Ανάληψη κοινής δράσης δικηγορικών συλλόγων Κύπρου – Ελλάδας

Οι δικηγορικοί σύλλογοι Κύπρου – Ελλάδας σε κοινή δράση για αντιμετώπιση των τουρκικών ενεργειών

Ο Παγκύπριος Δικηγορικός Σύλλογος (ΠΔΣ) και η Ολομέλεια των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος σε τηλεδιάσκεψη που είχαν την Τρίτη συζήτησαν την αναγκαιότητα ανάληψης κοινής και συντονισμένης δράσης της νομικής κοινότητας της Κύπρου και της Ελλάδας με σημείο αναφοράς την παραβατικότητα και τις αξιώσεις της Τουρκίας οι οποίες συνιστούν συνεχιζόμενα εγκλήματα πολέμου και εξέδωσαν κοινό ψήφισμα καταδίκης των εντεινόμενων προκλητικών ενεργειών της Τουρκίας, με αφορμή και τις εξαγγελίες του Τούρκου Προέδρου Ταγίπ Ερντογάν για άνοιγμα του 3,5% της περιοχής της Αμμόχωστου.
 
Αποφάσισαν όπως περιλάβουν στις άμεσες ενέργειες τους τη αποστολή καταγγελτικών ψηφισμάτων και επιστολών σε διεθνείς και ευρωπαϊκούς οργανισμούς και θεσμούς για την επιχειρούμενη προσπάθεια εποικισμού της πόλης της Αμμοχώστου, την εμμονή της Τουρκίας στη λύση δύο κρατών, την παράνομη κατοχή ευρωπαϊκού εδάφους, καθώς και την αδιάκοπη σύληση και καταστροφή της πολιτιστικής μας κληρονομιάς.
 
Διαπιστώνουν δε την ανάγκη για διενέργεια όλων των απαραίτητων πράξεων και νομικών διαβημάτων προς πάσα κατεύθυνση, τόσο σε ευρωπαϊκό επίπεδο όσο και σε επίπεδο Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΕ ούτως ώστε να τεθεί υπό διερεύνηση η διάπραξη εγκλημάτων πολέμου στην Αμμόχωστο, με αίτημα την προσαγωγή των ενόχων ενώπιον της Δικαιοσύνης.
 
Οι πράξεις της Τουρκίας είναι αντίθετες με τα ψηφίσματα της Γενικής Συνέλευσης και του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για την Κύπρο με ψηφίσματα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, με τις συνθήκες προσχώρησης της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, το Ευρωπαϊκό Δίκαιο, αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, δικαστηρίων της Κυπριακής Δημοκρατίας και του Ηνωμένου Βασιλείου, προστίθεται στο δελτίο Τύπου των Δικηγορικών Συλλόγων.
 
 Αναφέρεται  επίσης ότι οι τουρκικές ενέργειες μεταξύ άλλων, παραβιάζουν θεμελιώδη δικαιώματα όπως αυτά κατοχυρώνονται από την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης και τον Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά και τον Καταστατικό Χάρτη του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.
 
Στο ψήφισμα διατρανώνουν τη θέλησή τους για εξεύρεση δίκαιης και βιώσιμης λύσης του κυπριακού ζητήματος στη βάση των Αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και του ευρωπαϊκού κεκτημένου.
 
Διαπιστώνουν ότι είναι επάναγκες να διατηρείται εγρήγορση και προσήλωσή τους στις αρχές του Διεθνούς Δικαίου ενόσω η Τουρκία επιδιώκει αδιάλειπτα τη νομιμοποίηση και/ή τη δημιουργία νέων τετελεσμένων.
 
Δηλώνουν ότι ως δικηγόροι και νομικοί αντιλαμβανόμενοι τη σοβαρότητα των δεδομένων που διαμορφώνονται και συναισθανόμενοι την ανησυχία για δυνητικές νέες πραγματικότητες, έχουν χρέος, ευθύνη και καθήκον να συνεργαστούν αποτελεσματικά με γνώμονα τη διασφάλιση και τη διαφύλαξη των συμφερόντων της Κύπρου και του συνόλου των πολιτών της.
 
Διατυπώνουν τη θέση ότι η ενότητα και ο ορθολογισμός είναι βασικές προϋποθέσεις προς την προσπάθεια εξεύρεσης λύσης που θα ενώνει την Κύπρο, θα την απαλλάσσει από τα στρατεύματα κατοχής και το παρωχημένο καθεστώς εγγυήσεων.
 
(ΚΥΠΕ)