Για πολιτική αφέλεια μιλά το ΔΗΚΟ – Πολιτική αφέλεια είναι να λες όχι σε όλα, απαντά ο ΔΗΣΥ

Κόντρα μεταξύ ΔΗΚΟ και ΔΗΣΥ ξέσπασε αναφορικά με την ομιλία του Αβέρωφ Νεοφύτου στο LSE και το Hellenic Bankers Association UK με θέμα «Κύπρος και η νέα γεωπολιτική της Ανατολικής Μεσογείου». Το ΔΗΚΟ με ανακοίνωση του ανέφερε ότι ο κ. Αβέρωφ Νεοφύτου με τα λεγόμενα του είτε προσπαθεί να παραπλανήσει το λαό, είτε είναι πολιτικά αφελής . Λίγο αργότερα ο ΔΗΣΥ να απαντά με δική του ανακοίνωση ότι πολιτική αφέλεια είναι να λες όχι σε όλα χωρίς να έχεις εναλλακτικές προτάσεις.

>>>Διαβάστε επίσης - Αβέρωφ: Πυλώνας σταθερότητας στη ΝΑ Μεσόγειο η Κύπρος<<<

Συγκεκριμένα το ΔΗΚΟ με ανακοίνωση του αναφέρει ότι ο κ. Αβέρωφ Νεοφύτου, είτε προσπαθεί να παραπλανήσει το λαό, είτε είναι πολιτικά αφελής σημειώνει επίσης ότι πολιτική αφέλεια με επικίνδυνες προεκτάσεις ή συνειδητή προσπάθεια εφησυχασμού και παραπλάνησης του λαού, αποτελεί η θέση του κ. Αβέρωφ Νεοφύτου ότι μετά τη λύση του κυπριακού, θα είναι δυνατή η έλευση του αγωγού φυσικού αερίου από την Νοτιοανατολική Μεσόγειο προς την Τουρκία.
 
Στην συνέχεια της ανακοίνωσης το ΔΗΚΟ αναφέρει ότι ο κ. Νεοφύτου, όπως και τα στελέχη του κυβερνώντος Δημοκρατικού Συναγερμού και της  κυβέρνησης,  αλλά και όσες πολιτικές δυνάμεις πιστεύουν και προβάλουν ότι αν λυθεί το κυπριακό, η Τουρκία θα καταστεί αξιόπιστος και φερέγγυος εμπορικός εταίρος, διαπράττουν τεράστιο και άκρως επικίνδυνο λάθος.
 Η δημόσια τοποθέτηση του κ. Νεοφύτου, καθίσταται ακόμα πιο προβληματική  σε μια περίοδο, που η Τουρκία:

  • Παρανομεί θρασύτατα εντός της ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας.
  • Περιφρονεί το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας, συμφωνώντας την οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών με το καθεστώς της Λιβύης.    
  • Αμφισβητεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας και άλλων χωρών της περιοχής.

Τέλος στο ΔΗΚΟ σημειώνουν ότι δυστυχώς, είναι η πολιτική αφέλεια ή η απόκρυψη της πραγματικότητας, ότι η Τουρκία έχει αποδείξει πως δεν μπορεί να είναι αξιόπιστη, που έχει προκαλέσει τον καταιγισμό των υποχωρήσεων της Ελληνοκυπριακής πλευράς τα τελευταία χρόνια και έχει φέρει το κυπριακό στη χειρότερη θέση από ποτέ.  
Απάντηση Δημοκρατικού Συναγερμού στο ΔΗΚΟ για ομιλία Προέδρου κ. Αβέρωφ Νεοφύτου στο LSE
 

Στην αντεπίθεση πέρασε ο ΔΗΣΥ απαντώντας στο ΔΗΚΟ.

Τόνισε ότι μόνο ως πολιτική αφέλεια δεν μπορεί κανείς να χαρακτηρίσει τις επαφές και το περιεχόμενο αυτών, του Προέδρου του Δημοκρατικού Συναγερμού στο Λονδίνο μεταξύ άλλων και στο Foreign Office. Βασικός σκοπός ήταν και επετεύχθη να περάσει ξεκάθαρα το μήνυμα πως η Ελληνοκυπριακή πλευρά και ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είναι έτοιμοι για επανέναρξη των συνομιλιών για επίλυση του κυπριακού. Παράλληλα, εφόσον δεν είναι μόνο η Κύπρος που ευαγγελίζεται τα περί μείζονος γεωπολιτικής της θέσης σε συνάφεια και με το φυσικό αέριο αλλά το αναγνωρίζουν και εκτός χώρας, ο κ. Νεοφύτου ήταν ομιλητής σε εκδήλωση του LSE και του Hellenic Bankers Association UK με θέμα «Κύπρος και η νέα γεωπολιτική της Ανατολικής Μεσογείου».
 
Σημείωσε ότι, εκεί ο κ. Νεοφύτου ανέλυσε και παρουσίασε τα πλεονεκτήματα που παρουσιάζει η Κύπρος ως προς την κατασκευή τερματικού υγροποίησης ως ασφαλής χώρα, κάτι που θα έχει θετικές επιπτώσεις τόσο στην Ανατολική Μεσόγειο, κι ενώ άπαντες έχουν στραμμένο το βλέμμα εδώ, όσο και για την ίδια την Ευρωπαϊκή Ένωση. Σε αυτό το πλαίσιο καταρχήν ο κ. Νεοφύτου καταδίκασε και πάλι τις παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στην ΑΟΖ, οι οποίες κατέδειξε ότι αποτελούν κινήσεις και κατά των συμφερόντων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
 
Προχωρώντας στην ομιλία του επεξήγησε ότι «μετά την συνολική διευθέτηση του κυπριακού προβλήματος και υπό την προϋπόθεση ότι η Κύπρος θα έχει τη δική της μονάδα υγροποίησης φυσικού αερίου (LNG), ενδεχομένως και τον EastMed παρά τις δυσκολίες, δεν θα απέκλεια την επιλογή ενός αγωγού προς την Τουρκία για την πώληση φυσικού αερίου (σε αυτήν) με εμπορικούς όρους. Στη μετά τη λύση εποχή, οι σχέσεις της Κύπρου με την Τουρκία θα αλλάξουν, ανοίγοντας ευκαιρίες για περαιτέρω συνεργασία». Αυτή ήταν η ακριβής δήλωση του Προέδρου του Δημοκρατικού Συναγερμού τόνισε ο ΔΗΣΥ.
 
Τέλος ο ΔΗΣΥ θέτει κάποια ερωτήματα προς ΔΗΚΟ 

-Σε ποια περίπτωση και πότε απέκρυψε ο Αβέρωφ Νεοφύτου την αλήθεια;
-Θέλει την Τουρκία ως πελάτη του φυσικού αερίου της Ανατολικής Μεσογείου το ΔΗΚΟ ή συνιδιοκτήτη;
 

Καταλήγοντας η ανακοίνωση σημειώνει ότι η πολιτική του όχι σε όλα, είναι αδιέξοδη

 
4776
Thumbnail

Ο μόνος δρόμος για να έχει η πατρίδα μας προοπτική  και μέλλον είναι ο έντιμος συμβιβασμός που προνοείται από το συμφωνημένο πλαίσιο λύσης του Κυπριακού, ανέφερε σήμερα ο ΓΓ του ΑΚΕΛ, Άντρος Κυπριανού, σημειώνοντας πως σήμερα, οι δύο ηγέτες πρέπει να συμπεριφερθούν με συνέπεια και αποφασιστικότητα, ν` αναλάβουν πρωτοβουλίες και να απευθυνθούν στο λαό με ειλικρίνεια.
 
Σε ομιλία του στο  μνημόσυνό του δολοφονηθέντος από την ΕΟΚΑ Β`,  Αντώνη Ανδρονίκου, που τελέστηκε στην εκκλησία Αρχ. Μιχαήλ, στην Παρεκκλησιά, ο ΓΓ του ΑΚΕΛ ανέφερε πως ο μόνος δρόμος για να έχει η πατρίδα μας προοπτική  και μέλλον είναι ο έντιμος συμβιβασμός που προνοείται από το συμφωνημένο πλαίσιο λύσης του Κυπριακού.

ad1mobile

>>>Διαβάστε επίσης - Brief Debate: Η παραμονή Άντρου στην ηγεσία του ΑΚΕΛ <<<
 
"Δεν θέλουμε και δεν πρόκειται να συμβιβαστούμε ούτε με την κατοχή, ούτε με τον ιμπεριαλισμό", είπε και πρόσθεσε ότι "αυτό που επιδιώκουμε είναι έντιμος συμβιβασμός με τους τουρκοκύπριους συμπατριώτες μας".
 
Θέλουμε, συνέχισε, οι επόμενες γενιές να ζήσουν στην χώρα μας ειρηνικά, σε συνθήκες ασφάλειας, με διασφαλισμένα τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις βασικές ελευθερίες τους και υπογράμμισε ότι "η Κύπρος θα σωθεί αν καταφέρουμε να συμφωνήσουμε λύση  που θα μας απαλλάσσει από την κατοχή, λύση ΔΔΟ στην οποία θα κατοχυρώνονται και θα διασφαλίζονται τα ανθρώπινα δικαιώματα και οι βασικές ελευθερίες όλων των κυπρίων πολιτών".
 
Το ΑΚΕΛ, σύμφωνα με τον Γενικό Γραμματέα του, αποτιμά θετικά το γεγονός ότι στην πρόσφατη συνάντηση στο Βερολίνο ο στόχος λύσης επαναβεβαιώθηκε και ενώπιον του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών.
 
 "Επίσης θετικά αποτιμούμε το γεγονός ότι η βάση πάνω στην οποία θα γίνουν οι συνομιλίες, οι όροι αναφοράς, θα αποτελούνται από την Κοινή Διακήρυξη της 11ης Φεβρουαρίου του 2014, τις συγκλίσεις τις οποίες έχουν επιτευχθεί μέχρι σήμερα και το Πλαίσιο του Γενικού Γραμματέα της 30ης του Ιούνη", συμπλήρωσε.
 
Την ίδια ώρα, υπέδειξε, ότι "όλα αυτά είναι η καλύτερη απάντηση σε όσους φλέρταραν με άλλες ιδέες και άλλους δρόμους" και εξέφρασε τη θέση πως "χάθηκαν δυόμιση πολύτιμα χρόνια από το Κραν Μοντανά μέχρι σήμερα".
 
Διαμήνυσε δε ότι, τώρα οι δύο ηγέτες πρέπει να συμπεριφερθούν με συνέπεια και αποφασιστικότητα, ν` αναλάβουν πρωτοβουλίες και να απευθυνθούν στο λαό με ειλικρίνεια και πως "ο κόσμος έχει κουραστεί να απογοητεύεται, έχει απελπιστεί να περιμένει".
 
Ο Άντρος Κυπριανού σημείωσε πως δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η  Τουρκία έχει συγκεκριμένο στόχο, να επιτύχει τη διχοτόμηση της Κύπρου και ότι, ο δικός μας στόχος πρέπει να είναι η απελευθέρωση και η επανένωση της Κύπρου.
 
"Ο δικός μας στόχος είναι να ανατρέψουμε τους τουρκικούς σχεδιασμούς και αυτό θα το πετύχουμε μόνο όταν καταφέρουμε να λύσουμε το Κυπριακό στη βάση του συμφωνημένου πλαισίου", είπε και πρόσθεσε πως, αν αυτό δεν καταστεί εφικτό, τότε θα πρέπει να είναι ξεκάθαρο σε όλους και στη διεθνή κοινότητα, ότι η ευθύνη δεν θα βαραίνει εμάς αλλά αποκλειστικά την Τουρκία.

Λέγοντας ότι ο δρόμος θα είναι πολύ δύσκολος και δεν θα είναι "στρωμένος με ροδοπέταλα", ο ΓΓ του ΑΚΕΛ τόνισε πως χρειάζεται συνέχεια και συνέπεια, καθαρό μυαλό, αποφασιστικότητα και ξεκάθαρο στόχο, και ότι είναι, όμως, ένας δρόμος που απαιτείται να βαδίσουμε αν θέλουμε να δικαιώσουμε τη θυσία των ηρώων μας.

ad2mobile

>>> ΟΛΗ Η ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ BRIEF ΜΕ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ <<< 
 
Αναφερόμενος στη θυσία του Αντώνη Ανδρονίκου, είπε πως οι δολοφόνοι του, μπορεί να μην δικάστηκαν ποτέ, "καταδικάστηκαν όμως από το θρήνο των χαροκαμένων μανάδων, από την οργή αυτών που έμειναν πίσω και ήπιαν το πικρό ποτήρι του πολέμου και της προσφυγιάς".
 
"Είναι μέχρι σήμερα καταδικασμένοι στη συνείδηση κάθε κύπριου πατριώτη που κοιτάζοντας τον Πενταδάχτυλο μονολογεί ανάθεμα τους αίτιους, είναι μέχρι σήμερα καταδικασμένοι στη συνείδηση μας την ώρα που οι αγνοούμενοι μας επιστρέφουν ως λείψανα μέσα σε κουτάκι", είπε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ.

ΚΥΠΕ - Σταύρος Κονιώτης

article 1