ΑΚΕΛ σε Νουρή: Η Κυβέρνηση θέλει να αποφασίσει το όνομά μας

Τι απαντά το ΑΚΕΛ στον Υπουργό Εσωτερικών για το θέμα των ονομάτων των κομμάτων στα ψηφοδέλτια

Το ΑΚΕΛ απάντα με σημερινή (9/5) του ανακοίνωση στο ερώτημα του Υπουργού Εσωτερικών για το αν το ΑΚΕΛ σέβεται ή σέβεται το νόμο σχετικά με τα ονόματα των κομμάτων στα ψηφοδέλτια.

Συγκεκριμένα με σημερινή (9/5) του ανακοίνωση το ΑΚΕΛ έδωσε απάντηση στις χθεσινές (8/5) δηλώσεις του Υπουργού Εσωτερικών, κ. Νίκου Νουρή, αναφέροντας ότι, «ο Υπουργός Εσωτερικών επιχείρησε χθες να απαντήσει στο ΑΚΕΛ για το ζήτημα της απόρριψης του ονόματος ΑΚΕΛ Αριστερά Νέες Δυνάμεις ως του ονόματος του εκλογικού μας συνδυασμού». Είναι φανερό, πρόσθεσε, «ότι ο κ. Νουρής ούτε σε αυτό το ζήτημα αντιλήφθηκε τη σοβαρότητα και τις προεκτάσεις που έχουν οι αποφάσεις της κυβέρνησης και προσπάθησε, ανεπιτυχώς, να το υποβαθμίσει».

Να υπενθυμίσουμε ότι αναφερόμενος στο θέμα χθες (8/5), ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ ανέφερε ότι το ΑΚΕΛ θα προσφύγει στη δικαιοσύνη με αφορμή την απόφαση της Κυβέρνησης όπως τα κόμματα κατέλθουν στις επερχόμενες βουλευτικές εκλογές με το όνομα με το οποίο είναι εγγεγραμμένα στο μητρώο πολιτικών κομμάτων, χαρακτηρίζοντας τις αποφάσεις της Κυβέρνησης ως «απαράδεκτες μεθοδεύσεις εκτός πολιτικής ηθικής και δεοντολογίας». 

Μετέπειτα, απάντηση στις δηλώσεις του κ. Άντρου Κυπριανού έσπευσε να δώσει ο Υπουργός Εσωτερικών αναφέροντας ότι, «καθημερινά το ΑΚΕΛ για κάθε σημαντικό ή ασήμαντο θέμα, μας παραδίδει μαθήματα για την αναγκαιότητα σεβασμού των θεσμών και των νομοθεσιών. Με τις σημερινές του δηλώσεις ο ΓΓ του ΑΚΕΛ αναφερόμενος στο θέμα της αναγραφής των ονομάτων συνδυασμών κομμάτων στα ψηφοδέλτια, απλά αυτοαναιρείται». 

Παράλληλα ο Υπουργός Εσωτερικών αποκαλούμενος τις δηλώσεις του Γενικού Γραμματέα του ΑΚΕΛ ανέφερε ότι, «όντως δεν είναι σοβαρά πράγματα αυτά. Είναι πολιτικά τερτίπια. Γιατί το θέμα δεν ηγέρθει ποτέ από την Κυβέρνηση. Προέκυψε όταν συνδυασμός κόμματος ζήτησε να εγγραφεί με ονοματολογία που όπως αποδείχτηκε δεν μπορούσε να υιοθετηθεί. Μέσα όμως από την νομική διερεύνηση που έγινε, προέκυψε και το θέμα με την ονοματολογία των Κομμάτων». 

Ακολουθεί αυτούσια η ανακοίνωση-απάντηση του ΑΚΕΛ προς τον Υπουργό Εσωτερικών:
«Ο Υπουργός Εσωτερικών επιχείρησε χθες να απαντήσει στο ΑΚΕΛ για το ζήτημα της απόρριψης του ονόματος ΑΚΕΛ Αριστερά Νέες Δυνάμεις ως του ονόματος του εκλογικού μας συνδυασμού. Είναι φανερό ότι ο κ. Νουρής ούτε σε αυτό το ζήτημα αντιλήφθηκε τη σοβαρότητα και τις προεκτάσεις που έχουν οι αποφάσεις της κυβέρνησης και προσπάθησε, ανεπιτυχώς, να το υποβαθμίσει.

Ο κ. Νουρής προφασίζεται ότι μόνο το ΑΚΕΛ αντιδρά στις καινοφανείς νομικές ερμηνείες των κυβερνώντων. Μα είναι το ΑΚΕΛ που εδώ και 30 χρόνια και σε 16 εκλογικές αναμετρήσεις κατέρχεται ως συνδυασμός ΑΚΕΛ Αριστερά Νέες Δυνάμεις και είναι η δική μας Κοινοβουλευτική Ομάδα που λειτουργεί εδώ και 30 χρόνια ως Κ.Ο. ΑΚΕΛ Αριστερά Νέες Δυνάμεις. Μετά από όλα αυτά και μετά από 42 χρόνια που υφίσταται ο εκλογικός νόμος, η κυβέρνηση Αναστασιάδη-Συναγερμού και η Νομική Υπηρεσία αποφάνθηκαν ένα μήνα πριν τις βουλευτικές εκλογές ότι το ΑΚΕΛ Αριστερά Νέες Δυνάμεις δεν μπορεί να συμμετέχει με αυτό το όνομα. 

Οι κυβερνώντες θέλουν να αποφασίσουν με ποια ονομασία θα κατέλθει στις εκλογές το ΑΚΕΛ, το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης και ο βασικός πολιτικός τους αντίπαλος. Με αυτές τις απαράδεκτες μεθοδεύσεις οι κυβερνώντες δείχνουν ότι δεν σέβονται ούτε τις στοιχειώδεις αρχές της πολιτικής δεοντολογίας και ηθικής, ούτε τους βασικούς κανόνες της εκλογικής και δημοκρατικής διαδικασίας. Μπορούμε να τους διαβεβαιώσουμε ότι το ΑΚΕΛ θα υπερασπιστεί την τιμή και την αξιοπρέπειά του.»
 

 
27317