Αντίδραση από Τουρκία και κατεχόμενα για Διακήρυξη MED-7

Τι αναφέρει το «υπουργείο εξωτερικών» στα κατεχόμενα και το Τούρκικο ΥΠΕΞ για την Διακήρυξη των Med7

Χωρίς νόημα και αξία είναι για την Τουρκία η Κοινή Διακήρυξη που δημοσιεύτηκε στο τέλος της Συνάντησης των μεσογειακών χωρών MED-7, δηλώνει το Υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας, προβάλλοντας τον ισχυρισμό ότι είναι μαξιμαλιστικές οι αξιώσεις Ελλάδας και Κύπρου.

>>> Διαβάστε επίσης:  ΥΠΕΞ: H επιθετική ρητορική της Τουρκίας υπονομεύει τη σταθερότητα <<<

Σύμφωνα με ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ, “δεν έχει κανένα νόημα και αξία η Κοινή Διακήρυξη που δημοσιεύτηκε στο τέλος της συνάντησης των Υπουργών Εξωτερικών των 7 μεσογειακών παράκτιων μελών της ΕΕ, που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα στις 11 Ιουνίου”.

Υποστηρίζει περαιτέρω ότι "αυτός ο σχηματισμός που υπερασπίζεται τις μαξιμαλιστικές αξιώσεις και πολιτικές του διδύμου Ε/κ- Ελλάδας για το Κυπριακό και την Ανατολική Μεσόγειο δεν μπορεί να συμβάλει στην ειρήνη, τη σταθερότητα και στην ανάπτυξη της συνεργασίας στην περιοχή".

Συνεχίζοντας αναφέρει ότι "δεν μπορεί να δημιουργηθεί ένα πραγματικό περιβάλλον συνεργασίας στην Ανατολική Μεσόγειο χωρίς την Τουρκία και την τδβκ". Με την ευκαιρία αυτή, καταλήγει, "θα θέλαμε να σας υπενθυμίσουμε για άλλη μια φορά την πρόταση του Προέδρου μας για μία περιφερειακή διάσκεψη για την Ανατολική Μεσόγειο”.

Από πλευράς του, το «υπουργείου εξωτερικών» στα κατεχόμενα αναφέρει ότι η ανακοίνωση των Med 7 δεν αντικατοπτρίζει την πολιτική και νομική πραγματικότητα στο νησί και αυτό δείχνει γι’ ακόμη μια φορά πως οι χώρες μέλη της ΕΕ δεν μπορούν να είναι ουδέτερες.
 
Όπως μεταδίδεται από τα κατεχόμενα, στην ανακοίνωση που εκδόθηκε χθες αργά το απόγευμα για την Σύνοδο των Υπουργών των Μεσογειακών Χωρών της ΕΕ που έγινε στις 11 Ιουνίου στην Αθήνα, αναφέρεται ότι οι διαπραγματεύσεις για το ομοσπονδιακό μοντέλο λύσης, «που απορρίφθηκαν κάθε φορά από την ελληνοκυπριακή πλευρά», έχουν πλέον εξαντληθεί.
 
Η επιμονή των ίδιων χωρών της ΕΕ στο ομοσπονδιακό μοντέλο λύσης, το οποίο δεν συνάδει με τις σημερινές συνθήκες, έχει την έννοια της ανοιχτής υποστήριξης για τη συνέχιση του στάτους κβο, το οποίο παρέχει μια ζώνη άνεσης για την ε/κ πλευρά, προστίθεται.
 
Η τ/κ πλευρά, προστίθεται, στην άτυπη συνάντηση 5 + ΗΕ, μετέφερε ιδέες «έξω από τα καλούπια» όπως ζήτησε ο ΓΓ του ΟΗΕ και έδειξε ότι είναι έτοιμη για την καθιέρωση μιας σχέσης συνεργασίας στην βάση  του ίσου διεθνούς στάτους δύο κρατών με κυριαρχική ισότητα.
 
Το ψευδοκράτος, προσθέτει το «υπεξ», που είναι από κοινού ιδιοκτήτης του νησιού και των φυσικών πόρων, υπέβαλε εποικοδομητικές προτάσεις για συνεργασία με αντίληψη "win - win" στην Ανατολική Μεσόγειο, που βρίσκονται ακόμα στο τραπέζι. Ωστόσο, η ε/κ πλευρά εξακολουθεί να αγνοεί τα νόμιμα δικαιώματα και συμφέροντα του ψευδοκράτους και της Τουρκίας και συνεχίζει να εμποδίζει την εγκαθίδρυση σταθερότητας και ευημερίας στην περιοχή με τις προκλητικές της δραστηριότητες, όπως υποστηρίζεται. Τουρκία και ψευδοκράτος θα συνεχίσουν, προστίθεται, να υποστηρίζουν τα συμφέροντα και δικαιώματά τους στην περιοχή.
 
«Δυστυχώς, οι προαναφερθείσες χώρες της ΕΕ, υπογράφοντας την εν λόγω δήλωση, ενθαρρύνουν τη μαξιμαλιστική προσέγγιση της ελληνοκυπριακής διοίκησης», καταλήγει η ανακοίνωση του «υπεξ».
 
(ΚΥΠΕ)
 

Tags