ΑΚΕΛ: Χρεώνει στην κυβέρνηση τις επιζήμιες ενέργειες

Για την κριτική που ασκείται στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας από το ΑΚΕΛ απαντά ο ΓΓ του ΑΚΕΛ

Εθνικά επιζήμιες είναι οι ενέργειες αυτών που φέρνουν τον τόπο ολοένα και πιο κοντά στη διχοτόμηση, ανέφερε τη Δευτέρα ο ΓΓ του ΑΚΕΛ, Άντρος Κυπριανού, προσθέτοντας ότι τα τελευταία οκτώ χρόνια έχουν γίνει «τεράστια βήματα προς την οριστική διχοτόμηση του τόπου».

Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ, ο οποίος πραγματοποιεί σήμερα (12/4) περιοδεία στη Λεμεσό, απαντούσε σε πρωινή αναφορά του Κυβερνητικού Εκπροσώπου, Κυριάκου Κούσιου, ότι η κριτική που ασκείται στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κρίνεται ως εθνικά επιζήμια.
 
Συγκεκριμένα, ο κ.Κυπριανού είπε πως «εθνικά επιζήμιες είναι οι ενέργειες που γίνονται από κάποιους, οι οποίοι φέρνουν τον τόπο ολοένα και πιο κοντά στη διχοτόμηση και νομίζω ότι, τα τελευταία οκτώ χρόνια, έχουν γίνει τεράστια βήματα προς την οριστική διχοτόμηση του τόπου».
 
«Εκείνος ο οποίος αγωνιά και αγωνίζεται και προτείνει και προσπαθεί να διαμορφωθούν δεδομένα που θα αποτρέψουν αυτήν την αρνητική εξέλιξη, είναι πατριώτης κατά την άποψη μας», συμπλήρωσε.
 
Στις δηλώσεις του, ο Άντρος Κυπριανού είπε πως δεν υπάρχει κάποια ενημέρωση για τη συνάντηση του Προέδρου Αναστασιάδη με την ειδική απεσταλμένη των Ηνωμένων Εθνών για το Κυπριακό, Τζέιν Χολ Λουτ, ενώ υπενθύμισε πως το ΑΚΕΛ έχει διαμορφώσει και έχει καταθέσει την πρόταση του «για το τι κατά την άποψη μας χρειάζεται να γίνει, έτσι ώστε να μπορούμε να προσδοκούμε κάποια εξέλιξη (στην πενταμερή)».
 
«Για εμάς είναι ξεκάθαρο ότι, έχουμε μπροστά μας μια Τουρκία πολύ πιο προκλητική και πολύ πιο επιθετική από ό,τι προηγουμένως και δυστυχώς, αποενοχοποιημένη στα μάτια μιας μεγάλης μερίδας της διεθνούς κοινότητας και χρειάζεται να βρούμε αποτελεσματικό τρόπο για να την υποχρεώσουμε να μετακινηθεί από τις απαράδεκτές της αξιώσεις και να συνεργαστεί, στη βάση του συμφωνημένου πλαισίου», είπε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ.
 
Λέγοντας ότι είναι ο ΠτΔ που θα διαχειριστεί τα ζητήματα στην πενταμερή, υπέδειξε ότι ο Πρόεδρος θα κριθεί για το κατά πόσο θα το πετύχει ή όχι. «Θα δούμε τι θα πράξει στη Γενεύη, θα δούμε ποιό θα είναι το αποτέλεσμα και θα τον κρίνουμε», ανέφερε.
 
Εξέφρασε δε τη θέση πως η δική μας πλευρά, δεν είναι αρκετό να επαναλαμβάνει εκείνα που έλεγε μέχρι πριν το Κραν Μοντανά και χρειάζεται να πείσουμε για τις θέσεις μας.
 
«Στο Κραν Μοντανά έχει καταγραφεί μια κατάσταση. Ο ΓΓ του ΟΗΕ λέει ότι εκεί διαπίστωσε ότι η Τουρκία πήγε για να συνεργαστεί, να ξεπεραστούν οι διαφωνίες και να βρεθεί η συμφωνία και σε ό,τι μας αφορά, την ε/κ πλευρά, διαπίστωσε ότι δεν είχαμε την πολιτική βούληση να πάμε μέχρι τέλους», είπε και σημείωσε ότι «χρειάζεται να πείσουμε λοιπόν και αυτό αναμένουμε να προσπαθήσει να πράξει ο Πρόεδρος Αναστασιάδης».
 
Το ΑΚΕΛ, συνέχισε, έδωσε την πρότασή του για το τι πρέπει ο ΠτΔ να κάνει «δίχως να λέμε ότι η δική μας η πρόταση, κατ’ ανάγκην, θα οδηγήσει σε επανέναρξη ουσιαστικών διαπραγματεύσεων, αλλά τουλάχιστον, δεν θα μπορέσει κανένας να μας απονέμει ευθύνες για την όποια αρνητική εξέλιξη».

ΚΥΠΕ

 
27800