ΑΚΕΛ: Η κυβέρνηση αντί να προστατεύει τη φύση κτίζει επαύλεις

Τα παραδείγματα της αντι-περιβαλλοντικής κυβερνητικής πολιτικής, σύμφωνα με το ΑΚΕΛ

O γενικός γραμματέας του ΑΚΕΛ προέβει σε δηλώσεις στη δημοσιογραφική διάσκεψη του για το Περιβάλλον 2021 κατα  την οποία τόνισε ότι η Κυβέρνηση Αναστασιάδη – ΔΗΣΥ πράττει ακριβώς το αντίθετο από το να προστατεύει και να διατήρεί τη φύση . Όπως αναφέρει, «επαύλεις σε προστατευόμενες περιοχές, ανεξέλεγκτη δόμηση για διαβατήρια, καταστροφή οικοτόπων προστατευόμενων ειδών, προσπάθεια μετατροπής του ΑΚΑΜΑ σε πάρκο με την πιθανότητα μεγάλων αναπτύξεων και πλωτά εστιατόρια είναι ορισμένα παραδείγματα της αντι-περιβαλλοντικής κυβερνητικής πολιτικής.

Σε αυτά τα πλαίσια το ΑΚΕΛ με τη δράση και τις προτάσεις που καταθέτει ενώπιον της κοινωνίας, έχει στόχο τη βελτίωση της ποιότητας ζωής του κάθε πολίτη σε συνάρτηση πάντα με το περιβάλλον, όπως σημείωνει, επισημαίνοντας ότι, η πρόταση μας εμπερικλείει σε τρεις άξονες την αποκατάσταση του οικοσυστήματος, την προστασία του περιβάλλοντος και την περιβαλλοντική και κοινωνική δικαιοσύνη.

Αυτούσια η δήλωση του ΓΓ του ΑΚΕΛ:

Παγκόσμια υπερθέρμανση, κλιματική αλλαγή, τυφώνες με θύματα στις Φιλιππίνες, πλημμύρες στην Ινδονησία, πυρκαγιές στην Αυστραλία. Από το θανατηφόρο ιό COVID-19 που ταλαιπωρεί ακόμη την ανθρωπότητα έως τις πυρκαγιές στα δάση, το 2020 ήταν σίγουρα η χρονιά για την οποία μας προειδοποιούν οι επιστήμονες εδώ και χρόνια. Οι φυσικές καταστροφές την τελευταία χρονιά προκάλεσαν χιλιάδες θανάτους αλλά και δεκάδες δισεκατομμύρια δολάρια σε απώλειες.

Η κλιματική αλλαγή μας κτυπά την πόρτα. Το φαινόμενο της ερημοποίησης έχει εξαπλωθεί, πλημμύρες και ξηρασίες αποτελούν καθημερινότητα. Σειρά επιστημονικών μελετών δείχνουν ότι η κλιματική αλλαγή σε συνδυασμό με άλλες περιβαλλοντικές διαταραχές θα διευκολύνουν την ανάπτυξη περισσότερων, εντελώς νέων, λοιμωδών στελεχών όπως ο COVID-19.

Επίσης, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας αναφέρει πώς τα μοντέλα μετάδοσης λοιμωδών νοσημάτων θα μεταβληθούν ως συνέπεια της κλιματικής αλλαγής. Την τελευταία δεκαετία ακόμη και οι Κεντρικές Τράπεζες αναγνωρίζουν το συστημικό κίνδυνο της κλιματικής αλλαγής στην παγκόσμια οικονομία.

Η σημερινή κρίση επιβάλλει προβληματισμό σχετικά με τη σχέση μεταξύ ανθρώπων και φύσης, τους κίνδυνους που συνδέονται με την τρέχουσα οικονομική αναπτυξιακή πορεία και πώς μπορούμε να προστατευθούμε καλύτερα στο μέλλον.

Η προστασία και διατήρηση της φύσης καθώς και τα οφέλη που παρέχει είναι απαραίτητα για να διατηρήσουμε την υγεία και την ευημερία μας. Αντιμετωπίζοντας τις ανησυχητικές επιπτώσεις της κρίσης του κορονοϊού, πρέπει επίσης να λάβουμε υπόψιν τις συνεχιζόμενες φυσικές και κλιματικές κρίσεις που απειλούν το μέλλον μας και να βρούμε τρόπους να το προστατεύσουμε και να το αποκαταστήσουμε.

Η Κυβέρνηση Αναστασιάδη – ΔΗΣΥ πράττει ακριβώς το αντίθετο. Επαύλεις σε προστατευόμενες περιοχές, ανεξέλεγκτη δόμηση για διαβατήρια, καταστροφή οικοτόπων προστατευόμενων ειδών, προσπάθεια μετατροπής του ΑΚΑΜΑ σε πάρκο με την πιθανότητα μεγάλων αναπτύξεων και πλωτά εστιατόρια είναι ορισμένα παραδείγματα της αντι-περιβαλλοντικής κυβερνητικής πολιτικής.

Σε αυτά τα πλαίσια το ΑΚΕΛ με τη δράση και τις προτάσεις που καταθέτει ενώπιον της κοινωνίας, έχει στόχο τη βελτίωση της ποιότητας ζωής του κάθε πολίτη σε συνάρτηση πάντα με το περιβάλλον.

Η πρόταση μας εμπερικλείει σε τρεις άξονες την αποκατάσταση του οικοσυστήματος, την προστασία του περιβάλλοντος και την περιβαλλοντική και κοινωνική δικαιοσύνη.

Απαραίτητη προϋπόθεση για να επιτευχθούν τα πιο πάνω είναι η δημιουργία δομών οι οποίες θα εξυπηρετούν το κοινό και θα προστατεύουν το περιβάλλον.

Αυτές οι δομές θα εντοπίζονται:

1.    Στη δημιουργία βιώσιμου, προσιτού, και ολοκληρωμένου συστήματος μεταφορών, το οποίο θα βασίζεται στην αρχή ότι οι μεταφορές είναι δημόσια υπηρεσία

2.    Στην ανάπτυξη των ΑΠΕ με συνεταιριστικά πάρκα δήμων και κοινοτήτων αλλά και απευθείας από τα νοικοκυριά

3.    Στην επανεξέταση και βελτίωση της νομοθεσίας για τις προστατευόμενες περιοχές. Από τα Εθνικά Πάρκα (ΑΚΑΜΑΣ) έως τα τοπικά φυσικά καταφύγια και τους αστικούς χώρους πρασίνου.

Αν υπάρχει ελπίδα για τον κόσμο δε βρίσκεται στις συνδιασκέψεις για την κλιματική αλλαγή, αλλά στον καθημερινό αγώνα για τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης. Ο αγώνας για την προστασία του περιβάλλοντος δε μπορεί και δεν είναι ξεχωριστός από τον αγώνα για κοινωνική δικαιοσύνη. Έχουμε υποχρέωση να οικοδομήσουμε ένα κόσμο που όλοι θα είμαστε ασφαλείς. Πρέπει να αλλάξουμε τον κόσμο και δεν θα σταματήσουμε μέχρι να τα καταφέρουμε.

 
27752