Αμφιβολίες από Κωστρίκη και Καραγιάννη για το ρωσικό εμβόλιο

  • Γιατί οι 2 καθηγητές εκφράζουν αμφιβολίες και ερωτηματικά για το ρωσικό εμβόλιο  
  • Τα 4 εμβόλια που είναι σε προχωρημένο στάδιο
  • Δωρεάν σε όλους τους πολίτες στην Κύπρο το εμβόλιο - 1,2 εμβόλια για Κύπρο

Του Σωτήρη Νικηφόρου

Παρόλο που οι Ρώσοι ανακοίνωσαν την Τρίτη ότι καταχώρησαν το πρώτο εμβόλιο για τον κορονοϊό, φαίνεται ότι τα πράγματα είναι κάπως διαφορετικά. Οι χθεσινές ανακοινώσεις δεν σημαίνουν ουσιαστικά ότι το ρωσικό εμβόλιο είναι έτοιμο και απόλυτα ασφαλές, αφού ακόμα βρίσκεται σε πολύ πρώιμο στάδιο.

Θυμίζουμε ότι όπως ανακοινώθηκε, οι κλινικές δοκιμές για το SputnikV ξεκίνησαν στις 18 Ιουνίου και συμμετείχαν 38 μόνο εθελοντές. Όλοι τους ανέπτυξαν ανοσία.
 
Ο Κίριλ Ντμίτριεφ, ο πρόεδρος του κρατικού επενδυτικού ταμείου RDIF το οποίο συμμετείχε στην ανάπτυξη του εμβολίου, δήλωσε ότι η Ρωσία έχει ήδη δεχθεί παραγγελίες από 20 χώρες που αντιστοιχούν σε 1 δισεκατομμύριο δόσεις. 

>>Διαβάστε ακόμη: ΗΠΑ: Πυρά κατά Ρωσίας από ειδικούς-Δεν είναι επαρκώς δοκιμασμένο<<<
 
Η αναπληρώτρια Πρωθυπουργός της Ρωσίας Τατιάνα Γκολίκοβα δήλωσε ότι το εμβόλιο μπορεί να ξεκινήσει να χορηγείται σε επαγγελματίες της υγείας ήδη από τον Σεπτέμβριο, ενώ θα γίνει διαθέσιμο στο ευρύ κοινό σε εθελοντική βάση από τον Ιανουάριο.

Η θέση ΠΟΥ και οι ανησυχίες των επιστημόνων

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, είναι ξεκάθαρος για το θέμα. Εκπρόσωπος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας δήλωσε ότι ο οργανισμός και οι ρωσικές αρχές συζητούν την διαδικασία για πιθανή προέγκριση του ρωσικού εμβολίου. «Βρισκόμαστε σε στενή επαφή με τις ρωσικές υγειονομικές αρχές και συνομιλίες βρίσκονται σε εξέλιξη για ενδεχόμενη προέγκριση του εμβολίου, αλλά και πάλι η προέγκριση οποιουδήποτε εμβολίου περιλαμβάνει αυστηρή εξέταση και αποτίμηση όλων των δεδομένων ασφαλείας και αποτελεσματικότητας», δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΠΟΥ Ταρίκ Γιασάρεβιτς κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου στην έδρα του οργανισμού στην Γενεύη αναφερόμενος στις κλινικές δοκιμές.

Ξένοι επιστήμονες είχαν εκφράσει την ανησυχία τους για την ταχύτητα με την οποία αναπτυσσόταν το εμβόλιο της Ρωσίας και ότι μπορεί να βάζει το εθνικό κύρος μπροστά από επιστήμη και την ασφάλεια. 

Σε πιο προχωρημένο στάδιο το εμβόλιο της Οξφόρδης και άλλα τρία 

Για την ώρα πάντως φαίνεται ότι το εμβόλιο της Οξφόρδης, της εταιρείας AstraZeneca, είναι αρκετά προχωρημένο όπως θα δούμε και παρακάτω ενώ άλλα τρία εμβόλιο βρίσκονται σε πολύ καλό στάδιο.
 
Συγκεκριμένα τα 4 εμβόλια που επιστημονικά είναι σε πιο προχωρημένο στάδιο από το ρώσικο είναι:

  1. Το εμβόλιο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης του Ηνωμένου Βασιλείου, σε συνεργασία με τη φαρμακευτική εταιρεία AstraZeneca. Αυτό έχει ήδη παραγγείλει η Κύπρος.
  2. Το εμβόλιο της εταιρεία Moderna, μιας εταιρείας βιοτεχνολογίας στο Cambridge της Μασαχουσέτης. 
  3. Το εμβόλιο από ερευνητές της CanSino Biologics στην Tianjin της Κίνας
  4. Το εμβόλιο από την BioNTech στο Mainz της Γερμανίας, με τη φαρμακευτική εταιρεία Pfizer.

Αμφιβολίες από Δρ Κωστρίκη και Δρ Καραγιάννη για ρωσικό εμβόλιο
 
Ψάχνοντας περισσότερες πληροφορίες για το θέμα επικοινωνήσαμε με τον Δρ Λεόντιο Κωστρίκη, Καθηγητή Μοριακής Ιολογίας του Τμήματος Βιολογικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Κύπρου και Τακτικό Μέλος της Κυπριακής Ακαδημίας Επιστημών, Γραμμάτων και Τεχνών αλλά και τον Δρ Πέτρο Καραγιάννη, καθηγητή της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Λευκωσίας, μέλη της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής για τον κορωνοϊό. 

Ερωτηματικά από Κωστρίκη
 
Όπως μας είπε, ο Δρ Κωστρίκης δεν μπορεί να σχολιάσει πολλά πράγματα για το εμβόλιο που ανακοίνωσε η Ρωσία αφού δεν έχουν δημοσιευτεί καθόλου στοιχεία σε έγκριτα επιστημονικά περιοδικά. Έχει την άποψη ότι ακολουθήθηκε ανορθόδοξος επιστημονικά τρόπος για την διαχείριση του εμβολίου.  
 
‘’Επιστημονικά δεν γνωρίζω πολλά πράγματα γιατί δεν έχει δημοσιευτεί τίποτα για το εμβόλιο της Ρωσίας. Ούτε για τις μελέτες ούτε για τις δοκιμές που έκαναν. Δεν έχει δημοσιευτεί καμία μελέτη σε έγκριτο επιστημονικό περιοδικό για να μπορέσω να σας πω την γνώμη μου. 
 
Δεν ακολουθήθηκε κατά την άποψη μου η παραδοσιακή επιστημονική γραμμή με τις τρεις φάσεις και σχετικές επιστημονικές δημοσιεύσεις. Χρησιμοποίησαν κατά την άποψη μου ένα ανορθόδοξο τρόπο διαχείρισης του εμβολίου’’.

 
Σημειώνουμε ότι ο Κίριλ Ντμίτριεφ, ο πρόεδρος του κρατικού επενδυτικού ταμείου RDIF το οποίο συμμετείχε στην ανάπτυξη του εμβολίου, δήλωσε ότι η φάση ΙΙΙ των κλινικών δοκιμών αρχίζει σήμερα Τετάρτη (12/8), ενώ η έναρξη της παραγωγής τοποθετείται τον Σεπτέμβριο.
 
Σχολιάζοντας το γεγονός ότι δεν προχώρησε ακόμα το ρωσικό εμβόλιο στην φάση 3, ο Δρ Κωστρίκης ανέφερε:’Πώς γίνεται να εμβολιαστεί ο κόσμος χωρίς να τελειώσει η φάση 3; Η πιο σημαντική περίοδος εύρεσης πόσο προστατευτικό είναι το εμβόλιο είναι η φάση 3. Είναι λίγο παράδοξο. Δυσκολεύομαι να καταλάβω την διαδικασία’’.
 
4 εμβόλια σε πολύ καλό στάδιο
 
Όπως είναι γνωστό, και μας ανέφερε και ο Δρ Κωστρίκκης, η Κύπρος παρήγγειλε ήδη μέσω της ΕΕ 1,2 εμβόλια από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και την εταιρεία AstraZeneca.
 
‘’Παραγγέλθηκαν από την ΕΕ για την Κύπρο 1,2 δόσεις από την εταιρεία AstraZeneca για το εμβόλιο της Οξφόρδης. Είναι αρκετά προχωρημένο. Πρέπει να τελειώσει η φάση 3 η οποία αναμένεται να τελειώσει περίπου στο τέλος του Οκτώβρη. Εκτιμώ ότι το εμβόλιο θα βρίσκεται στην Κύπρο το πρώτο τρίμηνο του 2021. 
 
Στο ίδιο επίπεδο βρίσκονται άλλα 3 εμβόλια. Της Moderna στην Αμερική, της CanSino Biologics στην Κίνα, και της BioNTech με την εταιρεία Pfizer στην Γερμανία''.

 
Δρ Καραγιάννης για εμβόλιο Ρωσίας: Πολύ πρώιμο στάδιο για μαζικούς εμβολιασμούς/Καμία δημοσίευση 
 
Στο ίδιο μήκος κύματος και το σχόλιο του Δρ Καραγιάννη για το εμβόλιο της Ρωσίας αφού όπως μας είπε δεν υπάρχει καμία δημοσίευση σε έγκριτα επιστημονικά περιοδικά. 

Το αρχικό του σχόλιο

‘’Δοκιμάστηκε μέχρι στιγμής μόνο σε 38 εθελοντές. Αντιλαμβάνεστε ότι είναι πολύ πρώιμο στάδιο για την δοκιμή του εμβολίου. Θεωρώ ότι είναι πολύ νωρίς για να γίνουν μαζικοί εμβολιασμοί με το συγκεκριμένο εμβόλιο, εκτός αν αποφασίσουν να το ρισκάρουν. Είναι πολύ μικρός ο αριθμός των δοκιμών σε σύγκριση με το εμβόλιο της AstraZeneca (το εμβόλιο της Οξφόρδης) το οποίο δοκιμάστηκε σε 1000 άτομα αρχικά και τώρα γίνεται μια μεγάλη μελέτη που περιλαμβάνει 10000 άτομα''.
 
Τι έδειξε στα 1000 άτομα το εμβόλιο της Οξφόρδης;
 
‘’Έδειξε ότι το 90% των εμβολιασθέντων ανέπτυξε αντισώματα (ανοσία) και το το υπόλοιπο 10%, όταν τους χορηγήθηκε 2η δόση ανέπτυξαν και αυτοί αντισώματα’’. 

Δεν αλλάζει ο προγραμματισμός της Κύπρου
 
‘’Δεν σημαίνει δηλαδή κάτι ιδιαίτερο η ανακοίνωση της Ρωσίας. Ήθελαν όμως να ακουστεί ότι έχουν και αυτοί το δικό τους εμβόλιο.  Δεν αλλάζει ο δικός μας προγραμματισμός. Θα πάμε μέσω Ευρωπαϊκής Ένωσης για την παραλαβή 1,2 εκατομμυρίων εμβολίων από την εταιρεία AstraZeneca, το εμβόλιο της Οξφόρδης δηλαδή. Τέλος του μήνα θα ανακοινωθούν τα αποτελέσματα των 10000 δοκιμών για το εμβόλιο της Οξφόρδης’’.
 
Μπορεί να αλλάξει κάτι αν καθυστερήσει της Οξφόρδης;
 
‘’Εξαρτάται από το πώς θα κρίνει η κάθε χώρα την κατάσταση. Πρέπει να αποδειχθεί ένα εμβόλιο ότι είναι ασφαλές. Δεν γνωρίζουμε πολλά πράγματα για το ρωσικό εμβόλιο π.χ. αφού δεν έχει δημοσιευτεί κάτι σε ένα έγκριτο επιστημονικό περιοδικό ούτως ώστε να κρίνουμε σαν επιστήμονες και να κάνουμε σύγκριση με άλλα εμβόλια και να δούμε τα προτερήματα και ελαττώματα τους. Δεν έχουμε συγκριτική αξιολόγηση''. 
 
Δωρεάν σε όλους στην Κύπρο
 
Σημειώνουμε ότι η Κύπρος έχει ήδη συμφωνία σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης και η παραγγελία εμβολίων θα είναι κοινή. Η κάθε χώρα θα πάρει τα εμβόλια που της αναλογούν και όπως στην Κύπρο αναλογούν 1.2 εκατομμύρια εμβόλια. Το εμβόλιο θα χορηγηθεί δωρεάν σε όλους τους πολίτες στην Κύπρο και αναμένεται να φτάσει στο νησί μας το πρώτο τρίμηνο του 2021 όπως εκτιμούν οι ειδικοί.

Σωτήρης Νικηφόρου