ΑΚΕΛ:Καλεί την κυβέρνηση σε κινητοποίηση για το θέμα των Βαρωσίων

Ο εποικισμός της Αμμοχώστου θα έχει ολέθριες συνέπειες για το κυπριακό και την ίδια την πόλη, τονίζει ο Χρ. Χριστοφίδης

Την θέση πως, «ο κίνδυνος για την Αμμόχωστο είναι πραγματικός» και ότι «ο εποικισμός της Αμμοχώστου θα έχει ολέθριες συνέπειες για το κυπριακό και την ίδια την πόλη», εκφράζει σε δήλωσή του ο Επαρχιακός Γραμματέας Λευκωσίας-Κερύνειας του ΑΚΕΛ, Χρίστος Χριστοφίδης, καλώντας την κυβέρνηση σε κινητοποίηση.

Όπως αναφέρει, «πριν από ένα περίπου χρόνο, όταν ο Όζερσαϊ ανακοίνωνε πρωτοβουλία για άνοιγμα της περίκλειστης πόλης των Βαρωσίων υπό τουρκοκυπριακή διοίκηση, ο ΥΠΕΞ Νίκος Χριστοδουλίδης χαρακτήριζε την εξαγγελία ‘επικοινωνιακό τέχνασμα ενόψει εκλογών στα κατεχόμενα’. Ενώ τον κίνδυνο για τουρκική κίνηση στα Βαρώσια υποτιμούσε και ο Πρόεδρος του Συναγερμού Αβέρωφ Νεοφύτου πριν μερικούς μήνες. Ακολούθησε βέβαια η συνειδητοποίηση ότι ο κίνδυνος για την Αμμόχωστο είναι πραγματικός», σημειώνει.

«Η θέση για άνοιγμα της περίκλειστης πόλης ειπώθηκε από τότε αρκετές φορές, τόσο από μέρους της κατοχικής Τουρκίας όσο και από μέρους τουρκοκύπριων εθνικιστών πολιτικών. Ο εποικισμός της Αμμοχώστου θα έχει ολέθριες συνέπειες για το κυπριακό και την ίδια την πόλη. Απειλεί να βάλει ταφόπλακα στην προοπτική απελευθέρωσης και επανένωσης της πατρίδας μας και να απωλέσουμε για πάντα μια ιστορική πόλη», προσθέτει.

Μπροστά σε αυτό τον τεράστιο και υπαρκτό κίνδυνο, τονίζει, «χρειάζεται κινητοποίηση της κυπριακής κυβέρνησης. Ευαισθητοποίηση του διεθνούς παράγοντα, στέλνοντας το μήνυμα παντού ότι οι διαδικασίες για εποικισμό της Αμμοχώστου δυναμιτίζουν τις όποιες προοπτικές στο κυπριακό. Ότι παραβιάζουν τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας και ιδιαίτερα το 550 και το 789. Ότι παραβιάζουν ευρωπαϊκές αποφάσεις. Παραβιάζουν το διεθνές και ευρωπαϊκό δίκαιο», επισημαίνει.

«Ελπίζουμε ότι δεν θα υποτιμηθεί για ακόμη μια φορά ο κίνδυνος και αυτή τη φορά θα δράσουμε προληπτικά και όχι κατόπιν εορτής», καταλήγει ο κ. Χριστοφίδης.
 

 
21243