ΑΚΕΛ για Κυπριακό: Οι εξελίξεις δεν επιτρέπουν να αισιοδοξούμε

«Ο ΠτΔ τι έκανε και σε ποια φάση οδήγησε το κυπριακό; Θα πρέπει να προβληματιστεί και να δράσει, έστω και τώρα»

«Οι εξελίξεις δυστυχώς δεν επιτρέπουν να αισιοδοξούμε για το ποθούμενο αποτέλεσμα για το Κυπριακό», σημείωσε ανάμεσα σε άλλα στην ομιλία του ο Γενικός Γραμματέας ΑΚΕΛ  Άντρος Κυπριανού στην εκδήλωση για το μνημείο Πεσόντων και Αγνοουμένων Άσσιας, επεσημαίνοντας ότι οι μέχρι στιγμής χειρισμοί του Προέδρου της Δημοκρατίας δεν κατάφεραν να κάμψουν την αδιαλλαξία της Τουρκίας.

Όπως ανέφερε, το ΑΚΕΛ παραμένει αταλάντευτο στις διαχρονικές του θέσεις για λύση δικοινοτικής διζωνικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα.

Σε άλλο σημείο τόνισε ότι «με τη Λευκωσία ολόκληρη. Με την Αμμόχωστο ζωντανή. Με την Κερύνεια σύνορο. Με τη σημαία της επανενωμένης Κύπρου απλωμένη στον Πενταδάκτυλο. Αυτό είναι το όραμα μας για την Κύπρο και δεν θα πάψουμε να το διεκδικούμε. Για να παραδώσουμε στα παιδιά μας την Κύπρο που τους αξίζει. Για να αποκτήσει νόημα η θυσία αυτών που χάθηκαν»

Αυτούσια η ομιλία Α. Κυπριανού:
Σθεναρά υποστηρίζουμε και την τροποποίηση των πιστοποιητικών που δίνονται στους συγγενείς των αγνοουμένων με αναγραφή των πραγματικών αιτιών θανάτου.
Οι Ασσιώτες σαρανταεφτά χρόνια τώρα, όπως και οι υπόλοιποι πρόσφυγες,  προσδοκούν τη δικαίωση με την απελευθέρωση και την επανένωση της Κύπρου.

Οι ελπίδες τους σιγοσβήνουν καθώς οι εξελίξεις τα τελευταία χρόνια συρρικνώνουν τις προσδοκίες τους. Οι μέχρι στιγμής χειρισμοί του Προέδρου της Δημοκρατίας δεν κατάφεραν να κάμψουν την αδιαλλαξία της Τουρκίας. Ούτε κατάφεραν να την εκθέσουν ενώπιον της διεθνούς κοινότητας. Αυτό οφείλεται στις αντιφάσεις και παλινδρομήσεις με τις οποίες χειρίστηκε το κυπριακό ο κ. Αναστασιάδης.

Οι εξελίξεις δυστυχώς δεν επιτρέπουν να αισιοδοξούμε για το ποθούμενο αποτέλεσμα. Τα τελευταία χρόνια είχαμε συνεχή διολίσθηση στο Κυπριακό. Ο κ. Αναστασιάδης παρέλαβε από τον αείμνηστο Δ. Χριστόφια κοινά ανακοινωθέντα που εξασφάλιζαν βασικές διαχρονικές θέσεις της πλευράς μας. Πολλά θέματα συμφωνημένα και καταγεγραμμένα ως συγκλίσεις. Το κεφάλαιο της ενέργειας με τεράστια προοπτική και τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας διασφαλισμένα. Τη διεθνή κοινότητα να αναγνωρίζει ότι η πλευρά μας ήταν ένα βήμα μπροστά στην προσπάθεια για λύση του προβλήματος. Ότι εμπόδιο για λύση ήταν η Τουρκία.

Ο ίδιος τι έκανε και σε ποια φάση οδήγησε το κυπριακό; Θα πρέπει να προβληματιστεί και να δράσει, έστω και τώρα.
Ασφαλώς δεν παραγράφουμε τη διαχρονική ευθύνη που έχει η Τουρκία για τη μη λύση του Κυπριακού προβλήματος. Ωστόσο παραμένει το ερώτημα: εμείς τι κάνουμε, ποια στάση τηρούμε έτσι ώστε να στριμώξουμε την Τουρκία και να την υποχρεώσουμε να επιστρέψει στο συμφωνημένο πλαίσιο λύσης;
Το αποτέλεσμα των συνομιλιών για το Κυπριακό στη Γενεύη ήταν δυστυχώς απογοητευτικό. Όσο αναμενόμενο κι αν ήταν λόγω των Τουρκικών απαράδεκτων αξιώσεων δεν παύει να είναι πολύ ανησυχητικό. Η τουρκική πλευρά κατάθεσε κι επίσημα πλέον την απαράδεκτη θέση της για λύση δύο κρατών. Αυτό μας απομακρύνει από τη λύση και επανένωση. Την ίδια στιγμή αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο νέων προκλήσεων και τετελεσμένων από μέρους της Τουρκίας.
Μόνο ενθαρρυντικό στοιχείο ήταν η ξεκάθαρη θέση του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ ότι η διεθνής κοινότητα δεν πρόκειται να αποδεχτεί λύση δύο κρατών.
Η κατάσταση όπως διαμορφώνεται είναι εξαιρετικά δύσκολη και επικίνδυνη. Χρειάζεται να προβληματιστούμε για τα περαιτέρω βήματα και ενέργειες μας. Να ξεκαθαρίσουμε το στόχο και τις προτεραιότητες μας. Να προβληματιστούμε για την τακτική που θα μας βοηθήσει στην επίτευξη τους. Με λογική και πολιτική σκέψη, όχι με συναίσθημα και συνθήματα. Να προβληματιστούμε πώς καθίστανται ανέφικτοι οι τουρκικοί στόχοι. Να αναλύσουμε αντικειμενικά γιατί φτάσαμε ως εδώ.

Ως ΑΚΕΛ είμαστε έτοιμοι να συμβάλουμε προς αυτή την κατεύθυνση, αναλαμβάνοντας την πολιτική μας ευθύνη. Ελπίζουμε και ο κ. Αναστασιάδης και ο ΔΗΣΥ να αναλάβουν τη δική τους. Να συστρατευτούμε όλα τα κόμματα για τη σωτηρία της πατρίδας.

Το ΑΚΕΛ παραμένει αταλάντευτο στις διαχρονικές του θέσεις για λύση δικοινοτικής διζωνικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα, όπως αυτή καθορίζεται στα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας. Λύση που θα μας απαλλάσσει από την κατοχή και τις εγγυήσεις. Το ΑΚΕΛ ουδέποτε θα συναινέσει σε αλλαγή αυτής της βάσης που στηρίζεται στα σχετικά Ψηφίσματα του ΟΗΕ, στις συμφωνίες Υψηλού Επιπέδου, στο διεθνές δίκαιο και στις αρχές και αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Βάση που διασφαλίζει ένα ενωμένο Κράτος, συνέχεια της Κυπριακής Δημοκρατίας, μία και μόνη κυριαρχία, διεθνή προσωπικότητα και ιθαγένεια καθώς και τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις βασικές ελευθερίες όλων των Κυπρίων.

Έχουμε όραμα για την Κύπρο του αύριο. Θέλουμε μια  χώρα φάρο και παράδειγμα για όλο τον κόσμο. Ένα σύγχρονο πρότυπο αρμονικής συμβίωσης δύο κοινοτήτων διαφορετικής εθνικότητας, γλώσσας  και θρησκείας που θα συνδιαχειρίζονται το κοινό τους κράτος. Μια χώρα που θα έχει καταφέρει να διώξει τους στρατούς και θα διοχετεύει όλες της τις δυνάμεις και τους πόρους στις κοινωνικές επενδύσεις και στην οικονομική ανάπτυξη. Μόνο έτσι θα δικαιούται ο λαός μας να ελπίζει σε καλύτερες μέρες. Σε μόνιμη και σταθερή ειρήνη.

Όραμα μας είναι Κύπρος ελεύθερη. Με την Άσσια να αναπνέει ελεύθερη, με τους Ασσιώτες να γεμίζουν τις αγκάλες της. Με τη Λευκωσία ολόκληρη. Με την Αμμόχωστο ζωντανή. Με την Κερύνεια σύνορο. Με τη σημαία της επανενωμένης Κύπρου απλωμένη στον Πενταδάκτυλο.

Αυτό είναι το όραμα μας για την Κύπρο και δεν θα πάψουμε να το διεκδικούμε. Για να παραδώσουμε στα παιδιά μας την Κύπρο που τους αξίζει. Για να αποκτήσει νόημα η θυσία αυτών που χάθηκαν.

 
26073