουν πονηρά το μάτι στη διαπλοκή, αναφέρει.

Καταληκτικά ο κ. Δαμιανού αναφέρει ότι «θα μελετήσουμε στο μέτρο που μας επιτρέπεται το Πόρισμα και αυτό λόγω της έκδηλης σκοπιμότητας να μαυριστούν δεκάδες σελίδων με επίκληση του δημοσίου συμφέροντος. Διερωτόμαστε αν δημόσιο συμφέρον για τον Γενικό Εισαγγελέα είναι η πλέρια διαφάνεια και η δημόσια λογοδοσία ή η προστασία των ονομάτων μερικών επιτήδειων και των συμφερόντων διαφόρων κύκλων. Εξάλλου ο περί Ερευνητικών Επιτροπών Νόμος θέτει ως μόνο κριτήριο την εθνική ασφάλεια και όχι την πολύ βολική και αόριστη επίκληση του δημοσίου συμφέροντος».