ΑΚΕΛ: Με όρους ΗΠΑ η άρση εμπάργκο όπλων για Κύπρο

«Ο βασικός όρος, είναι να ευθυγραμμιστεί η Κύπρος με την αμερικανική πολιτική στην Αν. Μεσόγειο», ανέφερε ο Στ. Στεφάνου

Την θέση πως, «η μερική και προσωρινή άρση του εμπάργκο έρχεται με όρους που αξιώνουν οι ΗΠΑ από την Κύπρο», εξέφρασε σήμερα (2/9) ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΑΚΕΛ, Στέφανος Στεφάνου.

Όπως είπε, «ενώ για δεκαετίες οι ΗΠΑ εξόπλιζαν την κατοχική Τουρκία, στην Κυπριακή Δημοκρατία είχαν επιβάλει από το 1987 εμπάργκο πώλησης όπλων, σε ένα ωμό παραλογισμό που επιβράβευε το θύτη της εισβολής και τιμωρούσε το θύμα. Σήμερα, η μερική και προσωρινή άρση του εμπάργκο πώλησης αμερικανικών όπλων προς την Κυπριακή Δημοκρατία δεν έρχεται ως τερματισμός αυτής της εξωφρενικής αδικίας. Αντίθετα, συνδέεται με όρους και προϋποθέσεις που αξιώνουν οι ΗΠΑ από την Κύπρο», είπε.

Ο βασικός όρος, πρόσθεσε, «ο οποίος εκφράζεται μέσα από τον περιβόητο νόμο Μενέντεζ-Ρούμπιο, είναι να ευθυγραμμιστεί η Κύπρος με την αμερικανική πολιτική στην Ανατολική Μεσόγειο και να διαλύσει τις σχέσεις της με τη Ρωσία. Πιο συγκεκριμένα, όπως επανέλαβε και χθες ο εκπρόσωπος των ΗΠΑ, η άρση του εμπάργκο εξαρτάται, ανάμεσα σε άλλα, από το κατά πόσο η Κύπρος θα απαγορεύσει τον ελλιμενισμό ρωσικών πλοίων στα κυπριακά λιμάνια». 

Πιο ξεκάθαρη, συνέχισε, «ήταν σήμερα η Πρέσβειρα των ΗΠΑ που επανέλαβε αυτές τις αξιώσεις που όπως είπε συνδέονται με τον ‘αποσταθεροποιητικό ρόλο της Μόσχας’ και ανέφερε ότι βρίσκεται σε συζητήσεις με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη για το θέμα. Η κυβέρνηση Αναστασιάδη πρέπει να δώσει εξηγήσεις κατά πόσο αποδέχεται ή αν συμμορφώνεται ρητά ή σιωπηρά με τις αμερικανικές αξιώσεις», επεσήμανε.

«Το κλίμα θριαμβολογίας που καλλιεργεί η κυβέρνηση για άλλη μια φορά δεν πατά στη γη», τόνισε ο κ. Στεφάνου σημειώνοντας πως «πρώτα και κύρια, γιατί η καλλιέργεια εντυπώσεων ότι η στρατιωτικοποίηση θα βοηθήσει τον αγώνα της Κύπρου είναι επικίνδυνη και αδιέξοδη».

>>> Ροή Ειδήσεων Brief – Επιλεγμένο περιεχόμενο <<<

Δεύτερο, υπογράμμισε, «γιατί η Κύπρος δεν έχει την πολυτέλεια να διαλύσει τις σχέσεις της με τη Ρωσία και άλλα κράτη, μόνιμα μέλη του ΣΑ του ΟΗΕ που έχουν στηρίξει την Κύπρο σε κρίσιμες στιγμές».

«Τρίτο, και προς άρση κάθε αυταπάτης, οι ΗΠΑ, όπως επανέλαβαν και χθες, δεν επιθυμούν ‘θεμελιώδη αλλαγή στο ισοζύγιο ισχύος’ στην περιοχή, ξεκαθαρίζοντας δηλαδή τη σημασία που αποδίδουν στην Τουρκία», συμπλήρωσε.

«Η κυβέρνηση Αναστασιάδη-Συναγερμού πρέπει να απαντήσει αν θα συνεχίσει να εφαρμόζει τις απαιτήσεις της κυβέρνησης Τραμπ για τις σχέσεις μας με άλλα κράτη. Πρωτίστως βέβαια, η κυβέρνηση πρέπει να αφήσει κατά μέρος τα θεάματα και να επικεντρωθεί στον στόχο της απελευθέρωσης και επανένωσης της πατρίδας μας, με λύση του Κυπριακού στη βάση του συμφωνημένου πλαισίου», κατέληξε ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΑΚΕΛ.
 

 
23418