ΑΚΕΛ: Τώρα είναι η ώρα για διασφάλιση των εργασιακών δικαιωμάτων

Το Ευρωκοινοβούλιο καλεί σε υπεράσπιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων – Η κυβέρνηση Αναστασιάδη κινείται αντίθετα

Το Ευρωκοινοβούλιο απευθύνει έκκληση για κατοχύρωση αξιοπρεπών ελάχιστων όρων εργασίας στα κράτη-μέλη της ΕΕ προκειμένου να αντιμετωπιστεί η φτώχεια ανάμεσα στους χαμηλόμισθους εργαζόμενους σημειώνει ο εκπρόσωπος τύπου του ΑΚΕΛ. Στέφανος Στεφάνου, προσθέτοντας πως την ίδια ώρα, η κυβέρνηση Αναστασιάδη κινείται στην αντίθετη κατεύθυνση παραπέμποντας στο μέλλον την καθιέρωση κατώτατων μισθών στη χώρα μας και αφήνει χιλιάδες εργαζόμενους απροστάτευτους από την εκμετάλλευση και την εργοδοτική αυθαιρεσία.
 
Το Ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου –που είχε εισηγήτρια την ευρωβουλευτή της Αριστεράς, Ozlem Demirel- καλεί ακόμα σε διασφάλιση του δικαιώματος όλων των εργαζομένων στην οργάνωση και τη συλλογική διαπραγμάτευση, αναγνωρίζοντας έτσι τη σημασία των συλλογικών συμβάσεων εργασίας στην διασφάλιση αξιοπρεπών όρων δουλειάς, τονίζει ο κ. Στεφάνου.

>>>Διαβάστε ακόμη: Κατώτατος μισθός στην ΕΕ / Στις εξαιρέσεις η Κύπρος
 
Το ΑΚΕΛ επιμένει ότι τώρα –και όχι στο αόριστο μέλλον- είναι η ώρα για παρέμβαση του κράτους προκειμένου να διασφαλιστούν τα δικαιώματα των εργαζομένων του τόπου μας, υπογράμμισε στη δήλωση του. Τώρα που μπροστά μας βρίσκεται νέο κύμα φτώχειας και ανεργίας, εξαιτίας της πανδημίας.
 
Το ΑΚΕΛ έχει ήδη καταθέσει Προτάσεις Νόμου στη Βουλή, διεκδικώντας, όπως αναφέρει:

  •     Μηχανισμούς για τη νομοθετική κατοχύρωση ελάχιστων δικαιωμάτων για όλους τους εργαζόμενους που δεν καλύπτονται από συμφωνημένες συμβάσεις.

  •     Νομοθετική ρύθμιση που να καθιστά υποχρεωτική για τους εργοδότες την εφαρμογή της συμφωνημένης συλλογικής σύμβασης που υπάρχει στον κλάδο.

  •     Νομοθετικός καθορισμός των κριτηρίων/χαρακτηριστικών της μισθωτής απασχόλησης ώστε να παταχθεί η ψευδής αυτοαπασχόληση όπως και η αγορά υπηρεσιών που κουτσουρεύει τα δικαιώματα των εργαζομένων.

Δείτε τη δήλωση Στέφανου Στεφάνου:

 
20131