Ανακοινώνονται τα νέα μέτρα / Σπαζοκεφαλιά για Λεμεσό

Στις 9 το πρώι οι ειδικοί, στις 10:30 το Υπουργικό και στις 1 οι ανακοινώσεις για τα νέα μέτρα, από τον Υπουργό Υγείας

Ο Υπουργός Υγείας θα παραθέσει σήμερα, 27 Νοεμβρίου, στις 1 το μεσημέρι, στην αίθουσα διασκέψεων του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας, συνέντευξη Τύπου κατά τη διάρκεια της οποίας θα ανακοινώσει τα νέα έκτακτα μέτρα που θα αποφασιστούν αύριο από το Υπουργικό Συμβούλιο. (Να σημειώσουμε πως αρχικά είχε προγραμματιστεί όπως οι ανακοινώσεις των νέων μέτρων γίνουν στις 12 το μεσημέρι, δηλαδή μία ώρα πιο πριν, ωστόσο, στις 11 η ώρα των ανακοινώσεων μεταφέρθηκε στις 1 το μεσημέρι). 

Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα το πρωί της Παρασκευής (27/11) σφραγίζονται τα νέα μέτρα για αναχαίτιση της πανδημίας του κορωνοϊού. Συγκεκριμένα στις 9 το πρωί ο Νίκος Αναστασιάδης συναντήθηκε με τους επιδημιολόγους για τελική ανασκόπηση της κατάστασης ενώ στην συνέχεια και συγκεκριμένα στις 10:30 το πρωί το υπουργικό ξεκίνησε τη συνεδρία ώστε να σφραγίσει τα νέα μέτρα. 

Σύμφωνα πάντως  με πληροφορίες του ΚΥΠΕ αναμένεται η επιβολή οριζόντιων μέτρων παγκύπρια, η άρση του lockdown στην Πάφο λόγω της καλής επιδημιολογικής της εικόνας και η συνέχιση του στην Λεμεσό, λόγω των αυξημένων κρουσμάτων με σταδιακή χαλάρωση.

Αναμένεται ότι θα υπάρξουν επιπρόσθετα μέτρα στα ήδη υφιστάμενα σε όλες τις επαρχίες πλην της Λεμεσού, όπου θα συνεχιστεί για άλλη μια εβδομάδα το lockdown με κάποιες σταδιακές χαλαρώσεις. 

Ο Κωνσταντίνος Ιωάννου αναμένεται να παρουσιάσει δύο δέσμες μέτρων, η μία πιο αυστηρή για την περίοδο πριν τις γιορτές και η άλλη με χαλαρώσεις από τις 23 Δεκεμβρίου μέχρι τη γιορτή των Θεοφανίων, τον Ιανουάριο του 2021.

Στα παγκύπρια μέτρα αναμένεται να προστεθούν και μερικά άλλα στα ήδη υφιστάμενα. Μία από τις σκέψεις είναι να κλείσουν νωρίτερα σχολεία και να συνεχιστούν μέσω τηλεκπαίδευσης τα μαθήματα. Δεν έχει αποφασιστεί εάν θα είναι όλα ή κάποιες βαθμίδες. Στο μεταξύ, θα διατηρηθεί η απαγόρευση διακίνησης το βράδυ, ο περιορισμός των συναθροίσεων σε σπίτια και το κλείσιμο των χώρων εστίασης νωρίτερα.

Στην Λεμεσό αναμένεται ότι θα αρθεί το μέτρο των περιορισμών στη διακίνηση για όσους εξέρχονται και όσους εισέρχονται στην επαρχία. Εάν παρατηρηθεί σημαντική βελτίωση, τότε θα ισχύσουν και στη Λεμεσό οι παγκύπριοι περιορισμοί.

Τι δείχνουν τα στοιχεία για Λεμεσό 

Η αθροιστική επίπτωση στην Λεμεσό τις τελευταίες 14 ημέρες παραμένει σε υψηλά επίπεδα, πάνω από τα όρια ασφαλείας. Εάν και κινείται η αθροιστική επίπτωση κάτω από 500/100,000, και έχει καταγράψει μείωση το τελευταίο διάστημα, η Λεμεσός εξακολουθεί να είναι επιβαρυμένη, περισσότερο από τις άλλες Επαρχίες.  

Όπως πληροφορούμαστε, τις τελευταίες 14 μέρες, το 44% των διαγνώσεων είναι από τη Λεμεσό (4/10 άτομα που εντοπίζονται θετικά είναι από την Λεμεσό), ενώ τις τελευταίες 7 μέρες, το αντίστοιχο ποσοστό των διαγνώσεων που προέρχεται από τη Λεμεσό είναι στο 41%.  

Επιπλέον, το 50% των νοσηλευόμενων είναι από την Λεμεσό. Δηλαδή 1 στα 2 άτομα που νοσηλεύονται είναι από την Λεμεσό. 

Ακόμα ένα στοιχείο που φανερώνει την πολύ επιβαρυμένη εικόνα της πόλης είναι το γεγονός ότι το 74% των θανάτων που καταγράφηκαν τον Νοέμβριο είναι από την Λεμεσό. Δηλαδή, 3 στα 4 άτομα που πέθαναν, από COVID-19 τον Νοέμβριο ήταν από Λεμεσό.

Δικαιολογημένα λοιπόν το βάρος της όλης προσπάθειας, και των Ειδικών και του Υπουργείου Υγείας και της Κυβέρνησης, πέφτει στην Λεμεσό, όπου ο στόχος είναι να μειωθεί περαιτέρω το φορτίο νοσηρότητας.

 
27328