ΑΚΕΛ: Προτεραιότητα ΕΕ πρέπει να είναι η λύση αρχών στο Κυπριακό

Η επανέναρξη συνομιλιών, από το σημείο που διακόπηκαν, μπορεί να δημιουργήσει ελπίδες για σύντομη λύση, τονίζει το ΑΚΕΛ

Το ΑΚΕΛ είχε και έχει τη θέση ότι οι διεργασίες που συντελούνται σε ευρωπαϊκό επίπεδο με αντικείμενο το ενδεχόμενο άνοιγμα ενός ευρωτουρκικού διαλόγου πρέπει να αξιοποιηθούν από την κυβέρνηση –χωρίς αυταπάτες και με επίγνωση των συμφερόντων που συνδέουν την Τουρκία με ευρωπαϊκά κράτη- με προτεραιότητα την προώθηση της λύσης του Κυπριακού, τονίζει σε γραπτή δήλωσή του ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΑΚΕΛ, Στέφανος Στεφάνου.
 
Όπως σημειώνει, «οι χθεσινές (6/7) δηλώσεις του Ύπατου Εκπρόσωπου της ΕΕ και του Τούρκου Υπουργού Εξωτερικών στο βαθμό που αφορούν στην Κύπρο, επικεντρώθηκαν στο ζήτημα του διαμοιρασμού των εσόδων από το φυσικό αέριο μεταξύ των δύο κοινοτήτων». 

>>> Ροή Ειδήσεων Brief – Επιλεγμένο περιεχόμενο <<<

«Το πραγματικό πρόβλημα όμως είναι το Κυπριακό, η κατοχή και η διαίρεση της πατρίδας μας. Άλλωστε, το ζήτημα των εσόδων από το φυσικό αέριο έχει επιλυθεί στις διαπραγματεύσεις με σύγκλιση των δύο κοινοτήτων, που προνοεί το δίκαιο –και όχι ίσο- διαμοιρασμό των εσόδων, με τη λύση του Κυπριακού. Πάγια θέση του ΑΚΕΛ είναι ότι η αξιοποίηση του φυσικού αερίου πρέπει να λειτουργεί ως κίνητρο για λύση του Κυπριακού και όχι ως αντικίνητρο», επισημαίνει.
 
Το ΑΚΕΛ, τονίζει, πιστεύει ότι η προτεραιότητα της ΕΕ πρέπει να είναι η λύση αρχών στο Κυπριακό, στη βάση του συμφωνημένου πλαισίου ώστε να απελευθερωθεί και να επανενωθεί η πατρίδα μας κάτι που θα βοηθήσει στην επίλυση και άλλων ζητημάτων στην Ανατολική Μεσόγειο. 

«Αυτή, κατά την άποψη μας, πρέπει να είναι η θέση της κυβέρνησης και η απαίτηση μας από την ΕΕ. Η επανέναρξη των συνομιλιών και η συνέχιση τους από το σημείο που διακόπηκαν μπορεί να δημιουργήσει βάσιμες ελπίδες για σύντομη λύση στο Κυπριακό, που ήταν, είναι και πρέπει να είναι η πρώτιστη προτεραιότητα για όλους τους Κύπριους», καταλήγει ο κ. Στεφάνου.
 

 
14298
Thumbnail