Το θέμα των οδοφραγμάτων να συζητηθεί μέσω της Τεχνικής Επιτροπής, δηλώνει ο Ακιντζί

Ευχάριστο, αλλά όχι πρακτικά εφικτό, χαρακτήρισε ο Τ/κ ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί το ότι ο «πρωθυπουργός» εξουσιοδότησε τον «υπουργό υγείας» να συζητήσει με τον Υπουργό Υγείας Κωνσταντίνο Ιωάννου το θέμα των οδοφραγμάτων.
 
Όπως μεταδίδεται από τα κατεχόμενα, ο κ. Ακιντζί είπε ότι δεν είναι πιθανόν να συμβεί και πρόσθεσε ότι σε μια πιθανή λύση οι δύο πλευρές θα είναι συνιστώσες πολιτείες και τα θέματα υγείας θα άπτονται των δύο πλευρών. «Σε μια τέτοια περίπτωση οι δύο υπουργοί υγείας θα μπορούν να προβαίνουν σε κάθε είδους συνεργασία». Αλλά, πρόσθεσε, αυτό που μπορεί να γίνει σήμερα είναι στο πλαίσιο της δικοινοτικής Τεχνικής Επιτροπής για την υγεία που λειτουργία υπό την αιγίδα της «προεδρίας» να γίνουν οι διεργασίας και οι πολιτικές ηγεσίες, οι δύο πρόεδροι  - όπως είπε – με τη συναντίληψη των αρμοδίων οργάνων και θεσμών για θέματα ασφάλειας, την αστυνομία, την κυβέρνηση και το πλαίσιο αυτής όπως «πρωθυπουργός» και «υπεξ», να φτάσουν σε ένα σημείο για το άνοιγμα των οδοφραγμάτων.

>>> Ροή Ειδήσεων Brief – Επιλεγμένο περιεχόμενο <<<

Λόγω των ειδικών συνθηκών που επικρατούν στην Κύπρο, πρόσθεσε ο κ. Ακιντζί, οι διεθνείς φορείς έχουν ως συνομιλητή τους τον εκλελεγμένο ηγέτη των Τ/κ και αυτό ισχύει και για την ε/κ πλευρά.
 

Η συνομιλία με τον «νότο», είπε, είτε απευθείας είτε μέσω των ΗΕ θα γίνει μέσω της «προεδρίας». Μαζί με τη δική του βούληση, νιώθω ευχαριστημένος από το γεγονός ότι και ο «πρωθυπουργός» έχει αντιληφθεί ότι έχει φθάσει η ώρα, φτάνει να είμαστε συγκρατημένοι και προληπτικοί», είπε.Υπενθύμισε ότι τις τελευταίες δύο μέρες έχει εντοπιστεί μόνο ένα κρούσμα κορωνοϊού στις ελεύθερες περιοχές και ευχήθηκε όπως σύντομα μηδενιστούν τα κρούσματα.
 
Ο Μουσταφά Ακιντζί απαντούσε σε ερωτήσεις δημοσιογράφων για τις δηλώσεις νωρίτερα επί του θέματος από τους Τατάρ και Πιλλί. Και οι δύο πλευρές έζησαν μια πολύ δύσκολη περίοδο εξαιτίας του αγώνα για καταπολέμηση της εξάπλωσης της πανδημίας του COVID-19, είπε προσθέτοντας ότι μπορούν να είναι αισιόδοξοι τώρα, αφού εδώ και ένα μήνα δεν έχει εντοπιστεί οποιοδήποτε κρούσμα κορωνοϊού στην τ/κ πλευρά. «Όμως και πάλι συνεχίζουμε να το λέμε αυτό κατά ένα συγκρατημένο τρόπο. Δεν χρειάζεται να επικρατεί πανικός σε κανένα επίπεδο, όμως και πάλι πρέπει να είμαστε συγκρατημένοι».

>>> Ροή Ειδήσεων Brief – Επιλεγμένο περιεχόμενο <<<

Υποστηρίζοντας ότι σε όλη αυτή την διαδικασία βρισκόταν σε επαφή με τη «νότια» Κύπρο, κατά την έκφρασή του, και είχε έλθει σε επαφή μερικές φορές με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, ο κ. Ακιντζί ανέφερε ότι συζήτησαν τόσο το θέμα της διέλευσης προς το «νότο» των 1,500 Τ/κ εργαζομένων στις ελεύθερες περιοχές, όσο και το θέμα των φοιτητών και μαθητών. Σε γενικές γραμμές, πρόσθεσε, συμφώνησαν ότι για το θέμα του ανοίγματος των οδοφραγμάτων είναι πολύ σημαντικό, αντί να ληφθούν μονομερείς αποφάσεις, να ληφθούν αποφάσεις από κοινού.
 
Ήταν, συνέχισε, η ε/κ διοίκηση» που προχώρησε μονομερώς σε κλείσιμο των οδοφραγμάτων προτού καν εισέλθει η πανδημία στο νησί και εξέφρασε τη θέση ότι όπως τότε έτσι και τώρα είναι της άποψης ότι αυτό δεν χρειαζόταν να γίνει, υπογραμμίζοντας ότι και η Δικοινοτική Επιτροπή για την Υγεία δεν είχε εκφράσει θέση προς αυτή την κατεύθυνση.

>>> Ροή Ειδήσεων Brief – Επιλεγμένο περιεχόμενο <<<

Υπογραμμίζοντας την ανάγκη για να υπάρξει συνεργασία όχι μόνο στο θέμα του ανοίγματος των οδοφραγμάτων αλλά και σε διάφορα άλλα ζητήματα, ο Μουσταφά Ακιντζί ανέφερε ότι είναι ευχάριστο το ότι ο «πρωθυπουργός», ο οποίος αντιδρούσε ακόμη και για το ζήτημα των φαρμάκων, σήμερα αναζητεί τρόπους συνεργασίας για αυτό το θέμα.
 
Ο Μουσταφά Ακιντζί είχε σήμερα συνάντηση με τον Τ/κ συμπρόεδρο, Κανί Κανόλ και τα μέλη της δικοινοτικής Τεχνικής Επιτροπής για τον Πολιτισμό, οι οποίοι του παρέδωσαν έναν κατάλογο με τα έργα των Ε/κ καλλιτεχνών και τα αρχεία των Τ/κ που βρίσκονταν στο ΡΙΚ και τα οποία εκτέθηκαν στις 4 Φεβρουαρίου σε έκθεση στο Λήδρα Πάλλας.
 
Ο κατάλογος περιλαμβάνει 320 σελίδες και ο κ. Κανόλ είπε ότι αυτά τα αρχεία είναι πολύ σημαντικά για τις μελλοντικές γενιές κι αυτές τις δύσκολες μέρες, αναπτερώνουν το ηθικό. Ο κ. Ακιντζί ευχαρίστησε όσους βοήθησαν σε αυτή την προσπάθεια και μίλησε για τη σημασία των αρχείων που περιλαμβάνουν Τ/κ καλλιτέχνες και μουσικά σχήματα από τη δεκαετία του ‘50. Ο πολιτισμός είναι μια πηγή ειρήνης που μπορεί να φέρει τις κοινότητες πιο κοντά με γαλήνη και ισότητα, ανέφερε.

KYΠΕ

 
10953
Thumbnail
ad2mobile

Την ανάγκη μεγαλύτερης ενίσχυσης των πόρων του Εθνικού Ταμείου Αλληλεγγύης, το οποίο θέσπισε η Πολιτεία για αναπλήρωση των ζημιών που υπέστησαν πρόσωπα από τις αποφάσεις του Eurogroup το 2013, επεσήμανε ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Κατόχων Αξιογράφων, Φοίβος Μαυροβουνιώτης.
 
Μιλώντας στη Γενική Συνέλευση των μελών του Συνδέσμου, ο κ. Μαυροβουνιώτης είπε, σύμφωνα με ανακοίνωση, πως το ταμείο βρίσκεται στο στάδιο της ετοιμασίας της αίτησης για όσους εν δυνάμει δικαιούχους ενδιαφέρονται να συμπεριληφθούν στο ταμείο.
Όπως είπε, στο ταμείο υπάρχουν €95 εκατομμύρια ευρώ και περίπου €100 εκατομμύρια ευρώ κρατικής περιουσίας.
 
Λέγοντας πως προκαταρτική έρευνα του υπουργείου οικονομικών κατέδειξε πως το ποσό αναπλήρωσης ανέρχεται στα €8.5 δις, ο κ. Μαυροβουνιώτης από το ποσό αυτό θα αφαιρεθούν οι θεσμικοί επενδυτές, οι μη ιδιώτες με βάση την οδηγία της MIFID 2 και τον νόμο 144(1) 2007, τα ποσά που έχουν τύχει εξώδικης διευθέτησης με τις τράπεζες και όσοι έχουν πολιτογραφηθεί λόγω της απώλειας που είχαν υποστεί από την απομείωση του 2013.

>>> Όλη η σημερινή πολιτική επικαιρότητα <<<
 
«Παράλληλα είναι επιτακτική ανάγκη πολύ μεγαλύτερης ενίσχυσης του ταμείου από το κράτος», είπε ο κ. Μαυροβουνιώτης, προσθέτοντας πως «αναμένουμε την πιο αποτελεσματική στήριξη μας από το κράτος το συντομότερο δυνατόν με τη συμπερίληψη στους ετήσιους προϋπολογισμούς μεγαλύτερων ποσών στο ταμείο αλληλεγγύης που να καλύψουν τις απώλειες μας εντός εύλογου χρονικού διαστήματος».

ad1mobile

Εξάλλου, ο κ. Μαυροβουνιώτης ανέφερε πως οι αγωγές από κατόχους αξιογράφων στα δικαστήρια προχωρούν με αργό ρυθμό, προσθέτοντας πως οι αγωγές κατά της πρώην Λαϊκής δεν είναι βέβαιο ποιος θα αποζημιώσει σε περίπτωση δικαίωσης από τα Δικαστήρια, αφού η Λαϊκή Τράπεζα βρίσκεται σε διαδικασία εκκαθάρισης.
 
Εξάλλου, μετά την συνέλευση του Συνδέσμου, πραγματοποιήθηκε η ιδρυτική συνέλευση του Κινήματος ΑΦΥΠΝΙΣΗ 2020.
 
Όπως αναφέρεται εκλέγονται χωρίς ανθυποψηφίους ο Φοίβος Μαυροβουνιώτης στη θέση του Προέδρου, ο Σταύρος Γιαλλουρίδης ως Αναπληρωτής Προέδρος. Αντιπρόεδροι εκλέγονται οι Γιώργος Ιωαννίδης και Λοίζος Καρτούδης. Πρόεδρος Κεντρικής Επιτροπής Γυναικών η Ειρήνη Αγαθοκλέους και Πρόεδρος Κεντρικής Επιτροπής Νεολαίας ο Ιωάννης Αποστόλου.
 
(ΚΥΠΕ)

article 1