Ανέπεμψε τη «Λίστα Γιωρκάτζη» και όχι μόνο ο Πρόεδρος

Άκυρη όλη η διαδικασία της Ολομέλειας της 17ης Ιουλίου – Αναπέμφθηκαν όλοι οι Νόμοι και Αποφάσεις που ψηφίστηκαν

(12.31) Τα πάνω κάτω φέρνει, σύμφωνα με πληροφορίες, γνωμάτευση του νέου Γενικού Εισαγγελέα, Γιώργου Σαββίδη, η οποία αφορά την διαδικασία που ακολουθήθηκε στην Ολομέλεια της Βουλής των Αντιπρόσωπων στην Συνεδρία της 17ης Ιουλίου. 

Πιο συγκεκριμένα, στην Συνεδρία εκείνη προήδρευε ο Δημήτρης Συλλούρης, ο οποίος όμως εκείνη την ημέρα ήταν και Προεδρεύων της Κυπριακής Δημοκρατίας. 

>>> Ροή Ειδήσεων Brief – Επιλεγμένο περιεχόμενο <<<

Και ενώ η διαδικασία αυτή ακολουθήθηκε και από προηγούμενους Προέδρους της Βουλής, δηλαδή να προεδρεύουν της Ολομέλειας ενώ προήδρευαν του Κράτους -βάσει γνωματεύσεων των προηγούμενων Γενικών Εισαγγελέων- ο νυν Γενικός Εισαγγελέας έχει διαφορετική άποψη και ως εκ τούτου συμβούλευσε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να αναπέμψει όλους τους Νόμους και Αποφάσεις της Ολομέλειας που εγκρίθηκαν κατά την συνεδρία του Σώματος της 17ης Ιουλίου 2020. 

Ως γνωστό μια Απόφαση που λήφθηκε κατά την Συνεδρία της 17ης Ιουλίου 2020 ήταν και η δημοσιοποίηση της περιβόητης Λίστας Γιωρκάτζη.  

Περισσότερα σε λίγο (από πληροφορίες Offsite)
 

12.59 ΝΕΟΤΕΡΟ
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης αποφάσισε να αναπέμψει στη Βουλή των Αντιπροσώπων για επανεξέταση την απόφαση της Ολομέλειας του Σώματος ημερομηνίας 17/7/2020 για δημοσιοποίηση της λίστας Γιωρκάτζη.

Σε σημερινή απαντητική επιστολή του προς τον Πρόεδρο της Βουλής, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επικαλείται γνωμάτευση του Γενικού Εισαγγελέα «ως προς τη συμβατότητα της δημοσιοποίησής της με το υφιστάμενο νομικό πλαίσιο» και σημειώνει ότι «σύμφωνα με τη σχετική νομολογία του Ανωτάτου Δικαστηρίου, η Απόφαση δεν αποτελεί απόφαση, η οποία δύναται να εκδοθεί δυνάμει του Άρθρου 52 του Συντάγματος, καθώς αποτελεί έκφραση πολιτικής βούλησης, η λήψη της οποίας δεν προβλέπεται από καμία συνταγματική διάταξη».

«Ως εκ τούτου, δεν εμπίπτει στον όρο ‘απόφαση’ όπως αυτός συναντάται στο άρθρο 52 του Συντάγματος και συνεπώς είναι η θέση μου ότι δεν δύναται να εκδοθεί δυνάμει του Άρθρου 52 του Συντάγματος», αναφέρει.

Αναφέρει, επίσης, ότι «στην εν λόγω γνωμάτευση του Γενικού Εισαγγελέα της Δημοκρατίας εγείρονται συνταγματικά ζητήματα τα οποία άπτονται της Προεδρίας της Συνεδρίας της Βουλής των Αντιπροσώπων την 17.7.2020 αφού η ταυτόχρονη άσκηση των καθηκόντων του Προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων ενόσω ασκούσε το λειτούργημα του Προέδρου της Δημοκρατίας φαίνεται να βρίσκεται σε αντίθεση με την ερμηνεία των Άρθρων 36.2 και 41 του Συντάγματος, καθώς και την Αρχή της Διάκρισης των εξουσιών».

«Τηρουμένων των πιο πάνω, προς το σκοπό αυτό, ασκώντας τις εξουσίες μου δυνάμει του Άρθρου 51.1 του Συντάγματος, αναπέμπω στη Βουλή των Αντιπροσώπων για επεναξέταση τους νόμους/αποφάσεις που ψηφίσθηκαν/εγκρίθηκαν κατά την 17/7//2020…» σημειώνει ο Πρόεδρος στην επιστολή του (ΚΥΠΕ)


13.20 ΝΕΟΤΕΡΟ - Τι δηλώνει ο Αναπλ. Κυβερνητικός Εκπρόσωπος
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αποφάσισε την αναπομπή της απόφασης που έλαβε η Βουλή για δημοσιοποίηση της λίστας Γιωρκάτζη, ύστερα από νομική συμβουλή από τον Γενικό Εισαγγελέα, όπως δήλωσε ο Αναπληρωτής Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Παναγιώτης Σεντώνας.
 
Ο κ. Σεντώνας ανέφερε ότι με βάση τη νομική γνωμάτευση του Γενικού Εισαγγελέα φαίνεται να προκύπτουν δύο ζητήματα.
 
Το πρώτο ζήτημα, όπως είπε, είναι κατά πόσο η συγκεκριμένη απόφαση της Βουλής εμπίπτει στις πρόνοιες του συγκεκριμένου άρθρου του Συντάγματος, βάσει το οποίου ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα πρέπει να υπογράψει αποφάσεις της Βουλής. Συγκεκριμένα στη γνωμάτευση αναφέρεται ότι η συγκεκριμένη απόφσαη δεν αποτελεί απόφαση που δίνεται να εκδοθεί δυνάμει του άρθρου 52 του Συντάγματος, καθώς αποτελεί έκφραση πολιτικής βούλησης η λήψη της οποία δεν προβλέπεται από καμιά συνταγματική διάταξη.
 
Παράλληλα όπως είπε ο κ. Σεντώνας εγείρεται επίσης θέμα, αφού ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Συλλούρης εκείνη τη μέρα ήταν και προεδρεύων της Δημοκρατίας και ο Γενικός Εισαγγελέας επισημαίνει και το ζήτημα της διάκρισης των εξουσιών.
 
Ως εκ τούτου, πρόσθεσε, οι αποφάσεις της Βουλής που λήφθηκαν εκείνη τη μέρα στο σύνολό τους αναπέμπονται, αφού φαίνεται να είναι αντίθετη με τα άρθρα του Συντάγματος.

 
15852
Thumbnail