ΑΚΕΛ: Πρέπει να αναληφθούν πρωτοβουλίες από την Ε/κ πλευρά

Πρωτοβουλίες για αντιμετώπιση των προσπαθειών της τουρκικής πλευράς να προωθήσει λύση 2 κρατών, λέει το ΑΚΕΛ

Στο χρονικό διάστημα που μεσολαβεί μέχρι την επόμενη Άτυπη Συνάντηση θα πρέπει να αναληφθούν συγκεκριμένες πρωτοβουλίες από μέρους της ελληνοκυπριακής πλευράς και εν γένει της Κυπριακής Δημοκρατίας, για την αντιμετώπιση των προσπαθειών της τουρκικής πλευράς να προωθήσει λύση δύο κρατών, αλλά και για αντιμετώπιση ενδεχόμενων πιέσεων για αλλοίωση υφιστάμενων σημαντικών συγκλίσεων, είπε σε γραπτή δήλωση του ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΑΚΕΛ, Στέφανος Στεφάνου για την κατάληξη της Άτυπης Συνάντησης στη Γενεύη.

>>> Διαβάστε επίσης: Τα συν και τα πλην της Γενεύης <<<

Αυτούσια η δήλωση του κ. Στεφάνου:

Είναι θετικό το γεγονός ότι ο ΓΓ του ΟΗΕ απέρριψε την πρόταση της τουρκικής πλευράς για λύση δύο κρατών. Αυτό ήταν αναμενόμενο. Θετικό είναι και το γεγονός ότι ο κ. Γκουτέρες αποφάσισε τη συνέχιση της προσπάθειας για μερικούς μήνες με στόχο τη σύγκληση νέας άτυπης συνάντησης με την ελπίδα ότι θα ανοίξει ο δρόμος για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων.

Είναι απογοητευτικό αλλά και ανησυχητικό το γεγονός ότι η Άτυπη Συνάντηση της Γενεύης δεν καρποφόρησε εξαιτίας της επιμονής της τουρκικής πλευράς στη λύση δύο κρατών. Η συνέχιση του διαπραγματευτικού κενού εγκυμονεί τεράστιους κινδύνους για την Κύπρο αφού παγιώνει την τουρκική κατοχή και τη ντε φάκτο διαίρεση.

Στο χρονικό διάστημα που μεσολαβεί μέχρι την επόμενη Άτυπη Συνάντηση θα πρέπει να αναληφθούν συγκεκριμένες πρωτοβουλίες από μέρους της ελληνοκυπριακής πλευράς και εν γένει της Κυπριακής Δημοκρατίας, για την αντιμετώπιση των προσπαθειών της τουρκικής πλευράς να προωθήσει λύση δύο κρατών, αλλά και για αντιμετώπιση ενδεχόμενων πιέσεων για αλλοίωση υφιστάμενων σημαντικών συγκλίσεων. Πρωτοβουλίες πρέπει να αναληφθούν και για ενίσχυση της προοπτικής επανέναρξης των διαπραγματεύσεων στη βάση της διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας με  πολιτική ισότητα όπως περιγράφεται στα ψηφίσματα του ΟΗΕ.

Η ευθύνη για ανάληψη αυτών των πρωτοβουλιών ανήκει στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο οποίος διαχειρίζεται το Κυπριακό. Το ΑΚΕΛ εκφράζει την ετοιμότητα να βοηθήσει προς αυτή την κατεύθυνση αξιοποιώντας τις σχέσεις που διαθέτει τόσο με την τουρκοκυπριακή κοινότητα όσο και διεθνώς.