Ανέλαβε καθήκοντα ο Υφυπουργός Καινοτομίας Κυριάκος Κόκκινος

Τα υδροκέφαλα Υπουργεία δεν συνάδουν με τις προσδοκίες μιας σύγχρονης Πολιτείας, λέει ο Πρόεδρος Αναστασιάδης

Τη θέση του ως Υφυπουργός Έρευνας Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής ανέλαβε και επίσημα σήμερα (28/2) ο Κυριάκος Κόκκινος, με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη να υπογραμμίζει πως τα υδροκέφαλα Υπουργεία που δημιουργήθηκαν μετά την ανεξαρτησία δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις προσδοκίες μιας σύγχρονης Πολιτείας.
 
Ο κ. Κόκκινος μέχρι πρότινος επικεφαλής επιστήμονας, θα προΐσταται του Υφυπουργείου Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής, που είναι το τρίτο Υφυπουργείο που δημιουργείται μετά από τα Υφυπουργεία Ναυτιλίας και Τουρισμού.
 
«Γίνεται επιτέλους ένας σωστός εξορθολογισμός των διάσπαρτων αρμοδιοτήτων συγκεκριμένων τομέων της οικονομίας προκειμένου να υπάρχει η πολιτική καθοδήγηση, η ενοποίηση των υπηρεσιών, η κατάργηση των αλληλοεπικαλυπτόμενων αρμοδιοτήτων από διάφορα υπουργεία κατά τρόπο που η κυβέρνηση να γίνεται αποτελεσματικότερη», ανέφερε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης κατά την τελετή διορισμού του κ. Κόκκινου στο Προεδρικό Μέγαρο. Πρόσθεσε πως ήδη απτά δείγματα γραφής καταγράφονται από την παρουσία της Υφυπουργού Ναυτιλίας και του Υφυπουργού Τουρισμού.

>>> Όλη η σημερινή πολιτική επικαιρότητα <<<
 
Ανέφερε χαρακτηριστικά πως έχει «την εντύπωση πως τα υδροκέφαλα Υπουργεία, όπως κατά την εποχή της ανεξαρτησίας είχαν δημιουργηθεί, μέσα στις σύγχρονες συνθήκες ζωής δεν νομίζω ότι μπορεί να ανταποκριθούν στις προσδοκίες μιας σύγχρονης Πολιτείας».

Υπογράμμισε πως έχοντας πλήρη συναίσθηση ότι η Κύπρος δεν μπορεί να μείνει αδρανής στις ψηφιακές εξελίξεις ανά το παγκόσμιο, σχεδιάσαμε μια σειρά μεταρρυθμίσεων σε συνεργασία πάντα με το σύνολο των πολιτικών δυνάμεων του τόπου.
 
Σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη έργα ηλεκτρονικής διακυβέρνησης αξίας €280 εκατομμυρίων και είναι υπό εξέλιξη επιπρόσθετα έργα ύψους €60 εκατ. που αφορούν το χώρο της υγείας, της δικαιοσύνης, τη μηχανογράφηση των αυτονομημένων νοσοκομείων, τον ηλεκτρονικό φάκελο του ασθενή, της παιδείας, την κοινή ηλεκτρονική πλατφόρμα επικοινωνίας και την ηλεκτρονική ταυτότητα και υπογραφή, ενώ προκηρύχθηκαν νέα έργα για καινοτόμα επιχειρηματικότητα των €18 εκατ.
 
 Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε τέλος ότι η δημιουργία του Υφυπουργείου Έρευνας «θα δώσει δυναμική συνέχεια στην μέχρι στιγμής επιτευχθείσα πρόοδο»  και εξήρε το πλούσιο ακαδημαϊκό υπόβαθρο, την επιστημονική κατάρτιση και την πολύχρονη επαγγελματική πείρα του Κυριάκου Κόκκινου.
 
Στη δική του ομιλία, ο κ. Κόκκινος διαβεβαίωσε ότι θα εργαστεί με όλες του τις δυνάμεις "για να φέρει εις πέρας το μεγαλεπήβολο και μεταρρυθμιστικό έργο που μου ανατίθεται, ένα έργο βαρύνουσας σημασίας, του οποίου η υλοποίηση εκτείνεται σε βάθος χρόνου και απαιτεί συλλογικότητα, συμμετοχή και στήριξη από το σύνολο των πολιτικών δυνάμεων του οικοσυστήματος και της κοινωνίας».
 
«Στόχος μας», είπε, «μέσω του ψηφιακού μετασχηματισμού και της ενίσχυσης της επένδυσης στην επιστημονική έρευνα και τη καινοτόμο επιχειρηματικότητα είναι κάθε πολίτης και κάθε επιχείρηση να ευδοκιμήσουν σε μια δυναμική ψηφιακή οικονομία».

>>> Ροή Ειδήσεων Brief – Επιλεγμένο περιεχόμενο <<<
 
Όπως είπε, η Κύπρος καλείται αυτή τη στιγμή να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις των καιρών κτίζοντας ένα λειτουργικό και πρωτοπόρο οικοσύστημα καινοτομίας που θα ενισχύσει την ανταγωνιστικότητα της και θα επιτρέπει πολυδιάστατο όφελος για την οικονομία και την κοινωνία του τόπου.
 
Ο κ. Κόκκινος διαμήνυσε ωστόσο ότι το έργο που καλείται να υλοποιήσει το Υφυπουργείο Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής δεν περιορίζεται στα χρονικά όρια μιας κυβέρνησης ή της θητείας ενός Υφυπουργού, προσθέτοντας ότι «είναι σημαντικό σε αυτή την προσπάθεια να διατηρήσουμε μια μακροπρόθεσμη προοπτική και να θέσουμε υψηλούς στόχους που θα μας οδηγήσουν και θα μας καθοδηγούν τόσο στους σχεδιασμούς μας όσο και στη λήψη αποφάσεων για καθιέρωση ενός ολοκληρωμένου συστήματος καινοτομίας και ψηφιακής πολιτικής βασισμένο στην επιστημονική και ερευνητική που περήφανα διαθέτουμε».
 
Τέλος, ο κ. Κόκκινος αναφέρθηκε στις επισκέψεις που έκανε υπό την προηγούμενη αρμοδιότητα σε Κύπρο και εξωτερικό, λέγοντας πως ο ίδιος έχει διαπιστώσει ένα εξαιρετικό ντόπιο εργατικό δυναμικό.

«Αυτό το οποίο ένοιωσα ως γονιός αλλά και ως πολίτης είναι ότι έχουμε δημιουργήσει μια γενιά νέων με τεράστια δυναμικότητα και τεράστιες δυνατότητες αλλά με τις μικρότερες προοπτικές. Ντρέπομαι και λυπάμαι όταν έρχονται νέοι και ζητούν να τους εισηγηθώ ευκαιρίες και μιλάμε για μισθούς των 1200 και 1500 ευρώ μετά από διδακτορικά μετά από σπουδές», είπε χαρακτηριστικά.
 
Κατέληξε λέγοντας ότι «είναι συλλογική ευθύνη να δημιουργήσουμε τις ευκαιρίες να συνεργαστούμε και να αναπτύξουμε αυτές τις δυνάμεις για μια Κύπρο ευημερούσα γιατί το οφείλουμε στα παιδιά μας. Θέλω να ενώσουμε όλες αυτές τις δυνάμεις θέλω να γίνει συμπαγές σώμα η ερευνητική κοινότητα, η ακαδημαϊκή κοινότητα και η κοινωνία ώστε μαζί σαν μια γροθιά να πάρουμε την Κύπρο μπροστά και το θετικό μου μήνυμα είναι ότι μπορούμε».

Σημειώνεται ότι τον κ. Κόκκινο διαδέχεται ως επικεφαλής επιστήμονας ο Νικόλαος Μαστρογιαννόπουλος.
 
(ΚΥΠΕ/ Γρηγόρης Σάββα)