Ανακοινώσεις κομμάτων για την 2η φάση της τουρκικής εισβολής

Σήμερα συμπληρώνονται 46 χρόνια από τη δεύτερη φάση της τουρκικής εισβολής

Ανακοινώσεις εξέδωσαν τα κόμματα για την μαύρη επέτειο της δεύτερης φάσης της τουρκικής εισβολής.

Αυτούσιες οι ανακοινώσεις:

 

>>> Διαβάστε επίσης: Από 17 Αυγούστου αλλάζουν οι Ταυτότητες της Κυπριακής Δημοκρατίας <<<

ΕΔΕΚ

Η πόλη του Ευαγόρα και του Ονήσιλου παραμένει για 46 χρόνια βουβή περιμένοντας την επιστροφή των νόμιμων κατοίκων της. Η ιστορική έρευνα έχει ήδη καταγράψει την εγκληματική απουσία οργάνωσης και οχύρωσης που επέτρεψε στον κατοχικό στρατό να προχωρήσει και να καταλάβει το σύνολο της πόλης της Αμμοχώστου.

Από τον Αύγουστο του 1974 έως σήμερα το θέμα της Αμμοχώστου έχει τύχει εγκληματικά πρόχειρης διαχείρισης. Αυτό επιβεβαιώθηκε και με την πρόσφατη παραδοχή του διαπραγματευτή Ανδρέα Μαυρογιάννη για το ότι οι στόχοι της Τουρκίας για εποικισμό της Αμμοχώστου έχουν ήδη ξεκινήσει να υλοποιούνται.

Η αντιμετώπιση της Αμμοχώστου ως Μέτρου Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, το άνοιγμα του οδοφράγματος της Δερύνειας και η ένταξη της επιστροφής της Αμμοχώστου στο πλαίσιο λύσης του Κυπριακού, αγνοώντας τη Συμφωνία Κυπριανού - Nτενκτάς και το ψήφισμα 550, αποτελούν ολέθρια λάθη τακτικής. Λάθη που όχι μόνο δεν συμβάλλουν στην επιστροφή της πόλης της Αμμοχώστου αλλά αντίθετα διευκολύνουν τους τουρκικούς στόχους για τον εποικισμό της.

Για να «οχυρωθεί» το θέμα της Αμμοχώστου με τρόπο ώστε να κατοχυρώνεται η επιστροφή της στους νόμιμους κατοίκους της χρειάζεται να τερματιστεί η ηττοπάθεια και οι συνεχείς υποχωρήσεις. Πρέπει επιτέλους να περάσουμε σε μια νέα διεκδικητική πολιτική αξιοποιώντας τα πολιτικά και διπλωματικά όπλα που διαθέτει η Κυπριακή Δημοκρατία.

>>> Διαβάστε επίσης: Αυξημένες οι κρατήσεις Κυπρίων σε ξενοδοχεία της Πάφου – Τιμές <<<

ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΠΟΛΙΤΩΝ

46 χρόνια κλείνουν σήμερα από τη δεύτερη φάση της βάρβαρης τουρκικής εισβολής. Από τότε βιώνουμε στην Κύπρο την κατοχή, την προσφυγοποίηση του Κυπριακού Ελληνισμού, τον μαζικό εποικισμό και τον εκτουρκισμό των κατεχόμενων περιοχών μας.

46 χρόνια μετά διατρανώνουμε ότι δεν συμβιβαζόμαστε ούτε με την κατοχή, ούτε με τη διχοτόμηση. Έχουμε υποχρέωση έναντι της ιστορίας και του πολιτισμού μας να αγωνιστούμε για λύση που θα ανατρέπει τα δεδομένα της εισβολής και κατοχής και να αποκαθιστά το δίκαιο. Λύση που θα ανταποκρίνεται στα δεδομένα του 21ου αιώνα και όχι του ΄74. Να ανταποκρίνεται στις σύγχρονες Ευρωπαϊκές αρχές και αξίες και στις προσδοκίες των νέων ανθρώπων, για να είναι λειτουργική και βιώσιμη.

Για μια ακόμα φορά επαναλαμβάνουμε το αυτονόητο: πως όσο επιμένουμε στις συνταγές του παρελθόντος που αποδείχθηκαν άκαρπες και αναποτελεσματικές θα καταλήγουμε πάντα στα ίδια αποτελέσματα που εξυπηρετούν μόνο τους τουρκικούς στόχους. Στόχοι που η Τουρκία θα αξιώσει ακόμα και με παρεμβάσεις στα χωρικά μας ύδατα, αψηφώντας κάθε διεθνές δίκαιο.

Για αυτό πρέπει με διεκδικητική πολιτική να δημιουργήσουμε πραγματικό οικονομικό και πολιτικό κόστος στην Τουρκία για να εγκαταλείψει την αδιαλλαξία της. Μόνο έτσι η Τουρκία θα προβληματιστεί κατά πόσο την συμφέρει να συνεχίσει την αδιάλλακτη πολιτική της ή θα διαπραγματευτεί με πνεύμα συμβιβασμού και συναίνεσης.

ΑΛΛΗΛΕΓΥΗ

Σαράντα έξι χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από τη δεύτερη φάση της εισβολής και η πληγή στη ψυχή του ελληνισμού παραμένει ανεπούλωτη.

Ο Αττίλας στις 14 Αυγούστου του 1974 ολοκλήρωσε το έγκλημα που άρχισε στις 20 Ιουλίου, με την κατάληψη της Αμμοχώστου, της Μόρφου και της Καρπασίας. Το ένα τρίτο των Ε/κ οδηγήθηκε στην προσφυγιά και από τότε το νησί μας παραμένει στη σκλαβιά, στη διχοτόμηση και στην κατοχή.

Σαν σήμερα διαπράχθηκε επίσης η άνανδρη εν ψυχρώ δολοφονία του Σολωμού Σολωμού το 1996, κατά τη διάρκεια αντικατοχικής διαδήλωσης στη Δερύνεια, την ημέρα της κηδείας του Τάσου Ισαάκ.
Μαύρη επέτειος η σημερινή για το νησί μας, με τα εγκλήματα του Αττίλα στην Κύπρο να είναι αναρίθμητα και ατιμώρητα. Το Κίνημα Αλληλεγγύη τιμά σήμερα όλα τα παλληκάρια που αγωνίστηκαν και θυσιάστηκαν στο όνομα της Ελευθερίας και της Δημοκρατίας και καταδικάζει το έγκλημα, την εισβολή και την κατοχή.