Αμμόχωστος & διμερείς σχέσεις σε συνάντηση ΠτΒ με Πρέσβη Ισπανίας

Η Πρόεδρος της Βουλής εξέφρασε την ανησυχία της για τις εντεινόμενες τουρκικές προκλήσεις σε βάρος της Κύπρου

Τον Πρέσβη της Ισπανίας Álvaro Castillo Aguilar δέχθηκε την Πέμπτη η Πρόεδρος της Βουλής Αννίτα Δημητρίου η οποία εξέφρασε ανησυχία για τις εντεινόμενες τουρκικές προκλήσεις σε βάρος της Κύπρου και ειδικότερα στην περίκλειστη περιοχή της πόλης της Αμμοχώστου.

>>> Ροή Ειδήσεων Brief – Επιλεγμένο περιεχόμενο <<<

"Οι παράνομες αυτές ενέργειες της Τουρκίας και οι αξιώσεις της τουρκικής πλευράς για λύση δύο κρατών", τόνισε , "αντιβαίνουν στο διεθνές δίκαιο, στα σχετικά Ψηφίσματα του ΟΗΕ και στις ευρωπαϊκές αρχές και αξίες και δεν μπορούν επ’ ουδενί λόγο να γίνουν αποδεκτές, ούτε και είναι αποδεκτές από τη διεθνή κοινότητα", είπε, όπως αναφέρει ανακοίνωση της Βουλής.

Ανέφερε ότι οι  παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου από την Τουρκία δεν πλήττουν μόνο την Κύπρο, αλλά και την Ευρωπαϊκή Ένωση και, γενικότερα, την ασφάλεια και σταθερότητα.

Ενημερώνοντας τον Ισπανό Πρέσβη για τις ενέργειές της προς τους ομολόγους της των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και πολλών άλλων κρατών, καθώς και διεθνών κοινοβουλευτικών οργανισμών, ζήτησε την έμπρακτη στήριξη της Ισπανίας για την αποτροπή της περαιτέρω επιδείνωσης της κατάστασης και για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων στο Κυπριακό.

Ο κ. Castillo Aguilar επεσήμανε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση απορρίπτει τις διχοτομικές αξιώσεις της Τουρκίας για λύση δυο κρατών και επαναβεβαίωσε τη θέση αρχών της χώρας του, τόσο όσον αφορά στην επίλυση του κυπριακού προβλήματος όσον και στα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής της Ζώνης. 

Κατά τη συνάντηση, σημειώθηκε εκατέρωθεν το πολύ καλό επίπεδο των σχέσεων μεταξύ των δυο χωρών και η επιθυμία για περαιτέρω ενίσχυση της συνεργασίας και των ανταλλαγών μεταξύ των Κοινοβουλίων Κύπρου και Ισπανίας.

(ΚΥΠΕ)

 
25692