ΑΚΕΛ: Στήριξη Πρωτοβουλίας ΚΚ Κίνας για συνεργασία κατά COVID-19

Μετά από πρωτοβουλία του Κομμουνιστικού Κόμματος Κίνας, 230 πολιτικά κόμματα από όλο τον κόσμο, ανάμεσα τους και το ΑΚΕΛ, συνυπογράφουν κοινή επιστολή με την οποία καλούν σε στενότερη διεθνή συνεργασία για αντιμετώπιση της πανδημίας COVID-19. Η επιστολή δόθηκε στη δημοσιότητα στο Πεκίνο χθες 2 Απριλίου 2020. 

>>> Ροή Ειδήσεων Brief – Επιλεγμένο περιεχόμενο <<<

Πιο κάτω το κείμενο:
 
ΚΟΙΝΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΑΠΟ ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΚΟΜΜΑΤΑ ΑΝΑΦΟΡΙΚΑ ΜΕ ΤΗ ΣΤΕΝΟΤΕΡΗ ΔΙΕΘΝΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟΝ COVID-19
 
Σήμερα, ενώ ο COVID-19 ξαπλώνεται με γοργούς ρυθμούς σε όλο τον πλανήτη, η πανδημία αυτή αποτελεί την πιο επείγουσα και σοβαρή πρόκληση τόσο για την υγεία της ανθρωπότητας όσο και για την παγκόσμια ειρήνη και ανάπτυξη.
 
Αντιμέτωποι με αυτή την πρωτόγνωρη κατάσταση, εμείς, σημαντικά πολιτικά κόμματα διαφόρων χωρών, τα οποία είναι επιφορτισμένα με τη βαριά ευθύνη να βελτιώσουν την ευημερία των λαών, προωθώντας την εθνική ανάπτυξη και διαφυλάσσοντας την παγκόσμια ειρήνη και σταθερότητα, δημοσιεύουμε εδώ την πιο κάτω κοινή έκκληση:
 
1/ Τιμούμε με ευγνωμοσύνη όλους εκείνους τους ανθρώπους
, ιδιαίτερα τους επαγγελματίες υγείας, οι οποίοι αφιερώνουν τους εαυτούς τους στη διάσωση ζωών και στην προστασία της δημόσιας υγείας. Εκφράζουμε εγκάρδια συμπάθεια και συμπόνια με όλους όσους έχουν επηρεαστεί από τον πόνο και όσων η ζωή απειλείται από τον COVID-19 καθώς και στις πενθούσες οικογένειες των αποθανόντων. Εκφράζουμε επίσης το βαθύ μας πένθος για την επώδυνη απώλεια ζωών από την πανδημία.
 
2/ Αναγνωρίζουμε ότι αν η εξάπλωση του COVID-19 δεν τύχει αποτελεσματικού και γρήγορου περιορισμού, θα επιφέρει ακόμη μεγαλύτερο πλήγμα στις ζωές, την ασφάλεια και υγεία πολύ περισσότερων ανθρώπων, και θα προκαλέσει σοβαρές επιπτώσεις στην οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη των περισσοτέρων χωρών καθώς και στις διεθνείς ανταλλαγές και συνεργασία.  Καλούμε όλες τις χώρες να θέσουν τις ζωές, την ασφάλεια και την υγεία του λαού πάνω από όλα τα άλλα και να λάβουν αποφασιστικά και ισχυρά μέτρα για να τεθεί τέλος στη διασπορά του COVID-19.
 
3/ Θεωρούμε πως οι χώρες θα πρέπει να ετοιμάσουν σχέδια έκτακτης ανάγκης και στρατηγικές για καταπολέμηση του COVID-19 στα πλαίσια των ειδικών εθνικών συνθηκών τους και να ενδυναμώσουν τη συνεργασία, δίνοντας εξίσου έμφαση στον περιορισμό της περαιτέρω εξάπλωσης και την περίθαλψη των ασθενών.  Την ίδια ώρα, πρέπει να αξιοποιηθούν πλήρως η σύγχρονη επιστήμη και τεχνολογία για να διασφαλιστούν τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα και το συντομότερο.
 
4/ Καλούμε το κοινό σε όλες τις χώρες να συμμορφώνεται με τα μέτρα πρόληψης και μετριασμού με το αναγκαίο αίσθημα κοινωνικής ευθύνης. Ενθαρρύνουμε τις χώρες να αξιοποιήσουν πλήρως τη δύναμη των οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών και εθελοντών με στόχο να ενταχθεί η ισχύ όλων των κοινωνικών τομέων στον αγώνα κατά του COVID-19.
 
5/ Ενθαρρύνουμε όλες τις χώρες, ενώ καταβάλλουν προσπάθειες για τον έλεγχο της επιδημίας, να υιοθετήσουν συνολική προσέγγιση για τη διασφάλιση οικονομικής και κοινωνικής ανάπτυξης, τη λήψη στοχευμένων μέτρων για προστασία των ευάλωτων ομάδων και των Μικρο-Μεσαίων Επιχειρήσεων, και να τηρήσουν τη δέσμευση τους σε ότι αφορά το βιοτικό επίπεδο και την κοινωνική πρόοδο του λαού. Καλούμε όλες τις χώρες να εντατικοποιήσουν το διεθνή συντονισμό μακροοικονομικών πολιτικών για τη διατήρηση της σταθερότητας της παγκόσμιας χρηματοοικονομικής αγοράς καθώς και των βιομηχανικών αλυσίδων και αλυσίδων τροφοδοσίας, και να μειώσουν ή να απαλλάξουν από τους δασμούς για τη διευκόλυνση του εμπορίου για να αποτραπεί παγκόσμια οικονομική ύφεση.  Ενθαρρύνουμε επίσης της χώρες να διατηρήσουν κατάλληλο επίπεδο διεθνών ανταλλαγών, ιδιαίτερα να διευκολύνουν τις διασυνοριακές μεταφορές ιατρικού εξοπλισμού και προστατευτικού υλικού το οποίο χρειάζεται επειγόντως στην μάχη κατά του COVID-19.

>>> Όλη η σημερινή πολιτική επικαιρότητα <<<
 
6/ Γνωρίζουμε ότι ο ιός δεν σέβεται σύνορα και καμιά χώρα δε μπορεί από μόνη της να ανταποκριθεί στις προκλήσεις ενόψει της εξάπλωσής του. Οι χώρες πρέπει να ενδυναμώσουν τη συνείδηση τους ως μια κοινότητα με κοινό μέλλον για την ανθρωπότητα, να παράσχουν ενεργά αμοιβαία βοήθεια και στήριξη η μια στην άλλη καθώς η κατάσταση καθίσταται δυσκολότερη. Η στενότερη διεθνής συνεργασία, οι συντονισμένες πολιτικές και ενέργειες και η κινητοποίηση πόρων και δυνάμεων παγκόσμια θα μας επιτρέψουν να νικήσουμε αυτόν τον ιό, κοινό εχθρό όλης της ανθρωπότητας.
 
7/ Σημειώνουμε τη σημαντική πρόοδο στη μάχη κατά του COVID-19 στην Κίνα και σε μερικές άλλες χώρες, γεγονός το οποίο κέρδισε χρόνο και πρόσφερε εμπειρίες στην υπόλοιπη διεθνή κοινότητα. Εξαίρουμε χώρες περιλαμβανομένου της Κίνας για την υιοθέτηση ανοιχτής, διαφανούς και υπεύθυνης προσέγγισης ως προς την έγκαιρη κοινοποίηση της σχετικής πληροφόρησης, μοιραζόμενες την εμπειρία για την αντιμετώπιση και περίθαλψη των ασθενών, και ιδιαίτερα στην παροχή ιατρικών και άλλων προμηθειών, στο μέγιστο της δυνατότητας τους, προς τις χώρες που έχουν επηρεαστεί. Αυτά αποτελούν σημαντική συμβολή στον παγκόσμιο αγώνα ενάντια στον COVID-19, αναπτερώνοντας την ελπίδα  και αυτοπεποίθηση των χωρών ότι μπορούν να κερδίσουν αυτή τη μάχη.
 
8/ Χαιρετίζουμε τη  Δήλωση της Έκτακτης Συνόδου Κορυφής των G20 για τον COVID-19 και στηρίζουμε τις χώρες στην ενίσχυση της ανταλλαγής εμπειριών και ιατρικής συνεργασίας στον περιορισμό της εξάπλωσης του ιού, περιλαμβανομένης της κοινής έρευνας και ανάπτυξης ειδικών φαρμάκων, εμβολίων και αναλύσεων.  Κάνουμε έκκληση να αποσταλεί υλικό, τεχνική και άλλη στήριξη στις αναπτυσσόμενες και άλλες  χώρες με ευάλωτα συστήματα δημόσιας υγείας. Ελπίζουμε ο ήλιος της συνεργασίας να διαλύσει τη σκοτεινιά της πανδημίας.
 
9/ Καλούμε όπως διεξαχθούν επιστημονικές επαγγελματικές συζητήσεις σε ζητήματα όπως τα μέτρα πρόληψης και η προέλευση του ιού. Απορρίπτουμε έντονα την πολιτικοποίηση των ζητημάτων δημόσιας υγείας και το στιγματισμό άλλων χωρών υπό το πρόσχημα του COVID-19. Είμαστε σταθερά κατά κάθε σχολίου και πρακτικής στη βάση διακρίσεων κατά οποιασδήποτε χώρας, περιφέρειας ή εθνικής ομάδας, και καλούμε τις κυβερνήσεις όλων των χωρών να λάβουν ενεργά μέτρα για να προστατεύσουν την υγεία, την ασφάλεια και τα νόμιμα συμφέροντα των ξένων πολιτών και φοιτητών που φιλοξενούν.
 
10/ Θεωρούμε ότι η εξάπλωση του COVID-19 έχει καταδείξει την ανάγκη όλων των χωρών να ενδυναμώσουν περαιτέρω την αντίληψη για παγκόσμια διακυβέρνηση με στόχο την επίτευξη κοινής ανάπτυξης μέσω του διαλόγου και της συνεργασίας και να στηρίξουν τον ηγετικό ρόλο του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών και του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας στην οικουμενική διακυβέρνηση ως προς τη δημόσια υγεία.  Καλούμε όλα τα μέρη να ενδυναμώσουν το συντονισμό και τη συνεργασία στα πλαίσια των G20 και άλλων διεθνών μηχανισμών για αποτελεσματική διεθνή πρόληψη και έλεγχο καθώς στοχεύουμε στην οικοδόμηση μιας οικουμενικής κοινότητας με κοινό μέλλον για τη δημόσια υγεία.

>>> Όλες οι εξελίξεις σε σχέση με τον κορωνοϊό <<<
  
Ως σημαντικά πολιτικά κόμματα από χώρες από όλο τον κόσμο, δεσμευόμαστε να διατηρήσουμε στενή επικοινωνία μέσα στις ασυνήθεις συνθήκες και να διασφαλίσουμε καλύτερη επίδοση του πολιτικού καθοδηγητικού ρόλου με στόχο την μεταφορά πολιτικής ενέργειας στην παγκόσμια μάχη κατά του COVID-19. Πιστεύουμε ότι οι σημερινές μας δυσκολίες είναι προσωρινές, όπως ακριβώς το φως του ήλιου τελικά λάμπει μετά την καταιγίδα.

Αν η διεθνής κοινότητα καταβάλει συντονισμένες προσπάθειες, με αυτοπεποίθηση και αποφασιστικότητα, και ταχθεί υπέρ μιας βασισμένης στην επιστήμη και στοχοπροσηλωμένης προσέγγισης, τότε οπωσδήποτε θα κερδίσει τη τελική νίκη στην παγκόσμια δράση ενάντια στον COVID-19. Είναι πεποίθηση μας ότι μετά την πανδημία θα αναδυθεί πιο ισχυρή η κοινότητα με ένα κοινό μέλλον για την ανθρωπότητα και η ανθρωπότητα θα δει ένα φωτεινότερο αύριο.

 
27124