Τον κόσμο απασχολούν η υγεία και η οικονομία, ανέφερε ο Τουρκοκύπριος ηγέτης

Τον κόσμο απασχολούν η υγεία και η οικονομία και όχι να γίνουν πιο νωρίς οι «προεδρικές εκλογές» που αναβλήθηκαν για έξι μήνες λόγω του κορωνοϊού, δήλωσε ο Τ/κ ηγέτης, Μουσταφά Ακιντζί μετά τη σύσκεψη με τα «κοινοβουλευτικά» κόμματα και την «κυβέρνηση», όπου το θέμα δεν επρόκειτο να συζητηθεί αλλά ο ίδιος – όπως είπε – το έθεσε.
 
Όπως μεταδίδεται από τα κατεχόμενα, ο κ. Ακιντζί σε δηλώσεις μετά τη σύσκεψη υπενθύμισε ότι την απόφαση για την αναβολή των «προεδρικών» για έξι μήνες έλαβε η «βουλή» και ο ίδιος δεν θεωρεί ότι είναι σωστό να κάνει κάποιο βήμα για να την αλλάξει. 

Το θέμα, είπε, σχολιάζεται σε πηγαδάκια αλλά σήμερα έγινε και πρωτοσέλιδο και γι’ αυτό το έθεσε στην σύσκεψη. Ο ίδιος, ανέφερε, συμμερίζεται αυτό που ο «υπουργός υγείας» λέει για τη συνέχιση τήρησης των μέτρων αντιμετώπισης του κορωνοϊού. Ο κόσμος δεν έχει στην ατζέντα του τις «εκλογές» αλλά το πώς να τα βγάλει πέρα, πρόσθεσε και ο ίδιος δεν θέλει να δημιουργήσει τέτοιο θέμα.

>>> Ροή Ειδήσεων Brief – Επιλεγμένο περιεχόμενο <<<
 
Δεν συζήτησαν θέμα «προεδρικών εκλογών», δήλωσε από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΚΕΕ και «πρωθυπουργός», Ερσίν Τατάρ, λέγοντας ότι η ημερομηνία διεξαγωγής τους παραμένει η 11η Οκτωβρίου. Ο κόσμος επικεντρώνεται στην υγεία του, σημείωσε.
 
Με τον τίτλο «Θα παραιτηθεί ο Ακιντζί;» η Γενί Μπακίς επικαλούμενη πληροφορίες από αξιόπιστη πηγή στην «προεδρία» γράφει ότι ο Τ/κ ηγέτης στην σημερινή σύσκεψη επρόκειτο να ζητήσει την επίσπευση των «προεδρικών εκλογών» για τον Ιούλιο ή τον Αύγουστο και σε περίπτωση που αυτό δεν γίνει δεχτό, θα υποβάλει παραίτηση εντός των προσεχών ημερών. Παρόμοιο δημοσίευμα είχε σήμερα και η Ντιαλόγκ.
 
Επαναλειτουργία οδοφραγμάτων
Ο Τ/κ ηγέτης εξέφρασε ικανοποίηση γιατί συμπολίτευση και αντιπολίτευση – όπως είπε – συμφωνούν στη σταδιακή επαναλειτουργία των οδοφραγμάτων και κανείς δεν τους εξέφρασε ενστάσεις για την απόφαση να αρχίσουν οι διελεύσεις στις 8 Ιουνίου. 

«Η υγεία είναι το ευαίσθητο θέμα για όλους». Ανέφερε ότι η ε/κ πλευρά ζητεί από τους Τ/κ που θα περάσουν στις ελεύθερες περιοχές να έχουν κάνει τεστ για τον κορωνοϊό το αργότερο 3 μέρες πριν. Και το «υπουργείο υγείας», συνέχισε ο κ. Ακιντζί, μπορεί να θέσει τους δικούς του όρους για την επιστροφή, ας το αξιολογήσουν αυτό, όπως ανέφερε. 

Υπήρξε, πρόσθεσε, ομοφωνία όλων ότι δεν θα ισχύει η 14ημερη καραντίνα σε αυτές τις περιπτώσεις.
 
Συζήτησαν, πρόσθεσε, και κάποια θέματα που έθεσε στον ίδιο η Ειδική Εκπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ, Ελίζαμπεθ Σπέχαρ, όπως οι διελεύσεις μελών της ΟΥΝΦΙΚΥΠ και διπλωματικών αποστολών, οι οποίες βρίσκονται και με το «υπεξ» σε επαφή για το ζήτημα αυτό, όπως είπε.
 
Το πιο σημαντικό, είπε, είναι «να ξεφορτωθούμε τον μπελά του ιού» και ευχήθηκε όπως μηδενιστούν και τα κρούσματα στο «νότο», σημειώνοντας ότι θα πρέπει να μάθουμε να ζούμε με τον κορωνοϊό, όπως έχει πει και ο ΠΟΥ.
 
«Σε περίπτωση που δεν προκύψει κάτι έκτακτο, στις 8 Ιουνίου οι δύο πλευρές θα περάσουν σε ένα νέο στάδιο. Εύχομαι να πάνε όλα καλά».
 
Ερσίν Τατάρ
Στις δικές του δηλώσεις ο «πρωθυπουργός» και πρόεδρος του ΚΕΕ, Ερσίν Τατάρ ανέφερε ότι στη σύσκεψη συζητήθηκαν τα μέτρα που λαμβάνει και θα λάβει η «κυβέρνηση» για την επιστροφή στην ομαλότητα. Υπενθύμισε ότι οι Τ/κ κάτοικοι της Πύλας θα μπορούν να πηγαινοέρχονται υπό ορισμένες συνθήκες από την 1η Ιουνίου.

>>> Όλη η σημερινή πολιτική επικαιρότητα <<<
 
Ο κ. Τατάρ αναφέρθηκε και στη συνάντηση που είχε με τους Τ/κ που εργάζονται στις ελεύθερες περιοχές λέγοντας ότι βλέπει θετικά το αίτημά τους για να τους επιτραπεί να πηγαίνουν στις δουλειές τους, έκανε και ο ίδιος επαφές με τους Τ/κ κατοίκους της Πύλας, ενώ είχε και ο Τ/κ ηγέτης, μετά τις δικές του δηλώσεις – όπως είπε – επαφές και η ε/κ πλευρά εξέφρασε τη θέση για διελεύσεις αυτών των εργαζομένων, των μαθητών και ασθενών σε θεραπεία, από τις 8 Ιουνίου. «Υπό κάποιες προϋποθέσεις. Το αξιολογούμε κι εμείς». Ο «υπουργός υγείας», πρόσθεσε, μελετά το θέμα των τεστ κατά την επιστροφή.
 
Εργάζονται, είπε, και με τον «νότο» και με την Τουρκία για το θέμα των εισόδων και εξόδων και με την Τουρκία μελετάται ένα σύστημα όπου θα φαίνεται με την ταυτότητα και την αγορά του εισιτηρίου αν κάποιος είναι θετικός ή αρνητικός στον κορωνοϊό.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

 
10953
Thumbnail
ad2mobile

Την ανάγκη μεγαλύτερης ενίσχυσης των πόρων του Εθνικού Ταμείου Αλληλεγγύης, το οποίο θέσπισε η Πολιτεία για αναπλήρωση των ζημιών που υπέστησαν πρόσωπα από τις αποφάσεις του Eurogroup το 2013, επεσήμανε ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Κατόχων Αξιογράφων, Φοίβος Μαυροβουνιώτης.
 
Μιλώντας στη Γενική Συνέλευση των μελών του Συνδέσμου, ο κ. Μαυροβουνιώτης είπε, σύμφωνα με ανακοίνωση, πως το ταμείο βρίσκεται στο στάδιο της ετοιμασίας της αίτησης για όσους εν δυνάμει δικαιούχους ενδιαφέρονται να συμπεριληφθούν στο ταμείο.
Όπως είπε, στο ταμείο υπάρχουν €95 εκατομμύρια ευρώ και περίπου €100 εκατομμύρια ευρώ κρατικής περιουσίας.
 
Λέγοντας πως προκαταρτική έρευνα του υπουργείου οικονομικών κατέδειξε πως το ποσό αναπλήρωσης ανέρχεται στα €8.5 δις, ο κ. Μαυροβουνιώτης από το ποσό αυτό θα αφαιρεθούν οι θεσμικοί επενδυτές, οι μη ιδιώτες με βάση την οδηγία της MIFID 2 και τον νόμο 144(1) 2007, τα ποσά που έχουν τύχει εξώδικης διευθέτησης με τις τράπεζες και όσοι έχουν πολιτογραφηθεί λόγω της απώλειας που είχαν υποστεί από την απομείωση του 2013.

>>> Όλη η σημερινή πολιτική επικαιρότητα <<<
 
«Παράλληλα είναι επιτακτική ανάγκη πολύ μεγαλύτερης ενίσχυσης του ταμείου από το κράτος», είπε ο κ. Μαυροβουνιώτης, προσθέτοντας πως «αναμένουμε την πιο αποτελεσματική στήριξη μας από το κράτος το συντομότερο δυνατόν με τη συμπερίληψη στους ετήσιους προϋπολογισμούς μεγαλύτερων ποσών στο ταμείο αλληλεγγύης που να καλύψουν τις απώλειες μας εντός εύλογου χρονικού διαστήματος».

ad1mobile

Εξάλλου, ο κ. Μαυροβουνιώτης ανέφερε πως οι αγωγές από κατόχους αξιογράφων στα δικαστήρια προχωρούν με αργό ρυθμό, προσθέτοντας πως οι αγωγές κατά της πρώην Λαϊκής δεν είναι βέβαιο ποιος θα αποζημιώσει σε περίπτωση δικαίωσης από τα Δικαστήρια, αφού η Λαϊκή Τράπεζα βρίσκεται σε διαδικασία εκκαθάρισης.
 
Εξάλλου, μετά την συνέλευση του Συνδέσμου, πραγματοποιήθηκε η ιδρυτική συνέλευση του Κινήματος ΑΦΥΠΝΙΣΗ 2020.
 
Όπως αναφέρεται εκλέγονται χωρίς ανθυποψηφίους ο Φοίβος Μαυροβουνιώτης στη θέση του Προέδρου, ο Σταύρος Γιαλλουρίδης ως Αναπληρωτής Προέδρος. Αντιπρόεδροι εκλέγονται οι Γιώργος Ιωαννίδης και Λοίζος Καρτούδης. Πρόεδρος Κεντρικής Επιτροπής Γυναικών η Ειρήνη Αγαθοκλέους και Πρόεδρος Κεντρικής Επιτροπής Νεολαίας ο Ιωάννης Αποστόλου.
 
(ΚΥΠΕ)

article 1