Νέα πυρά ΑΚΕΛ κατά Κυβέρνησης και ΔΗΣΥ με αφορμή στοιχεία για την διαφθορά και τις πολιτογραφήσεις

Την άποψη ότι η διαφθορά είναι το «success story» της Κυβέρνησης Αναστασιάδη-ΔΗΣΥ, εξέφρασε σήμερα (8/11) ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΑΚΕΛ, Στέφανος Στεφάνου, με αφορμή τα τελευταία στοιχεία της Παγκόσμιας Τράπεζας και τις εξελίξεις στο θέμα των πολιτογραφήσεων.

Ταυτόχρονα, ο κ. Στεφάνου επανέλαβε τα ερωτήματα που εδώ και μέρες υποβάλλει το ΑΚΕΛ προς την Κυβέρνηση, αξιώνοντας όπως απαντηθούν.

>>> ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΟΓΡΑΦΗΣΕΩΝ ΕΔΩ <<<

Αυτούσια η δήλωση του Εκπροσώπου Τύπου του ΑΚΕΛ:
«Την περίοδο 2013-2018, δηλαδή στα χρόνια της κυβέρνησης Νίκου Αναστασιάδη/ΔΗΣΥ, η Κύπρος κατέγραψε τη μεγαλύτερη αύξηση διαφθοράς σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση. Αυτό στοιχειοθετεί η Έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας που δημοσιεύθηκε πριν λίγες μέρες. Αυτό λοιπόν είναι το success story του Νίκου Αναστασιάδη και του ΔΗΣΥ.
 
»Μπροστά στην πίεση η κυβέρνηση ομολογεί ότι ο σκοπός της ανάκαμψης της οικονομίας αγίασε τα μέσα, δηλαδή τη διαφθορά και την ανικανότητά της. Όμως η κυβέρνηση αδυνατεί να καταλάβει ότι, όταν ευδοκιμεί η διαφθορά και νοσούν οι θεσμοί τότε υπονομεύεται το κράτος, η ποιότητα της δημοκρατίας, η ισονομία αλλά και η ίδια η οικονομία. Είναι προφανές ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί να κατανοήσει ότι ο τόπος χρειάζεται καθαρές και νόμιμες επενδύσεις σε όλους τους τομείς. Ότι χρειάζεται ανάπτυξη που να παράγει προστιθέμενες αξίες και οφέλη για τους πολλούς και όχι τους λίγους. Και ότι αυτό προϋποθέτει άπλετη διαφάνεια παντού.

>>> ΟΛΗ Η ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ BRIEF ΜΕ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ <<< 

»Γι’ αυτό λοιπόν τα ερωτήματα προς την κυβέρνηση και τους θεσμούς για το σκάνδαλο μεγατόνων με τον πολιτογραφημένο Μαλαισιανό είναι αμείλικτα:

  • Έχουν ή δεν έχουν ευθύνες οι πολιτικοί προϊστάμενοι του Υπουργείου Εσωτερικών και του Υπουργείου Δικαιοσύνης που ενώ γνώριζαν για το Μαλαισιανό για τουλάχιστον ένα χρόνο δεν έκαναν τίποτα, με αποτέλεσμα το παγκόσμιο ρεζίλεμα της χώρας μας;
  • Πού είναι η ΜΟΚΑΣ σε όλη αυτή την ιστορία; Πού είναι η έκθεση της και τι λέει; Τι έπραξε και τι παρέλειψε να πράξει η αστυνομία;
  • Δεν γνωρίζει το Υπουργικό Συμβούλιο που διόρισε την Ερευνητική Επιτροπή ότι ο νόμος προβλέπει ότι δεν μπορεί το Υπουργικό να διορίζει αυτούς που θα ερευνήσουν το ίδιο; Ή μήπως αποφάσισαν ότι θα εξαιρέσουν τους εαυτούς τους; Ο Νόμος είναι σαφέστατος και προνοεί ότι τούτου του είδους οι επιτροπές διορίζονται από τον Γενικό Εισαγγελέα.
  • Και τέλος, πότε επιτέλους θα ασχοληθεί η κυβέρνηση με τα αδιανόητα που λέει και πράττει ο Αρχιεπίσκοπος;

>>> ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΡΕΥΝΕΣ & ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ ΤΗΣ BRIEF <<<

»Όλα όμως αρχίζουν και τελειώνουν στον ίδιο τον Πρόεδρο, τον κ. Νίκο Αναστασιάδη. Όταν ο ίδιος ο Πρόεδρος αρνείται επί 20 και πλέον μέρες να απαντήσει αν έχει χρησιμοποιήσει το ιδιωτικό τζετ ενός ξένου επενδυτή για οικογενειακές διακοπές στις Σεϋχέλλες, πώς να έχουμε απαιτήσεις από τους υφιστάμενούς του;», διερωτήθηκε καταληκτικά ο κ. Στεφάνου.

 
4384
Thumbnail

Η Αναπληρώτρια Μόνιμη Αντιπρόσωπος της Κύπρου στον Οργανισμό των Ηνωμένων Εθνών, Πόλυ Ιωάννου, εκπροσώπησε χθες την Κυπριακή Δημοκρατία στην ανοικτή συζήτηση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, με θέμα το ρόλο της συμφιλίωσης στη διατήρηση της διεθνούς ειρήνης και ασφάλειας.

ad1mobile

>>> ΟΛΗ Η ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ BRIEF ΜΕ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ <<< 
 
Σύμφωνα με σημερινή επίσημη ανακοίνωση, στην παρέμβαση της, η κ. Ιωάννου αναφέρθηκε στη συμφιλίωση ως τον ανθρώπινο πυλώνα της επίλυσης συγκρούσεων που επιτρέπει σε μια κοινωνία να διασφαλίσει ένα ειρηνικό μέλλον παρά το συγκρουσιακό παρελθόν της.

Αναφέρθηκε, επίσης, σε στοιχεία απαραίτητα προκειμένου μια διαδικασία συμφιλίωσης να είναι αξιόπιστη, με κυριότερα την απόδοση δικαιοσύνης και την διαφύλαξη της ιστορικής αλήθειας, τονίζοντας πως μια διαδικασία συμφιλίωσης δεν μπορεί ποτέ να λειτουργεί ως υποκατάστατο της απόδοσης δικαιοσύνης ή ως όχημα ατιμωρησίας.

Κυρίως, συμπλήρωσε, «δεν μπορεί καμία συμφωνία ειρήνης ή διαδικασία συμφιλίωσης να παραγράφει σοβαρά εγκλήματα».

Τόνισε ακόμα ως εργαλείο που έχει στο επίκεντρο του τη διαπίστωση της αλήθειας και την ανάληψη ευθυνών για ιστορικά γεγονότα, μια διαδικασία συμφιλίωσης δεν μπορεί ποτέ να επιδίδεται σε ιστορικό ρεβιζιονισμό.

>>> ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΡΕΥΝΕΣ & ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ ΤΗΣ BRIEF <<<

ad2mobile

Καταλήγοντας, η κ. Ιωάννου υπογράμμισε ότι η συμφιλίωση είναι μεν εθνική διαδικασία αλλά το πεδίο της έννοιας πρέπει να διευρυνθεί ώστε να απαντά σε ανάγκες που προκύπτουν και από διακρατικές συγκρούσεις, άνευ βλάβης στην απόδοση δικαιοσύνης για διεθνή εγκλήματα που διαπράττονται σε τέτοιες συγκρούσεις.

ΚΥΠΕ

article 1