Αναβλήθηκε τελικά η ψήφιση του Κώδικα Δεοντολογίας Βουλευτών

Το θέμα θα συζητηθεί, εκ νέου, στην Επιτροπή Θεσμών της Βουλής μαζί με τροπολογίες που κατέθεσαν κόμματα

Αναβλήθηκε τελικά η ψήφιση του Κώδικα Αρχών και Κανόνων Δεοντολογίας για τους Βουλευτές, ο οποίος ήταν προγραμματισμένος να ψηφιστεί κατά την σημερινή (11/2) συνεδρία της Ολομέλειας της Βουλής.

Αξίζει, πάντως, να αναφερθεί πως, αν και δεν έγινε οποιαδήποτε αναφορά ως προς τους λόγους που οδήγησαν στην αναβολή της ψήφισης του Κώδικα, φαίνεται πως η αναβολή κρίθηκε αναγκαία για ολοκλήρωση των επαφών μεταξύ των κομμάτων αναφορικά με τις τροποποιήσεις που κατέθεσαν ή προτίθενται να καταθέσουν τα κόμματα.

Σύμφωνα, δε, με την ατζέντα της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Θεσμών, κατά τη συνεδρία της που είναι προγραμματισμένη για την Τετάρτη, 17 Φεβρουαρίου, θα τεθούν επί τάπητος και θα υπάρξει διαβούλευση μεταξύ των μελών της Επιτροπής επί των προτεινόμενων τροπολογιών σε σχέση με τον Κώδικα Δεοντολογίας για τους Βουλευτές.

>>> Διαβάστε ακόμη: Έξτρα 0,4% εισφορά σε πωλήσεις ακινήτων / Πέρασε από Ολομέλεια <<<

Υπενθυμίζεται πως, όπως έγραψε σε πρωινό ρεπορτάζ της η Brief, στον Κώδικα έχουν περιληφθεί σειρά αυστηρών προνοιών, με κύριο στόχο την αποτροπή της σύγκρουσης συμφερόντων που σε αρκετές περιπτώσεις παρουσιάζεται μεταξύ των Βουλευτών, αλλά και των στενών συγγενικών τους προσώπων.

Επίσης, στον Κώδικα περιλαμβάνονται και οι κυρώσεις που δύναται να επιβάλει η Επιτροπή Δεοντολογίας που θα συσταθεί, εάν αποφανθεί ότι ο επηρεαζόμενος Βουλευτής ενήργησε αντιδεοντολογικά και παρά τις πρόνοιες του Κώδικα, ανάλογα με τη φύση της παράβασης, τη βαρύτητα και την τυχόν επανάληψή της. Οι κυρώσεις είναι:

  • Προφορική επίπληξη.
  • Γραπτή επίπληξη.
  • Μομφή για παρατηρηθείσα αντιδεοντολογική και/ή ανάρμοστη συμπεριφορά εν γένει και/ή σε συγκεκριμένη περίπτωση.
  • Κλήση του Βουλευτή προς δημόσια απολογία από του βήματος της Ολομέλειας του Σώματος.
  • Κλήση του Βουλευτή προς έγγραφη απολογία, η οποία αναγιγνώσκεται από του βήματος της Βουλής, και επανόρθωση έναντι του προσβληθέντος, κατά τον υποδειχθέντα, ανάλογα με την περίπτωση, τρόπο.

Αναλυτικά το τι προνοεί ο Κώδικας Αρχών και Κανόνων Δεοντολογίας για τα μέλη της Βουλής των Αντιπροσώπων ΕΔΩ.
 

 
23555