Αναστολή ενταξιακής πορείας Τουρκίας και προβληματισμός Λευκωσίας

Δεν πρέπει να υποκατασταθεί ο ενταξιακός διάλογος με αναβάθμιση, ενίσχυση ή διεύρυνση τελωνειακής ένωσης Τουρκίας-ΕΕ

Ο προβληματισμός που επικρατούσε τους τελευταίους μήνες στην Λευκωσία σε σχέση με την αναστολή της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας, εντάθηκε χθες (13/3) μετά και το σχετικό ψήφισμα.

Η διακοπή της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας, ως γνωστόν, δεν βρίσκει σύμφωνη τη Κυβέρνηση, με την έννοια ότι δεν πρέπει να υποκατασταθεί ο ενταξιακός διάλογος με μια αναβάθμιση, ενίσχυση ή διεύρυνση της τελωνειακής ένωσης της Τουρκίας με την ΕΕ, έχοντας υπόψη ότι η Τουρκία δεν εφαρμόζει σωστά ούτε την αρχική τελωνειακή ένωση, όπως είχε δηλώσει άλλωστε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Πρόδρομος Προδρόμου, στις 16 Νοεμβρίου 2018

Ερωτηθείς μάλιστα τότε αν η Λευκωσία ανησυχεί αν η αναστολή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας μπορεί να έχει επίδραση στο Κυπριακό και να σκληρύνει τη στάση της Άγκυρας έναντι της Κύπρου, ο κ. Προδρόμου είχε αναφέρει ότι «εμείς αναμένουμε και θα ήταν θετικό εάν στην ίδια την Τουρκία περάσουν αυτά τα μηνύματα, όχι δίκην απειλών ή αντιποίνων, αλλά για έναν προβληματισμό γύρω από τις σχέσεις που θα πρέπει να αναπτύξει τόσο με την ΕΕ όσο και στην περιοχή μας».

>>> ΟΛΗ Η ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ BRIEF ΜΕ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ <<<

Παρά ταύτα η Λευκωσία αναγνωρίζει ότι η έκθεση της Ευρωβουλευτού Κάτι Πίρι έχει σημαντικές αναφορές όσον αφορά τη δίκαιη, αντικειμενική και πραγματική καταγραφή των δεδομένων.

Υπενθυμίζεται ότι η έκθεση υιοθετήθηκε χθες από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο,με 370 υπέρ ψήφους υπέρ, 109 κατά και 143. 

Λαμβάνοντας υπόψη την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και το νέο σύνταγμα της Τουρκίας, το Κοινοβούλιο προτείνει μάλιστα οι τρέχουσες ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Τουρκία να ανασταλούν επίσημα.

Μεταξύ άλλων, στο ψήφισμα καλείται η Τουρκία να αρχίσει να αποσύρει τα στρατεύματά της από την Κύπρο, να μεταβιβάσει την περίκλειστη περιοχή της Αμμόχωστου στον ΟΗΕ, και να απόσχει από ενέργειες σχετικές με τους παράνομους εποικισμούς.

Αναγνωρίζεται δε το δικαίωμα της Κύπρου να συνάπτει διμερείς συμφωνίες για την ΑΟΖ και καλείται η Τουρκία να σεβαστεί πλήρως τα κυριαρχικά δικαιώματα όλων των κρατών μελών, περιλαμβανομένων των δικαιωμάτων που αφορούν την εξερεύνηση και εκμετάλλευση φυσικών πόρων.

Η τουρκική κυβέρνηση καλείται επίσης να συνεργαστεί, ή τουλάχιστον να διαβουλευτεί με την Ελλάδα και την Κύπρο, για οιαδήποτε μελλοντική εξέλιξη για το πυρηνικό εργοστάσιο του Akkuyu. 

Εκσυγχρονισμός της Τελωνειακής Ένωσης
Οι ευρωβουλευτές διατείνονται ότι για να παραμείνει η Τουρκία οικονομικά προσδεδεμένη στην ΕΕ, πρέπει να παραμείνει μια πόρτα ανοικτή για τον εκσυγχρονισμό και την αναβάθμιση της Τελωνειακής Ένωσης του 1995 μεταξύ ΕΕ και Τουρκίας, ώστε να συμπεριληφθούν οι σχετικοί τομείς όπως η γεωργία, οι υπηρεσίες και οι δημόσιες συμβάσεις, συνοδευόμενη από συγκεκριμένες βελτιώσεις στη δημοκρατία, τα ανθρώπινα δικαιώματα, τις θεμελιώδεις ελευθερίες και το κράτος δικαίου.

Ελευθέρωση του καθεστώτος των θεωρήσεων
Επιπροσθέτως, οι ευρωβουλευτές παροτρύνουν την Τουρκία να συμμορφωθεί πλήρως με τα 72 κριτήρια που προσδιορίζονται στον χάρτη πορείας για την ελευθέρωση του καθεστώτος θεωρήσεων, προς όφελος των φοιτητών, των ακαδημαϊκών, των εκπροσώπων των επιχειρήσεων και των ανθρώπων που έχουν οικογενειακούς δεσμούς στα κράτη μέλη της ΕΕ.

Οργίλη αντίδραση της Άγκυρας
Οργισμένη ήταν χθες η πρώτη αντίδραση της Αγκυρας για την ψηφοφορία στην ευρωβουλή υπέρ του «παγώματος» των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Τουρκία.

«Η απόφαση ήταν ασήμαντη, άκυρη και χωρίς αξιοπιστία», έγραψε στο Twitter ο Ομέρ Τσελίκ, εκπρόσωπος του κόμματος του Ταγίπ Ερντογάν, AKP. «Δείχνει τη ροπή του κοινοβουλίου προς την ακροδεξιά ιδεολογία», συνέχισε ο Τούρκος αξιωματούχος, που με διαδοχικές αναρτήσεις έβαλλε κατά της ευρωβουλής. Μεταξύ άλλων, την κατηγόρησε ότι δεν έδειξε αλληλεγγύη για την επίθεση που δέχθηκε το τουρκικό κοινοβούλιο στην απόπειρα πραξικοπήματος.

«Αλλά τώρα δεν έχουν πρόβλημα να συνεργάζονται με ηγέτες πραξικοπημάτων», συνέχισε ο Τσελίκ, που κατηγόρησε τον επίτροπο Διεύρυνσης, Γιοχάνες Χαν, ότι είναι «πιο κοντά σε υποστηρικτές της τρομοκρατίας παρά στη δημοκρατία». Σε άλλη ανάρτησή του, ανέφερε ότι η απόφαση της ευρωβουλής έχει ελάχιστη αξιοπιστία, ενώ σημείωσε ότι ο τουρκικός λαός πλήρωσε το τίμημα για την προστασία της δημοκρατίας.  
«Κάθε φορά που θα βλέπετε αυτή την έκθεση θα θυμάστε πώς παραδώσατε την Ευρώπη ξανά στους ρατσιστές», κατέληξε ο Τσελίκ.

Από την πλευρά του, το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών καταδίκασε την απόφαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για αναστολή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Τουρκία. Σε ανακοίνωσή του έκανε λόγο για «μονόπλευρη και κάθε άλλο παρά αντικειμενική στάση που υιοθετεί το ΕΚ».

Σκεύη Σταύρου