Ανακοινώσεις κομμάτων για επέτειο της Γενοκτονίας των Αρμενίων

Ανακοινώσεις εξέδωσαν τα κόμματα και οι πολιτικοί Αρχηγοί σχετικά με την επέτειο της Γενοκτονίας των Αρμενίων (24 Απριλίου 1915).

Τι αναφέρουν τα κόμματα:

ΔΗΣΥ

Κάθε χρόνο τέτοια μέρα φέρνουμε στη μνήμη και καταδικάζουμε με αποτροπιασμό την επίθεση εξόντωσης που εξαπέλυσε ενάντια στον αρμενικό λαό το οθωμανικό καθεστώς και το κίνημα των Νεοτούρκων στην Τουρκία στις 24 Απριλίου 1915.
 
Η 24η Απριλίου είναι για όλο τον πολιτισμένο κόσμο μέρα μνήμης και καταδίκης τέτοιων μαζικών εγκλημάτων.
 
Η χώρα μας, που πρωταγωνίστησε στην επιβαλλόμενη αναγνώριση, θα συνεχίσει να συμπαραστέκεται στον αρμενικό λαό και στην προσπάθειά του για τη διεθνή αναγνώριση της Γενοκτονίας.
 
Και όσο η Τουρκία δεν αναγνωρίζει τα εγκλήματα που έχει πράξει τόσο θα απομακρύνεται ολοένα και περισσότερο από τον πυρήνα του διεθνούς δικαίου. Γιατί αυτό επιτάσσει η μνήμη των θυμάτων της γενοκτονίας των Αρμενίων αλλά και όλος ο πολιτισμένος κόσμος που δεν ανέχεται είτε να συμβαίνουν είτε να λησμονούνται πρακτικές εθνοκάθαρσης και συν αυτών διαστρέβλωση της ιστορικής πραγματικότητας. Η ιστορία δεν αλλάζει αλλά παραμένει εκεί, καταγεγραμμένη και αδιαμφισβήτητη για να αντλούμε όλοι μας τα διδάγματα που πρέπει.
 
Συμμετέχοντας στο βαρύ εθνικό πένθος του λαού της Δημοκρατίας της Αρμενίας και των Αρμενίων της διασποράς, ο Δημοκρατικός Συναγερμός εκφράζει την αμέριστη συμπαράστασή του στον δίκαιο αγώνα που διεξάγουν για διεθνή αναγνώριση της γενοκτονίας και την πλήρη αποκατάσταση των βάναυσα καταπατημένων εθνικών τους δικαιωμάτων.

ΑΚΕΛ

Το ΑΚΕΛ αποτίνει φόρο τιμής και μνήμης στα θύματα της γενοκτονίας των Αρμενίων που διαπράχθηκε από τους Νεότουρκους, την περίοδο 1915-1923. Ενώνουμε τη φωνή μας με την παγκόσμια κοινότητα στην καταδίκη του φρικιαστικού εγκλήματος κατά του αρμένικου έθνους που αποτελεί κηλίδα στην ιστορία ολόκληρης της ανθρωπότητας. Εκφράζουμε τον αμέριστο σεβασμό μας προ το λαό της Αρμενίας, στους Αρμένιους της διασποράς αλλά και στην αρμενική κοινότητα της πατρίδας μας.

Το ΑΚΕΛ ενώνει τη φωνή του με τον αγώνα του αρμενικού έθνους για την οικουμενική αναγνώριση και τη μνήμη της Γενοκτονίας που υπέστη. Όλα τα κράτη του κόσμου οφείλουν να προχωρήσουν στην αναγνώρισή της. Η υπεράσπιση της ιστορικής μνήμης και αλήθειας συνιστά εργαλείο για την αποτροπή της επανάληψης τέτοιων αποτρόπαιων εγκλημάτων στο μέλλον της ανθρωπότητας.

Την ίδια ώρα, καταδικάζουμε τη συνεχιζόμενη άρνηση του τουρκικού κράτους να αναγνωρίσει την ιστορική αλήθεια και τη γενοκτονία των Αρμενίων. Εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας στους αγωνιστές και ακτιβιστές στο εσωτερικό της Τουρκίας που διώκονται γιατί παλεύουν για την αναγνώριση της Γενοκτονίας.

ΕΔΕΚ

Παρόλο που η Γενοκτονία των Αρμενίων καταγράφεται ως η πρώτη γενοκτονία του 20ου αιώνα στην οποία προέβησαν οι Οθωμανικές Αρχές, η Τουρκία εξακολουθεί να παραμένει ατιμώρητη

Η 24η Απριλίου καθιερώθηκε ως Ημέρα Μνήμης για την Αρμενική Γενοκτονία για να θυμίζει σε όλους τη βία και τα εγκλήματα που υπέστησαν οι Αρμένιοι από το κίνημα των Νεότουρκων του Κεμάλ Ατατούρκ, αρχής γενομένης της δολοφονίας 250 Αρμένιων στις 24 Απριλίου 1915 στην Κωνσταντινούπολη.

Παρόλο που η Γενοκτονία των Αρμενίων καταγράφεται ως η πρώτη γενοκτονία του 20ου αιώνα στην οποία προέβησαν οι Οθωμανικές Αρχές, η Τουρκία εξακολουθεί να παραμένει ατιμώρητη, έχοντας μάλιστα συνεχίσει τις θηριωδίες της με τον σφαγιασμό και τον εκτοπισμό χιλιάδων Ελλήνων του Πόντου και της Μ. Ασίας το 1919-1923, με το πογκρόμ σε βάρος των Ελλήνων της Κωνσταντινούπολης το 1955 και 1964 και φυσικά, με την τουρκική εισβολή στην Κύπρο το 1974.

Η ΕΔΕΚ εξακολουθεί να διεκδικεί την αναγνώριση της Γενοκτονίας των Αρμενίων από όλες τις χώρες. Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος αποτίουμε φόρο τιμής προς όσους έχασαν τη ζωή τους εξαιτίας της τουρκικής βαρβαρότητας, παραμένουμε αλληλέγγυοι στον ομοιοπαθή Αρμενικό λαό και ιδιαίτερα στους συμπατριώτες μας Αρμένιους της Κύπρου, καταδικάζοντας κάθε μορφή βίας, και κύρια εθνοτικής, που αποσκοπεί στον αφανισμό λαών και πολιτισμών.

Κίνημα Οικολόγων - Συνεργασία Πολιτών

Με την ευκαιρία της 24ης Απριλίου, ημέρας μνήμης των θυμάτων της Αρμένικης Γενοκτονίας, το Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών, απευθύνει συναγωνιστικό χαιρετισμό στους αδελφούς Αρμενίους της Κύπρου και στο Αρμένικο έθνος.

Η γενοκτονία των Αρμενίων από το Οθωμανικό καθεστώς αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα εγκλήματα εθνικού χαρακτήρα του 20ου αιώνα. Ελάχιστη δικαίωση του Αρμένικου έθνους είναι η αναγνώριση της γενοκτονίας από τη σημερινή Τουρκία. Είναι με ιδιαίτερη αγανάκτηση που σημειώνεται η στάση της σύγχρονης Τουρκίας – που μέχρι πρόσφατα ισχυριζόταν πως επιδιώκει τον εκσυγχρονισμό και την ένταξη στην πολιτισμένη Ευρώπη – να μην θέλει να διαρρήξει τους δεσμούς της με το Οθωμανικό παρελθόν της. Αντίθετα μάλιστα, υπό την ηγεσία Ερντογάν να επιδιώκει την αναβίωσή του, τόσο πολιτισμικά, όσο και εδαφικά.

Καταδικάζουμε την επιθετικότητα της Τουρκίας κατα του Αρμενικού Έθνους που εκφράστηκε και προσφατα με την ενεργό συμμετοχή της στην επίθεση των αζερων και ισλαμιστών μισθοφόρων κατα των Αρμενίων στο Αρτσάχ (Ναγκορνο Καραμπαχ).
 
Ως Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών θεωρούμε ότι πρέπει να καταστεί ευρωπαϊκή υποχρέωση για την Τουρκία η αναγνώριση της Αρμενικής Γενοκτονίας. Η Ελλάδα και η Κύπρος, καθώς και άλλες Ευρωπαϊκές χώρες, οφείλουν να αναλάβουν την πρωτοβουλία και να θέσουν την προϋπόθεση αυτή ως απαραίτητο στοιχείο της συνέχισης της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας.

Συμμαχία Πολιτών

Η αναγνώριση της γενοκτονίας των Αρμενίων απ’ όλα τα πολιτισμένα κράτη είναι επιβεβλημένη. Είναι αδιανόητο και προσβλητικό για την ανθρωπότητα τέτοια εγκλήματα του παρελθόντος να εξακολουθούν να μένουν ατιμώρητα, παρ’ όλο που έχουν αποδειχθεί ιστορικά.
Ως Συμμαχία Πολιτών καταδικάζουμε την πολιτική εθνοκάθαρσης και επεκτατισμού της Τουρκίας.
 
Επαναβεβαιώνουμε παράλληλα τη συμπαράσταση μας προς τον Αρμενικό Λαό για δικαίωση και αναγνώριση της γενοκτονίας από τη διεθνή κοινότητα. Οι Αρμένιοι στην Κύπρο αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της ιστορίας και των αγώνων του κυπριακού λαού, ταυτισμένο με τον πολιτισμό και τις παραδόσεις μας, με μεγάλη συνεισφορά στην πολιτική, οικονομική και κοινωνική ζωή του τόπου.

Κίνημα Αλληλεγυή

Οι Τούρκοι αφάνισαν τον Αρμενικό Λαό της Δυτικής Αρμενίας και της Μικράς Ασίας με την Γενοκτονία που ξεκίνησε ήδη από τον 19ο αιώνα και ολοκληρώθηκε το 1915. Ενόσω το έγκλημα τούτο παραμένει ατιμώρητο, κατακρεουργεί την ηθική υπόσταση του σύγχρονου κόσμου, διατηρεί επιλήψιμες ρωγμές στο διεθνές δίκαιο, ακρωτηριάζει τις αντιστάσεις μας, αφήνει τα μικρά έθνη εκτεθειμένα σε κινδύνους αφανισμού και προάγει τις πολιτικές της βίας και της αυθαιρεσίας, με πρακτικές κατά συρροή δολοφονιών.
 
Σήμερα μνημονεύουμε και τιμούμε τα θύματα της Γενοκτονίας. Γι` αυτό "σαν πρόκα πρέπει να καρφώνεται η κάθε λέξη" που εκστομίζουμε, σαν πέλεκυς και σαν τσεκούρι πρέπει να μαστιγώνουν τον αέρα οι φράσεις για να χαρακώνονται οι συνειδήσεις και να εγείρονται, για να σημαίνει συναγερμό στις ψυχές των ανθρώπων η πολιτική παράκρουση που επιδιώκει την συνθηκολόγηση και την παραγραφή του εγκλήματος.
Αρμένιοι αδελφοί, Μνημεία του Παγκόσμιου Πολιτισμού είναι οι Αγώνες των Λαών για την Ελευθερία.
 
Αναχώματα ντροπής και καταισχύνης και μελανές σελίδες είναι τα εγκλήματα της Γενοκτονίας που διαπράττονται συστηματικά ακόμη και σήμερα, χωρίς να τιμωρούνται οι ένοχοι. Μνημονεύουμε το ενάμισι εκατομμύριο σφαγιασθέντων Αρμενίων της Μικράς Ασίας και της Δυτικής Αρμενίας το 1915, και με συντριβή γονατίζουμε μπροστά στην θυσία αθώων ανθρώπων, γυναικών, παιδιών και γερόντων, ανυπεράσπιστων και αόπλων πολιτών, από τους σφαγείς Νεότουρκους. Μας συγκλονίζει η βαρβαρότητα και η φρίκη της γενοκτονίας και μας γεμίζει αποτροπιασμό το γεγονός ότι ένα και πλέον αιώνα μετά, η Τουρκία διαστρεβλώνει τα γεγονότα και συνεχίζει την πολιτική της άρνησης και της απόκρυψης της Γενοκτονίας..

Η Τουρκία συνεχίζει ατιμώρητη τις ίδιες πρακτικές στην Κύπρο και στο Αρτσάχ, στην Μεσόγειο και στον Καύκασο.
Τα εγκλήματα εναντίον των Ελλήνων, των Αρμενίων και άλλων Χριστιανικών λαών στην περιοχή μας δεν μπορεί να διαγράφονται από την καταγεγραμμένη ιστορία.
 
Οι Αρμένιοι και οι Έλληνες κράτησαν άσβεστες τις μνήμες οι οποίες μέσα από το πέρασμα του χρόνου και μέσα από μαρτυρίες έχουν γίνει ιστορικό υλικό που δεν επιδέχεται αμφισβήτησης.
 
Βεβαίως, ο δικός μας πολιτισμός, το ήθος και αρχές μας, δεν επιζητούν εκδίκηση. Θέλουμε Ειρήνη, αλλά Ειρήνη δεν μπορεί να υπάρξει χωρίς Δικαιοσύνη και Δικαιοσύνη δεν μπορεί να υπάρξει χωρίς την απολογία της Τουρκίας και την Απελευθέρωση της Κύπρου και του Αρτσάχ.!

Δημοκρατική Παράταξη

Η 24η Απριλίου έχει καθιερωθεί ως Ημέρα Μνήμης για την Αρμενική Γενοκτονία. Η Αρμενική γενοκτονία ανήκει στις μαύρες σελίδες της ιστορίας της ανθρωπότητας. Το φρικιαστικό έγκλημα της Τουρκίας σε βάρος των Αρμενίων αποτελεί απόδειξη της βαρβαρότητας του Νεοοθωμανικού κράτους, που, δυστυχώς, δεν αντιμετωπίζεται από τη διεθνή κοινότητα με την αυστηρότητα που πρέπει.
 
Ως ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΠΑΡΑΤΑΞΗ  καταδικάζουμε την πολιτική εθνοκάθαρσης και επεκτατισμού της Τουρκίας και επαναβεβαιώνουμε τη συμπαράσταση μας καθώς επίσης και ολόκληρου του Κυπριακού Λαού, προς τον Αρμενικό Λαό, για δικαίωση και αναγνώριση της γενοκτονίας από τη διεθνή κοινότητα.
 
Η αναγνώριση της γενοκτονίας των Αρμενίων από όλα τα κράτη είναι αναγκαία και επιβεβλημένη. Δεν υπάρχουν ούτε μπορούν να υπάρχουν άλλοθι.
 
Η σημερινή ημέρα δύναται να είναι ιστορική, καθώς εάν ο Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Τζο Μπάιντεν εφαρμόσει την προεκλογική του δέσμευση που αυτό αναμένεται και ελπίζουμε, μια από τις υπερδυνάμεις του πλανήτη θα δείξει τον δρόμο και σε άλλες χώρες για τον τερματισμό της παραχάραξης της Ιστορίας, για την τιμωρία της Τουρκίας, για την απόδοση δικαιοσύνης.
Θέλουμε να ελπίζουμε πως με αυτόν τον τρόπο θα υλοποιήσει μια προεκλογική υπόσχεση, την οποία έδωσε ο ίδιος πριν από ένα χρόνο, επισημαίνοντας πως «η σιωπή σημαίνει συνενοχή».
Έστω και αργά, η πολιτισμένη ανθρωπότητα ας δώσει το μήνυμα ότι πέρα και πάνω από τα όποια πρόσκαιρα γεωπολιτικά, οικονομικά ή άλλα συμφέροντα, υπάρχει η ηθική και η διεθνής έννομη τάξη, που όλοι πρέπει να σέβονται για να μην υπάρχουν ξανά εκατόμβες αθώων θυμάτων.
 
Η συντήρηση της μνήμης του παρελθόντος δεν συνιστά μια απλή καταγραφή ενός ιστορικού γεγονότος.  Αποτελεί απαραίτητη διαδικασία άντλησης γνώσεων και διδαχής για σωστό προσανατολισμό του παρόντος και κυρίως διαμόρφωσης του μέλλοντος, μακριά από τους παραμορφωτικούς και ζημιογόνους φακούς της μισαλλοδοξίας και του εθνικισμού.
 
Η αναγνώριση αυτού του ιστορικού γεγονότος, συμβάλλει στην Παγκόσμια Ειρήνη, στο σεβασμό των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και στην αποτροπή ανάλογων εγκλημάτων κατά της Ανθρωπότητας.
 
Για την Τουρκία ας σημάνει την απαρχή για μια πραγματική εθνική ενδοσκόπηση και την αφετηρία για συμμόρφωση της προς το Διεθνές Δίκαιο και τις οικουμενικές και πανανθρώπινες αρχές και αξίες και την εγκατάλειψη των μυωπικών αντι-ιστορικών συμφερόντων και άκρως επικίνδυνων επεκτατικών πολιτικών της.