Αναχωρεί την Κυριακή για την Σύνοδο Κορυφής για το Κλίμα ο ΠτΔ

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης θα παρουσιάσει την πρωτοβουλία που ανέλαβε η Κύπρος για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής

Η συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας με τον Γάλλο Πρόεδρο ξεχωρίζει στο πρόγραμμα του Προέδρου κ. Νίκου Αναστασιάδη της ερχόμενης εβδομάδας, το οποίο περιλαμβάνει διαδοχικές επισκέψεις στην Αίγυπτο, το Ισραήλ και τη Γαλλία.

Αύριο, Κυριακή, 6 Νοεμβρίου, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης αναχωρεί για την Αίγυπτο για να συμμετάσχει στη Σύνοδο Κορυφής για το Κλίμα (COP-27), η οποία θα πραγματοποιηθεί στο Σαρμ Ελ Σέιχ  το διήμερο 7 και 8 Νοεμβρίου. Πέραν της Παρέμβασης του κατά τη διάρκεια της Συνόδου,  ο Πρόεδρος Αναστασιάδης θα παρουσιάσει την πρωτοβουλία που ανέλαβε η Κύπρος για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής, σε εκδήλωση που θα συνδιοργανώσει με τον Πρόεδρο της Αιγύπτου κ. Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι στο περιθώριο της Συνόδου.  

Την Τετάρτη, 9 Νοεμβρίου, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης θα βρίσκεται στο Ισραήλ, ύστερα από πρόσκληση του Προέδρου του κράτους του Ισραήλ κ. Ισαάκ Χέρτζογκ, ο οποίος θα απονείμει στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας την ανώτατη τιμητική διάκριση της χώρας για την καθοριστική συμβολή του στην περαιτέρω εμβάθυνση της στρατηγικής συνεργασίας μεταξύ Κύπρου και Ισραήλ. 

Πρόκειται για τη 15η τιμητική διάκριση που θα  λάβει ο Πρόεδρος Αναστασιάδης από αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων. Υπενθυμίζεται ότι κατά το πρόσφατο ταξίδι του στο Βατικανό παρασημοφορήθηκε από τον Πρωθυπουργό της Αγίας Έδρας Καρδινάλιο Πιέτρο Παρολίν με το περιδέραιο του Τάγματος του Πάπα Πίου του Θ’.

Στο Ισραήλ, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης θα έχει συνάντηση και με τον νικητή των πρόσφατων εκλογών στη χώρα κ. Βενιαμίν Νετανιάχου, με τον οποίο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, όταν ο κ. Νετανιάχου διατελούσε Πρωθυπουργός, είχαν εξαιρετική συνεργασία.  

Μετά το Ισραήλ, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα  πραγματοποιήσει επίσκεψη εργασίας στο Παρίσι, όπου θα έχει συνάντηση με τον Πρόεδρο της Γαλλικής Δημοκρατίας κ. Εμμανουέλ Μακρόν.

Με τον Πρόεδρο Μακρόν, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα συζητήσουν το Κυπριακό και την παρούσα κατάσταση, καθώς και την πρόταση για ανάληψη πρωτοβουλίας από πλευράς ΕΕ, σε συνεργασία με τα ΗΕ, για επανεκκίνηση της διαδικασίας επίλυσης του Κυπριακού.

Κατά τη διάρκεια της παραμονής του στη γαλλική πρωτεύουσα, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης θα συμμετάσχει και στο 5ο Φόρουμ του Παρισιού για την Ειρήνη, στο πλαίσιο του οποίου θα συζητηθούν, μεταξύ άλλων, θέματα που άπτονται των προσπαθειών για διατήρηση της διεθνούς συνεργασίας προς όφελος της παγκόσμιας ειρήνης.

 
 
27800