ΑΚΕΛ: Καταψηφίζει την αναπομπή Νόμου για φωτογράφους / Οι λόγοι

Τι αναφέρει σε γραπτή δήλωσή του ο Βουλευτής του κόμματος, Ανδρέας Φακοντής

Τους λόγους που το ΑΚΕΛ θα καταψηφίσει την αναπομπή του νόμου για το επάγγελμα του φωτογράφου από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, εξηγεί μέσω γραπτής δήλωσής του ο Βουλευτής του κόμματος, Ανδρέας Φακοντής.

Όπως αναφέρει, «σκοπός της πρότασης νόμου που καταθέσαμε και υπερψηφίστηκε πρόσφατα από την Ολομέλεια της Βουλής είναι η ρύθμιση του επαγγέλματος του φωτογράφου με την ίδρυση Συμβουλίου Εγγραφής Φωτογράφων»

«Μετά τα τραγικά συμβάντα που έζησε ο τόπος μας με τον κατ’ ισχυρισμό φωτογράφο, ο οποίος οδήγησε πολλές γυναίκες και ένα ανήλικο παιδί στο θάνατο, προχωρήσαμε σε αναθεώρηση της πρότασης νόμου, θέτοντας ασφαλιστικές δικλείδες για την ασφάλεια των φωτογραφοζομένων και ιδιαίτερα των ανηλίκων, καθώς και τις προϋποθέσεις υπό τις οποίες κάποιος μπορεί να ασκεί το επάγγελμα του φωτογράφου», εξηγεί.  

>>> Ροή Ειδήσεων Brief – Επιλεγμένο περιεχόμενο <<<
 
Δυστυχώς, προσθέτει, «ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέπεμψε τη συγκεκριμένη πρόταση νόμου, την οποία συζητούσαμε για οκτώ και πλέον χρόνια στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εργασίας, επικαλούμενος ζητήματα αντισυνταγματικότητας όπως το πιθανό διοικητικό κόστος από την εφαρμογή της Νομοθεσίας, την παραβίαση της αρχής της διάκρισης των εξουσιών, καθώς και την παραβίαση του άρθρου 25 του Συντάγματος σχετικά με την ελευθερία της άσκησης οποιουδήποτε επαγγέλματος».
 
Ως ΑΚΕΛ, τονίζει ο κ. Φακοντής, «θεωρούμε ότι δεν θα υπάρξει διοικητικό κόστος, αλλά ακόμη και εάν υπάρξει, στη βάση απόφασης του Ανώτατου Δικαστηρίου αυτό από μόνο του δεν εξυπακούει αύξηση δαπανών και κατ’ επέκταση αντισυνταγματικότητα». 

«Κάναμε έκκληση προς την εκτελεστική εξουσία για να δώσει τη συγκατάθεση της στη Βουλή να συστήσει Συμβούλιο Φωτογράφων και δεσμευτήκαμε για την εισαγωγή πρόνοιας στο κείμενο, ώστε να είναι σαφές ότι το κράτος δεν θα επιδοτεί το Ταμείο, το οποίο θα συσταθεί», υπογραμμίζει.
 
Ως εκ τούτου, συνεχίζει, «η μόνη εύλογη ανησυχία που δεχόμαστε είναι η πιθανότητα παραβίασης του άρθρου 25 του Συντάγματος, αν και έχουμε μεριμνήσει να εισαχθούν πρόνοιες στο νόμο, ώστε η κατοχύρωση του επαγγέλματος να διασφαλίζει την ασφάλεια των φωτογραφοζομένων και κατ’ επέκταση το δημόσιο συμφέρον».
 
«Το ΑΚΕΛ, καθώς και άλλα κοινοβουλευτικά κόμματα, δεν θα κάνουν αποδεκτή την αναπομπή του Προέδρου της Δημοκρατίας», καταλήγει.
 

 
25184
Thumbnail